85 entry daha
  • akp'nin kazanmasiyla aslinda en laik insani bile sasirtmayan sonuclardir, cunku akp'nin karsisinda adam gibi bir rakip olmadigini hepimiz bal gibi biliyorduk. fakat isin sok etkisi yaratan kismi ilk sonuclar aciklandiginda cikan yuzde 50 oranidir. ha bu oran ntvmsnbc'ye gore 1 saat icersinde hizli bir sekilde yuzde 48.08'e dustu ama ilk aciklanan sonuclardan en fazla +/- 5 oynayacagi malum, yani akp en dusuk ihtimalle yuzde 45 oyu cebine koymus durumda.

    simdi "aptal bu halk", "aziz nesin ne kadar hakliymis" muhabbeti yapiyoruz ama biraz da bosa konusuyoruz. gecen secimler ben de ayni muhabbeti cok yapmistim, akp'nin yuzde 30lari gecmesini, oyumu verdigim ve bu ulkenin kanimca gordugum en durust adamlarindan biri olan ismail cem'in partisi ytp'nin yuzde 1'lerde kalmasini gordukce "aptal bu insanlar" diye cok tekrar etmistim kendi kendime. ama bu secimlerde yurt disinda olmamin da etkisiyle biraz daha sakin kafayla bakabiliyorum sanirim. ne bekliyordunuz arkadaslar? halk soyle halk boyle diyoruz da elit diye tabir edebilecegimiz kesimin bile "iste budur" diye one cikardigi, gonul rahatligiyla oy verecegini soyledigi bir parti var miydi? tanidigim bir ordu insan chp'ye basinda deniz baykal oldukca asla oy vermeyecegini soyledi ve bunlarin cogu bagimsiz adaylara dagildi. ben de oy verecebilecek olsam bagimsizlardan birine yonelirdim herhalde.

    varmak istedigim nokta su, halki aptallikla sucluyoruz da, daha aptal olmadigini dusundugumuz "elit" kesim bir parti ustunde fikir birligine varamamisken egitim seviyesi ortalamasi o kesimden daha dusuk oldugu asikar olan "halk"in akp'ye oy vermesi cok mu surpriz oldu? ben yurtdisindayim, televizyonum yok, internetten takip edebildigim kadar mitingleri, demecleri takip ettim. gorebildigim kadariyla akp surekli "sunlari yaptik, ekonomi soyle saha kalkti, soyle istikrarliyiz" muhabbeti yaparken basta deniz baykal olmak uzere muhalefet surekli yapici degil ama yikici propaganda yapmaya calisti. yok erdogan'in malvarligi, oglunun tekneleri, mitingde ip atmalar, cumhuriyet gazetesinin basini cektigi korkutma numaralari. benim disardan gorebildigim bunlarsa fazla bir arastirma yapmayan secmenin de gorebildigi muhtemelen budur. e turkiye siyasi tarihi boyunca sag/muhafazakar partilerin sol partilere oranla daha basarili oldugu da ortada, ustune bir de bu eklenince baska ne olacakti?

    ben sahsen mhp ile dyp'nin gecen secimlere gore daha fazla oy toplayip akp'nin oylarini bolecegini tahmin etmistim. ama su anki sonuclara gore mhp uzerine duseni yapmis olsa da (yuzde 6.35 artis), bu sefer dp adiyla katilan dyp daha da dibe vurmus (yuzde 3.86 azalma). e gecen secim epey oy bolen genc parti de bu secimde tahmin edildigi uzere dususe gecince ortada kalan oylari toplamak mitinglerde bos konusan baykal'a degil erdogan'a dustu.

    seriattan falandan filan ziyade beni en cok kadrolasma acisindan endiseye dusuren sonuclardir bunlar. ayrica erdogan'in dedigi uzere akp iktidardayken oylarini arttiran ilk parti olmustur. akp'yi ne kadar sevmesek, ne kadar nefret etsek de bu gercege saygi gostererek ise baslamazsak bir arpa boyu yol alamayacagimiza inaniyorum. "biz nerde hata yaptik"dan once "onlar nerde dogru yapti" demek, en azindan bazi seyleri dogru yaptiklari gercegini kabul etmek gerekir. zira her seyi yanlis yapan adam butun secmenler katiksiz aptal olsa bile yuzde 48 oy alamaz. biraz zaman gecsin, herkes biraz daha sakinlessin, benden kat kat daha fazla siyasi bilgisi olan yazarlar bu konulari daha iyi yorumlayacaktir zaten. saygilar efenim...
180 entry daha
hesabın var mı? giriş yap