• 1945'te çek lider edvard beneş'in yayımladığı kararnameyle, bohemya ve moravya çevresinde yaşayan alman toplumu südetlerin, vatandaşlıktan çıkarılması, mal-mülklerine el konması ve toplu halde sürülmesini öngörmüş kararname.

    bu kararnamenin hala çek cumhuriyeti anayasasında olması sebebi ile liechtenstein, çekoslovakya devletinin varisleri çek cumhuriyeti ve slovakya'yı resmi olarak tanımaz. buna istinaden de bu devletler liechtenstein'ı tanımaz.

    çek cumhuriyeti'nin bu kararnameyi anayasasından çıkarmasının doğuracağı sonuç milyonlarca alman ve macara tazminat ödenmesi hakkı doğurabileceğinden bu konu ab'de ve çek cumhuriyeti'nde pandoranın kutusudur.

    bu kararnamedeki bazı maddeler şöyledir.

    - alman ve macar kökenli halk gruplarının sahip olduğu mülkiyet haklarının geçersizliği hususunda kararname.
    - hangi ülke vatandaşı olduklarına bakılmaksızın, alman ve macar kökenli halk gruplarına ait bireylerin mal varlıklarına, vatan hainlerinin ve çek ve slovak halkının düşmanlarının mal varlıklarına hiç bir karşılık ödenmeksizin el konulması hususunda kararname.
    - vatan hainlerinin, nazi savaş suçlularının ve işbirlikçilerin cezalandırılması hususunda kararname.
    - alman, macar kökenli halk gruplarına ait bireylerin tarım ürünlerine çek, slovak ve slav kökenli çiftçilerin yerleştirilmesi hususunda kararname.
    - macar ve alman kökenli halk gruplarına ait bireylerin sahip olduğu çekoslovakya vatandaşlığının düzenlenmesi hususunda kararname.
    - düşman toplulukların mal ve kaynaklarının ulusal bütçeye aktarılması husunda kararname.
hesabın var mı? giriş yap