• derek sivers cd baby sitesinin kurucusu olarak tanınır. 1987'den bu yana profesyonel müzisyen olan sivers, baby cd sitesini 1998'de kendi cdlerini satmak için açmıştır. daha sonra arkadaşları da "hacı bizim cdleri de senin sitede satsak ya!" diye ısrar edince dayanamamış ve sitesinde de belirttiği gibi arkadaşlarına iyilik olsun diye onların cdlerini de satamaya başlamış. baby cd şimdilerde 150000'den fazla müzisyenin eserlerinin satıldığı, yılda 100 milyon dolardan fazla satış yapan en büyük "bağımsız" müzik sitesidir.

    2003 yılında sayın sivers dünya teknoloji ödülüne layık görülmüştür. esquire dergisi hakkında aynen şunları yazıya dökmüştür; "derek sivers müziğin alış ve satış şeklini değiştiriyor... o müzik işinde en son halk kahramanıdır."

    sivers 2008'de müzisyen kardeşleri için faydalı yeni birşeyler yapmak için cd baby'i satarak muchwork şirketini kurmuştur. baby cd'yi sattı dediysek ölene kadar yıllık satışlarından -kanunların izin verdiği miktar olan- %5 alması kaydıyla. muchwork şirketinin temel amacı müzisyenlerin "yaratıcı olmayan kirli işlerine" yardımcı olmaktır.

    sivers kişisel sitesinde 1992'den bu yana çalışmadığını yazmış. zaten baby cd var oldukça çalışması da pek gerekmiyor. geçenlerde twitter'ından takip ettiğimiz kadarıyla the geek talk'a verdiği röpörtajda güne erken başladığını, tüm gün okuyup yazdığını, arada bir uzun bisiklet turları yaptığını öğrendik. iki cümle önce bahsettiğimiz gibi sayın sivers 1992'den bu yana hayatının tek ve mutlak patronu. çalışmıyor dediysek, boş beleş adam da değil ha. twitter hesabını 298831 kişi takip ediyor. ted'de iki konuşması ile kendisini tekrar tekrar izletiyor. konuşuyor, okuyor, yazıyor. zaten mottosu bildiği herşeyi başkalarına öğretmek.

    kaynaklar
    1. wikipedia: derek sivers
    2. derek sivers kişisel internet sitesi
    3. the geek talk derek sivers röpörtajı
    4. sivers'in twitter hesabı
    5. ted 2010: how to start a movement
    6. ted 2009: weird, or just different?
    7. wikipedia: cd baby
    8. cd baby
    9. muchwork
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap