4 entry daha
  • fantastik, gerçek olmayan, olamayacak, masalsı öğeler içeren kurgudur. bilim kurgu ise gerçekte olmayan, ama gerçekleşmesi olasılık dahilinde olan teknolojiler ve bilimsel kuramlar ile ilgilidir (bilimsel kuramlar gerçekleşmez, ortaya çıkar).

    bilim kurgunun amacı ya bir teknolojinin veya bilimsel prensibin gerçekleştirilme/gerçek olabilme ihtimalini tartışmak (jules verne'nin ay'a yolculuk'u), ya bir teknoloji veya bilimsel olgu gerçek olursa/gerçekse neler olabileceği üzerine düşünmektir (aldous huxley'nin cesur yeni dünya'sı -gelişmiş beyin yıkama teknoloji ve yöntemleri ile- hatta bu açıdan geleceğe dönüş filmleri bile bilim kurgu sayılabilir.). bir de bilim kurgu atmosferlerinde geçen ama konusu itibariyle bilim kurgu olmayan eserler bir ölçüde bilim kurgu sayılabilir. tabii bilim kurgudaki açıklamaların tam olması beklenemez, çünkü sadece tasavvur edilen teknolojileri ele almaktadır. 2001: bir uzay efsanesi romanındaki düşünceden oluşan varlıklar veya rama'yla buluşmada rama'nın hareket teknolojisinin açıklanmaması bu romanları fantezi yapmaz. tabii bunun bir sınırı vardır, hayalet avcılarının bilim kurgu bir yanı yoktur.

    fantazi ise zaten masalsı olduğundan neyin nasıl olduğu fantaziyi ilgilendirmez. fantazinin konusu sadece olayın geçtiği dünyanın bizim bildiğimiz dünyadan köklü bir şekilde değişik olmasıdır.

    filmlerin kendisinde olmasa da ilgili kitaplarda vs gemilerin, ışın kılıçlarının şemalarının görüldüğü yıldız savaşları filmleri ele aldıkları teknolojinin vidalarını söküp içine baktığı için bilimkurgu sayılabilir. force gibi mistik bir öğe üzerinde döndüğü için ise fantazi sayılabilir. denildiği gibi iki tür birbirine çok geçmektedir. force'u midi-chlorian denilen ve beyinde bulunan bir madde ile açıklamaya çalışıldığında ise olayın bu yönü de bilim kurguya yaklaşmaktadır. (tahminimce oldukça zayıf ve zorlama bir bilim kurguya -filmi izlemedim.)

    bir diğer örnek de dune'dur. serinin ilk romanı terraformation ile ilgili çok sağlam bir bilim kurgu hikayesiyle insanların baharat yiyip geleceği gördüğü, mesihlerin vücutlarına aldıkları zehrin moleküllerini zararsız moleküllere çevirdiği bir fantastik hikayeyi bir arada anlatmaktadır.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap