• özellikle 14. ve 17. yüzyıllar arası yoğunluk kazanmış fetvalardır. osmanlı siyasal yapısının en güçlü olduğu zamanlarda müktedir olanın hikmetinde sual etmemenin ne denli olumsuz birşey olduğunun birebir resmi yazmalar eliyle kanıtı olması hasebiyle de önemlidir.
    genellikle cinsellik üzerinden yürüyen bir ahlaksızlık vurgusu fetvaların çoğunda hakimdir. hatta çoğu tarihçinin iddiasına göre aleviler için öne sürülen mum söndü ve benzeri yakıştırmaların nedeni de bu dönemdeki osmanlı politikalarıdır.
    en bilinenleri arasında i. selim döneminde yazılanlar sayılabilir. bir tane örnek için müftü hamza gören'in bir fetvasına bakılabilir:
    “fetva verdik ki; adı geçen toplum –kızılbaşlar- kafir ve dinsizdirler ve de her kimse ki onlara uyup o sapık dinlerine razı ve yardımcı olursa, onlarda kafir ve dinsizdirler. bunları öldürüp toplumlarını darmadağın etmek tüm müslümanlara vacip ve farzdır. müslümanlardan ölenler said ve şehit olup cennete giderler, onlardan ölenlerin yeri ise aşağılık cehennemin dibidir. bunların hali kafirlerin halinden daha fena ve çirkindir. zira bunların kestikleri ve avladıkları mundardır.nikahları, gerek kendilerinden, gerek başkalarından olsun batıldır, bunlara kimseden miras yemek yoktur."
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap