1 entry daha
  • accessibility (erişilebilirlik), kullanageldiğimiz teknolojilerin engelli insanlar tarafından da kullanılabilirliğini dile getiren bir ifadedir. ülkemizim içinde bulunduğu sosyoekonomik durum dolayısıyla henüz pek de kıymet görmemiş kavramlardan birisidir. erişilebilirliğin ne olduğunu anlamanız için bacağınızı kırıp altı ay alçıda dolaşırken kaldırımların ne kadar yüksek olduğunu, değneklerle ankara kızılay meydanında karşıdan karşıya geçmenin imkansız olduğunu, toplu taşıma araçlarına başkasısının yardımı olmadan binilemeyeceğini (avrupada birçok ülkede otobüslerde tekerlekli sandalye kullanan insanların otobüse binmesi için kaldırıma uzanan platformlar mevcuttur) yaşayarak görmeniz gerekir.

    daha özel biçimiyle erişilebilirlik, web sayfaları gibi arayüzlerin görme engelliler tarafından da kullanılabilirliğinin ölçüsünü ifade eder. internet görme engelli insanlar için çok kıymetlidir, büyük ölçüde fiziksel engellere maruz kalmadan alışveriş yapabilir, bilgiye erişebilirler. amma ve lakin flash vb. animasyonlar, ekranı jaws vb. programlarla okuyarak algılayan görme engelli insanlar için anlaşılmaz durumdadır. mesele web tasarımcılarının flash animasyonlarını kullanmasından değil, tasarladıkları web sayfalarının text only versiyonlarını da yapmayı düşünmemelerinden ya da üşenmelerinden (ya da en azından buna zamanları olmamasından) kaynaklanır.

    bu konuda bugüne kadar ufak tefek girişimler olsa da bu girişimlerin başarısı işi yapacak insanların duyarlılığı (ya da işin yapılma biçimini belirleyecek yasaların yokluğu) ile sınırlı durumda olduğundan, şimdilik ülke genelinde erişilebilirlik konusunda başarısız bir tablo çizildiği söylenebilir. web sayfalarının metin versiyonlarının da bir zahmet eklenivermesi ile başlanabilir, duyarlılık artırılabilir. çok da zor değil, ama çok sayıda görme engellinin hayatını kolaylaştırabilecek bir hadisedir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap