• bir cismin bir eksen çevresinde dönme ya da dolanma hızı ya da iki cismin konumları arasındaki açısal farkın değişme hızı. mühendislikte, açı ya da açısal yer değiştirme birimi olarak derece ya da devir, açısal hız birimi olarak da dakikada devir sayısı (devir/dakika) kullanılır, matematik ve fizikte ise, açı genellikle radyan ile, açısal hız da saniyede radyan (radyan/saniye) ile gösterilir, 1 derece pi/180 radyana (yaklaşık 0,0175 radyan), 1 devir/dakika ise pi/30 radyan/saniye'ye (yaklaşık 0,105 radyan/saniye) eşittir. bu birimlerin birbirine çevrilmesinde bu eşitliklerden yararlanılır.
    açısal hız genellikle yunan alfabesinden alınma omega harfiyle simgelenir..
  • bir insanın yada bir hayvanın canının yanması sonucu hissettiği aci nedeniyle hızlı koşması ve veya hızlı hareket etmesi
  • zamana göre açısal yer değiştirme.

    d/dt(theta(t)) = theta'(t)

    seri açılımı (t=0)

    theta'(0)+t theta''(0)+1/2 theta^(3)(0) t^2+1/6 theta^(4)(0) t^3+1/24 theta^(5)(0) t^4+1/120 theta^(6)(0) t^5+1/720 theta^(7)(0) t^6+o(t^7)
  • açısal hızın fizikteki tanımı; açısal yer değiştirmenin zaman içersindeki değişimidir. açısal hız bir cismin bir eksen üzerindeki dönüş yönünü ve süratini verir. açısal hızın sı birimi radyan/saniyedir ancak elbette başka birimlerdede ölçülebilir (açı/saniye, açı/saat gibi). açısal hız genellikle omega sembolü ile gösterilir. açısal hızın yönü genellikle dönüş düzlemine diktir ve sağ el kuralı ile bulunabilir.
  • açısal hız: newton'un w=u+v biçimindeki hızların toplanması bağıntısını einstein w=(u+v)/(1+uv/ckare) biçiminde değiştirdi. ama korkusundan açısal hızların toplanması bağıntısına dokunmadı. viktor lalan'ın w=[u+v-uv(c1+c2)]/(1-uv/c1 c2) bağıntısı'na da hiç söz etmedi. etseydi newton'un e=mvkare/2+ ı wkare/2 bağıntısı değiştirdiği e=mckare bağıntısını silip; yerine e=-mc1 c2 -ı d1 d2 yazacaklardı.
  • w=2 x pi x f
    w=açısal hız
    pi=3.14 ya da ne kabul ederseniz
    f=frekans (1saniyede kaç tur atıyor sorusunun cevabı)
    “frekanslı açısal hız formulü”

    w x r =v
    v= çizgisel hız
    r= yarıçap
    w= açısal hız
    “hızlı açısal formülü”
  • dairesel hareket yapan cismin birim zamanda taradığı açı. birimi radyan/saniye'dir.
  • lise mufredati icinde bulunan dairesel harekette acisal hiz birimi 1/s olarak bulunan ve dairesel hareket yapan cismin birim zamanda taradigi acidir.
    buna ek olarak sı birim sisteminde rad/s kullaniliyor.ayrica kendi icerisinde devir/dakika(rpm)dahil birkac birime donusebiliyor,bir rad/s yaklasik olarak 9,549 rpmye esittir.
  • hareketli bir cismin yarıçap vektörü tarafından çizilen açının zamana göre türevi veya açı sabit kalırsa bu açının geçen zamana oranı.
hesabın var mı? giriş yap