• 2007 eylül tus, ekim üds'ye internet üzerinden ba$vurmak için de kullanılabilecek ösym'nin ba$vuru sistemi.

    http://ais.osym.gov.tr/

    (bkz: bugün git yarın tıkla)
  • bir çok sınava para yatırıldığı gün online olarak başvuru yapılmasına imkan veren ösym sistemi.
  • http://ais.osym.gov.tr/ adresinden ulaşılan, kimlik numaranız ve herhangi bir sınava ilk kez başvuru yapmanızla, başvuru merkezlerinden alabileceğiniz şifreniz ile girebileceğiniz ve bu ilk başvuru sonrasında dötünüzü kaldırmadan (elbette osym ile anlaşması olan bir bankanın internet şubesini de kullanarak) sınav giriş işlemlerinizi halledebileceğiniz bir sistem. başlığın başına osym ekleyebiliriz aslında ama bu başlıkta ayrım yapmamış herkesi kucaklamış.

    birden fazla veri havuzu geniş sistemlerle entegrasyona sahip olmasına rağmen (tabi altta bu entegrasyon işlemlerinde kullanılan yöntemin tam ayrıntısını bilmemekle birlikte) işlemlerinizi hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlıyor. eğer gerçekleştiremiyorsanız sağ üstte sistemlerin durumu linkine basarak hangi sistemde bir problemin olduğunu görmenize de imkan sağlıyor. güzel bence.
  • çok iyi ve mantıklı bir fikrin ne kadar gerzekçe uygulanabileceğini gösteren sistemdir.
    şifreniz var ve değiştirmek mi istiyorsunuz? başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. şifrenizi mi unuttunuz? adamlarda mail adresiniz olduğu halde yeni şifre almak ya da unuttuğunuzu öğrenmek için yine başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor. daha önce girdiklerinizden farklı bir sınava mı başvuru yapmak istiyorsunuz? gerekli tüm bilgiler ellerinde olduğu halde, yine bir başvuru merkezine gitmeniz gerekiyor.
    hayır anlamıyorum, hangi gerzek böyle ayarlanmasını uygun gördü bu sistemin? ales, kpds, kpss, üds v.b. tüm sınavlarda aynı bilgileri istemiyor musun sen benden? sisteminde yok mu zaten bu bilgiler? niye başvuru merkezine gitmek zorundayım ben ya? niye yeni şifre almak için bile kalkıp başvuru merkezine gitmem gerekiyor?
    sanırım sistem ilk olarak kullanılmaya başlandığında böyle sorunlar yoktu, hatta ben şifremi ilk kez evimden, kendi kendime almıştım. büyük ihtimalle "bu sistem çok kullanışlı ve mantıklı oldu, bizim bu kadar iyi bir şey akıl edemememiz gerekiyordu." diye bir karar alındı ve sistem bu gerzekçe hale getirildi.
  • her ne sebeple olursa olsun, yurt dışında yaşayıp daha önceden bu sınava girmemiş adayların ve bu adayların durumuna ek olarak*aday daha önceden bu sınava girmiş olsa bile, son iki yıl içinde* kpss'ye girmiş olma şartı yüzünden, adayların internetten başvuru yapamadığı sistem.

    şimdiye kadar oturmamış ve sürekli değişen (deneme tahtası, hadin bakalım değişiyoruz gene hobaa, koy koy şu şartı da koy...) ösym sınav sisteminin açıklarının olması elbette kaçınılmazdır.

    sistem hatalarından kaynaklanan açıklardan (etraflıca düşünmemek, tüm olasılıkları hesaba katamamak, yanlış yaptığını anlayınca düzeltmek yerine kayıplara karışmak) dolayı, sınava girmek isteyen kişilerin maduriyetini göz ardı etmek, var olan sisteme gölge düşürmekte ve ciddiyetini sorgulamaktadır.

    şöyle ki;

    sınava başvuru koşullarında belirtilen "2.4. başvuruda özel durumlar" a istinaden:

    ösym'ce belirtilen ve adayın durumuna ilişkin doldurması gereken "genel amaçlı dilekçe" ve beraberinde istenilen diğer resmi belgeler, posta ile ösym merkezine gönderilmesi gerekmektedir. ancak;

    1) "genel amaçlı dilekçe" de yer alan olmazsa olmaz* "evrak referans numarası" na sahip olmamak,
    2) öncesinden herhangi bir şifremizin olmaması ve bu yüzden "aday işlemleri sistemi" ne bu ev. ref. no.' sunu öğrenmek için sisteme girememek,
    3) adayın çok gerekli olan bu şifreyi edinmesi için ösym başvuru merkezlerine şahsen başvuru şartının aranması nedeniyle numarayı edinememek,
    4) uluslararası postacılık işlemlerinin en acelesinden olanının bile azami 5 günde alıcıya ulaşması, yana yakıla en ama en hızlısını bulmaya çalışmak,
    5) ösym merkezinin telefonla aranması ancak bundan bir yanıt alamamak,
    6) gene ösym' ye e-mail yoluyla ulaşılmak istenmesi ve üç gün boyunca üç kere mail atılmasına rağmen herhangi bir yardım, öneri ile kısacası hiç bir şekilde yanıt alamamak,
    7) bir ihtimal, konunun muhattabından cevap gelecek umuduyla beklenmesi ve hali hazırda bir haftanın bu şekilde geçmesi, geriye kayıt için sayılı günlerin kalması.
    8) evrak kayıt numarası olmadan evraklar postalansa, "bu numara güvenlik açısından çok önemli. numarasız dilekçeleri işleme koymayacağız." diye ösym'nin özellikle belirtmesi ve bu yüzden başvurunun işleme alınamayacak olmasından dolayı endişe duymak,
    9) hiç bir halta yaramayacak ama girmek durumunda olunan bu sınav için bu kadar emek*, istenilen evrakları hazırlamak için harcanan zaman (evet çok zaman alıyor: diploma, transkript, resmi yazı) ve de posta parasına rağmen "amaan boşver göndereyim gitsin, sonra sen sağ ben selamet. şansım yaver giderse gireriz sınava." diyememek,
    10) çok klişe olacak ama; yurt dışında böyle bir olaya maruz kalındığında karşınızda muhattap olarak alacağınız kişi/kişilerin olmamasını bırakın, sizi madur edecek bir duruma sokulmanız imkansızken, ama hadi oldu diyelim konuyla ilgili kişilerin isteseniz doğdukları güne lanet etmelerine bile sebep olma hakkına sahip olmak ancak,

    benim güzel ülkemde madur da olunsa haksız konuma düşmek, görüldüğü üzere hep olası bir durum. hep -mek, -mak ama ama ortada bir sonuç yok.

    sınavlara başvuru koşullarını adayların işini kolaylaştırmak adına yenilediniz, güzeel ama hiç düşündünüz mü bunu yaparken otomatik olarak sistem dışı kalınacak durumları ? hayır düşünmediniz. peki, o zaman biri sizden yana yakıla yardım istediğinde neden yardımcı olmuyorsunuz ? belli ki sistem dışı kalmış. bu durumu çözmek için sorunu neden kulak ardı ediyorsunuz ? sorunun çözülmesi sisteminizi daha iyi işler bir hale getirmez mi ?

    zaten ben anlamıyorum bu iletişim adreslerinin mantığını:

    e-mail aracılığıyla;

    * soru sorarsın, çok salakça bulunur ve sorun cevaplanmaz.
    * soru sorarsın, "vatandaş aramaya inanmıyor, halbuki bunun cevabı var. istese bulabilir. ne hali varsa görsün." denilip cevap verme gereği bile duyulmaz.
    * soru sorarsın, "haydaa e biz bunun cevabını bilmiyoruz. ne desek yalan olur şimdi. amaaan boşver o yokmuş gibi davranalım. kaçın kaçın, saklanın." denilip yine cevap verme gereği duyulmaz.

    telefonla aracılığıyla;

    * telefon ya meşkul olur,
    * ya arıza sinyali verir,
    * ya da numarayı düşürmek için gün içi defalarca aramayı denersin ve bu uğurda sinirlerin bozulur."öf bee sıtkım sıyrıldı resmen." dersin ve pes edersin.

    tamam memurunuzu telefon başında heba etmeyin, eminim yapacak daha önemli işleri vardır, anladık. ama böyle dönemler için bir çağrı merkezinden* faydalanın. iki gün bilgilendirin çağrı merkezindeki insanları "şöyleyken böyle, böyleyken şöyle..." diye. iş gücünü hafifletin böylelikle. sorusu olanlar da bir cevap alır, doğruca yönlendirilir. alın size örnek; konsolosluklar vize başvuruları için kapı önünde yığılmaları bu yolla çözdü daha geçen yıllarda. geç oldu ama artık güç değil. siz de gayret etseniz, çözüme yönelik o kadar çok şey var ki yapılabilecek. yıl içerisinde düzenlemiş olduğunuz bir sürü sınav var ve bu sınavlar bir çok insan için çok şey ifade ediyor.

    ya da tüm bu olması gerekenleri yerine getiremeyeceksiniz, vermeyin o zaman iletişim bilgilerini. telefonları açmayacaksanız, mailleri yanıtlamayacaksanız ne anlamı kaldı ki. kapatın dükkanı, iyice görünmez olun. hem böylece içiniz rahat olur, oh mis. yok ama "sonsuz azap çektireceğiz, sen daha dur." diyorsanız teknoloji çağındayız size de bir gün ihtiyacımızın olmayacağı günler gelecek. inşallah, amin.

    işte böyle elim kolum bağlı çaresizce bir hafta bekledim boş yere. muhattap alabileceğim kimsecikler yok ortada. yaşanan ilk talihsizlikten sonra gelen ikinci darbeden de hep korkmuşumdur ! hadi bakalım daha neler olacak. şu sıralar tüm yollarım çıkmaz sokak.

    dün gece rüyama girdi bir mail almışım ösym'den. bir heyecan okuyorum ne yazmışlar diye. hatırladığım kadarıyla şöyle yazıyordu:

    canım kpss maduru kardeşim,
    sen üzme tatlı canını. evrak referans numarası da neymiş. bakma sen bu tür şeyler sistemin süsü. yolla gitsin işte ne yollayacaksan. bu kadar uğraştığın kabahat.
    çayımı içmeye beklerim.
    öptüm gözlerinden,
    imza: uzaydan gelen yeşil başlı gövel ördek

    işte bu kadar imkansız ve bir o kadar absürt bir durum ösym' den cevap alabilme olasılığım. ruh halime bile sirayet etmiş.

    hiçbir şey için teşekkürler ösym. iyi ki varsın (!)

    (bkz: evrak referans no)
    (bkz: kpss)
    (bkz: kpss 2009)
  • sağ menüdeki şifre değiştir bağlantısına tıklayınca dili türkçe' den hooop bir anda ingilizce' ye dönen ösym' nin mucizevi araç gereci.
  • şifremi unuttuğum için tekrar almak üzere bütün bilgilerimi eksiksiz girmeme rağmen ilk girişimde bir kaç kez "yanlış bilgi girdiniz" bir kez de "sistemde güvenlik sorunuz tanımlı değildir.bir defaya mahsus " diye tamamlanmamış bir cümleyi karşıma çıkaran sistem. bu iki başarısızlıktan sonra 5 ocak 2011'e yayınlanan adaylara şifre verilmesi başlıklı basın duyurularında belirtilen şifre almak için ikinci yol olan nüfus cüzdanım ya da pasaportum ile birlikte başvuru merkezlerine (ortaöğretim kurumu müdürlükleri, ösym sınav merkezi yöneticilikleri ve ösym büroları) şahsen başvurarak ücreti karşılığı yeni şifremi edinmek zorundayım sanırsam.
  • tc kimlik numaram ve verilen şifre ile giriş yaparak, kuzenimin şifresini değiştirebildiğim süper sistem.

    her şey kuzenimin bilgisayarından aday işlemleri sistemine girmemle başladı. chrome kullanan kuzenim tc kimlik ve şifresini kaydetmiş, ben de gerekli yerlere kendi tc kimlik numaram ve şifremi girdim. sonrasında " sisteme ilk kez giriş yapıyorsunuz, şifrenizi değiştiriniz" diye beni uyaran bir ekran daha geldi.
    bu ekranda da tc kimlik ve eski şifreyi isteyen iki adet form kutusu var, ve chrome da buraları otomatik olarak kuzenimin şifre ve tc kimlik numarası ile doldurdu. şifre değişikliğini yapıp, sınav giriş belgesini çıkartmak istediğimde ise kuzenimin belgesiyle karşılaştım.

    sistemden çıkış yapıp, kendi hesabıma girmeyi denediğimde ise yeni şifremi kabul etti. şu anda hem ben, hem de kuzenim aynı şifre ile giriş yapıyoruz aday işlemlerine.

    işin daha trajikomik yanı ise, kuzenimin daha önce şifresini değiştirmeyi denediği halde sistemin buna izin vermemesi.
  • haftasonu gireceğim sınav için 2 gündür çıktı almaya çalıştığım fakat bir türlü login olamadığım sistem.
  • bir defaya mahsus şifre aldıktan sonra olur ya unutursanız yeniden ösym bürolarına gitmeniz isteniyordu bir zamanlar. şimdi bir miktar kimlik bilginiz ve gizli soru cevabı ile sağ olsun yeni şifre veriyorlar. bu arada şifrem doğruydu not bile almıştım kınıyorum.
hesabın var mı? giriş yap