• kendilerine ak parti demeyi asla haketmeyen insanların parti başharflerinden oluşan kısaltma...
  • akıllarda "digerlerinden farklıyım, beyazım temizim" tadında anlam bırakmak isteyen akp'nin ısrarla kullandıgı, ve sanırım bunu hukuken de tescil ettirdigi tanımlama.
  • akp'nin sözde ismini kısaltmak* ve sağa sola ben temizim bak bembeyazım, sütten çıkmış ak kaşığım diyebilmek için kendisine seçtiği kör gözüne parmak slogan. eğer isim olarak illa bu kısaltma kullanılacaksa ak partisi denmelidir, ancak sözkonusu partide genel olarak bir gramer ve idrak sorunu olduğu açıktır.
  • çok istenirse ak partisi* denebilecekken yanlış kullanılmış gramer acuzesi* laf.
  • (bkz: kelime oyunu)
  • adalet ve kalkınma partisi'nin kısa ismi malesef ki "akp" dir (ve akepe şeklinde okunur). ancak ne gariptir ki bu takiyye uzmanlarının el attığı her şeyde bir "ak" öneki var (akbil mesela). sanki yaptıkları her iş tertemiz, zemzem suyu ile yıkanmış, cebe atılan paralar ace ile yıkanmış gibi..

    yanlış hatırlamıyor isem tkp'lilerin bir yayınında (yanılıyor olabilirim) bahsetmişlerdi bu "ak" mevzusundan. aklıma hemen bu en çabuk kirlenen renk geldi, sustum, çayımdan bir yudum daha alıp tayyip erdoğan'ın amerika'da bir yahudi derneğinden "cesaret ödülü" alışını seyrettim. dışarıdaki kar hala bembeyazdı..
  • "ak parti" (ya da benzer şekilde "özgür parti") bir kısaltma değildir, sadece mesaj kaygılı bir göndermedir (bunu anlamak için çok fazla uğraşmaya gerek yoktur).. parti isimlerinin kısaltması konusunda anavatan partisi'nin yaşadığı problem basitti, eğer kısaltmalarını "ap" olarak yapsalardı, kuruldukları dönem için hiç de hoş olmazdı (belki hatırlayan vardır o apoletli günleri).. yine sosyal demokrasi partisi de parti isminin kısaltılması konusunda sorunla yaşamıştı, sdp demektense "sodep" gibi daha akışkan ve akılda kalıcı bir kısaltma kullanmayı tercih etmişti..

    neyse efendim, sonuç itibariyle içinde "parti" geçen bir kelime ikilisini "kısaltma" diye yutturmak en basitinden "ucuz bir politika"dır.. ha diyeceksiniz ki ne zaman bizim ülkenin siyaseti adam gibi oldu, o ayrı bir mevzudur..
  • yargitay cumhuriyet bassavciliginin, daha önce anayasa mahkemesi karariyla kapatilan sosyalist parti tarafindan kullanilan sp rumuzunu kullanarak 2820 sayili siyasî partiler yasasi’nin 96. maddesine aykiri hareket ettigi ileri sürülen saadet partisi’ne bu aykiriligin giderilmesi için ayni yasa’nin 104. maddesi uyarinca ihtar karari verilmesi istemiyle anayasa mahkemesinde açtigi davanin gerekçesinden iki paragraf:
    siyasi partiler, kendilerini ayirt edici unsurlarla ortaya koyabilmek için isimleri yaninda, baska ifade yöntemlerine de ihtiyaç duyarlar. bu anlamda bayrak, rozet, kisaltilmis ad yani rumuz gibi unsurlarla kendilerini kitleler karsisinda daha etkin ve akilda kalici sekilde ifade etme yolunu seçerler.
    kisaltilmis ad, partinin ismi disinda; kisa, açik veya öz bir ifade ile partiyi tanimlamak için kullanilan bir addir. uygulamada kisaltilmis ad genelde, parti adindaki kelimelerin bas harflerinden olusmakta ise de, kisaltilmis adlarin mutlaka parti adindaki kelimelerin bas harflerinden olusacagi yolunda bir hüküm bulunmadigi gibi, böyle bir kural koymakta dogru degildir. kisaltilmis ad, parti adindaki kelimelerin bas harfleri disinda, basli basina anlami olan ayri bir veya birkaç kelimeden de olusabilir. önemli olan partinin kendisini tanitici bir unsur ya da daha açik ve ayirt edici bir ifade ile ortaya koymasidir. bu sekildeki bir kisaltilmis ad, kuskusuz partinin bayragi gibi tanitici ve ayirt edici bir unsurdur, yani partinin rumuzudur.
    (http://rega.basbakanlik.gov.tr/…/03/20040313.htm#9)
    yargitay cumhuriyet bassavciliginin bu görüslerinden çikardigimiz sonuç su: bir siyasi parti, yasal sinirlar dahilinde istedigi gibi kendisini ayirt edici bir kisaltilmis ad(rumuz) seçebilir. (dikkat edelim; adinin kisaltmasini istedigi gibi yapabilir degil, istedigi gibi kisaltilmis ad seçebilir) bu noktada adalet ve kalkinma partisi kuruculari partilerine kisaltilmis ad olarak (büyük ihtimalle imaj danismanlari ve pazarlama uzmanlarindan da faydalanarak) ak parti ismini seçmislerse, bizim "sen ak parti degilsin, akpsin" dememiz ne kadar mantiklidir? ak olduguna inanmiyorsak gidip oyumuzu baska partiye veririz, bir parti rumuzu için bu kadar nefesimizi tüketmeye deger mi?
    ayrıca (bkz: anavatan) (bkz: hürparti) (bkz: depar)
  • trt'nin de kullanmaya ba$ladigi bir tabirdir*...
  • gramer özürlülüğü özgür parti ile karşılaştırılarak yok sayılamaz. özgür parti dilbilgisi kurallarına aykırı değildir, mantıklı bir kısaltmadır - partinin özgür olduğunu niteler. anap da kendi başına bir kelime olarak bir şey ifade etmez. bu kısaltmaları karşılaştırmak için mesela ötp'nin özgür parti yerine özgürlük parti kısaltmasını seçmiş olması gerekirdi, ki seçmemiş. ak parti kısaltması "adalet ve kalkınma parti" olarak açılır, hatalıdır, sadece ve sadece "nası yapsak etsek de ak desek şu partiye, sütten çıkmış ak kaşık olsak" kaygısını taşır. kullanmam.
hesabın var mı? giriş yap