• antalya iline bağlı alanya ilçesinde bulunan kültür ve turizm bakanlığı müzesidir.

    "arkeolojik ve etnografik eserlerin korunup ve sergilendiği iki seksiyon 1967 yılında ziyarete açılmıştır. bölgedeki antik kentlerde bulunan eserlerin artması ve depolanması, zaman içinde bir müze açma gerekliliğini doğurmuş ve bugünkü arkeoloji müzesi açılmıştır. müzenin ilk açılışında; bölgede henüz kalıntılarına rastlayamadığımız ancak, anadolu kronolojisini tamamlaması bakımından gerekli olan eski tunç, urartu, frig ve lidya dönemine ait eserler, ankara anadolu medeniyetler müzesi'nden getirilerek arkeoloji seksiyonunda sergiye sunulmuştur. alanya çevresinde bulunan ve i.ö. 625 yılına tarihlenen fenike dilindeki yazıt da bölgede bulunan en eski eser olarak müzemizde sergilenmektedir. bunların yanı sıra hellenistik, roma ve bizans dönemine ait bronz, mermer, pişmiş toprak, cam ve mozaik buluntular ile karamanlıca dilindeki bir yazıt ve arkaik, (i.ö.7-5.yy) klasik, hellenistik, roma, bizans, selçuklu, osmanlı ve cumhuriyet dönemine ait sikkeler de yine arkeoloji seksiyonunda ayrı bir bölüm halinde yer almaktadır.

    ikinci bölüm olan etnografya seksiyonunda ise, türk islâm eserleri ve dönemin ilköğretim müdürlüğü'nden devredilen eserler ile alanya çevresinden derlenen ve bölgenin etnografik özelliklerini yansıtan, yörük kilimleri, alaçuvallar, heybeler, giysiler, işleme örnekleri, silahlar, günlük kullanım kapları, takılar, el yazmaları ve yazı takımları gibi objeler ile bir alanya evine ait günlük oda bölümü oluşturularak sergilenmektedir. ayrıca, müze bahçesinde de roma, bizans ve islâmî dönemlere ait taş eserler ve mozaik sergisi vardır.

    saray mahallesi hilmi bağcı caddesi, alanya
    tel : (0242) 513 12 28
    faks : (0242) 513 71 16

    pazartesi dışında her gün 08.00-12.00 / 13.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır."

    http://www.kulturturizm.gov.tr/
  • bahcesinde de 4 adet tavus kusu bulunmaktadır.
  • bahçesinde sadece bir tane tavus kuşu kalmıştır.
  • sakin bir bahçesi vardır. az ötesinde dünyanın abartmıyorum en kalabalık plajlarından biri vardır ve sürekli bir hareket, koşuşturmaca olsa da bu müzenin bahçesi cidden hep sakin ve sessiz gelmiştir bana. bazen müze bünyesinde belegesel günleri düzenlenmektedir. yanılmıyorsam kısa süre önce onarımdan geçti ve yeni haliyle tekrar açıldı.
  • 2 senede bitirilememesi nedeniyle "gez gez bitmez antalya" ismini koymama sebep olan tarih turumuzun son durağıdır kendisi. etkileyici şehir manzaralı ve görkemli surlara sahip alanya kalesinden sonra "zaman kalmadı ama e hadi bunu da atlamış olmayalım" deyip son anda girilmesine rağmen beklenenden çok daha kapsamlı bir müze.. hem roma dönemi hem de selçuklu dönemi;hem antik çağ ölü gömme teknikleri hem de islami gelenekler bir arada gözlemleniyor... çok çok iyi korunmuş 52 cm boyunda bir bronz herakles var ki müzenin sembolü olduğu söyleniyor.. hatlar o kadar net ki hala ayak parmaklarından kas yapısına kadar net olarak seçiliyor! 1960lı yıllarda alanya'lı köylüler 800 metre yüksekteki köylerinde tesadüfen bulmuşlar..müzenin deniz tarihi kısmı ise ayrı bir şaşırtıcı.. sonunda bir dümenin başına geçip dalga sesleri eşliğinde tarihte alanya limanına gidip karşınızda surlar, alanya kalesi, üzerinize doğru gelen bizans gemileri, korsan gemileri ile yolculuk yapıyorsunuz.. ha bir de bir askerin ms 138 yılına ait diploması var ki inanılmaz etkileyici! küçücük müzeden neler çıktı vesselam.
  • binası, 11 farklı ilde inşa edilmiş tip projeden birisidir. (yalvaç, edirne, kayseri, erzurum müzeleri bu yapının kuzenleri gibi :)
  • antalya tatil dönüşü yol üzerinde uğradık.
    çok güzel bir müze.
    görülmeye değer.
    öyle çok küçük de değil.
    herakles heykeli var.
    herakles hikayeleri odası var.
    denizcilik müze , odası var.
    dev bir mozaik var.
    antik bir diploma var.
    büyük deniz kabukları , lahitler ve ostotekler.
    muzekart da geçerli.
    saygılarımla.
  • “sevgi hep vardı.”
    görsel
hesabın var mı? giriş yap