• bu şahsın ismine ithafen diyarbakır'da bir adet cadde ve ali emiri 1. sokak,ali emiri 2. sokak vs... olmak üzere 7 adet de sokak bulunmaktadır.
  • kendisini kitaba vermiş bir yalnız adamdır , ömrü kitap peşinde koşmakla geçmiştir.
  • eserleri 24 ocak itirabariyle pera müzesi'nde görülebilir. gerçekten muhteşem bir koleksiyon lakin bunca zaman sandıklarda unutulmuş olmaları hasan ali yücel'den sonraki zihniyetin de bir aynası.
  • diyarbakırdaki bir ilkokula da adını vermiştir.
  • < " ali emiri efendi (1854 diyarbakır - 1924 istanbul)

    osmanlı taşrasının önde gelen merkezlerinden diyarbakır'da doğdu. düzenli bir eğitim görmedi. taşrada görev yapan bütün tanzimat memurları gibi ömrü, imparatorluk coğrafyasını bir uçtan diğerine adımlamakla geçti. gittiği her yerde kaderine terkedilen nadide kitapları topladı. elde edemediklerini bizzat kendisi kopya ederek kaybolmaktan kurtardı. kitaplar onun için bir koleksiyon malzemesi değil, okunarak geçmişi keşfetmenin birer aracıydı. yaşadığı çağın modernleşme hareketlerine fazla ilgi duymadı. en büyük tutkusu, osmanlı-türk geçmişini yeni kuşaklara tanıtmaktı. bunun için millet kütüphanesi'ni kurdu ve kitaplarını milletine bağışladı.

    ali emîrî efendi, şair, tarihçi, biyografi yazarı ve yayıncıydı. dîvânu lugâti't-türk'ü ` :divan i lugat it turk `` :divanu lugatu t turk ` keşfeden bir kitap meraklısı olarak tanındı. hiç evlenmedi, hiç fotoğraf çektirmedi ve beyoğlu’na hiç adım atmadı. hayatını kitapları ve kedileriyle geçirdi. " >

    http://www.pm.org.tr/ ` :pera müzesi 'denkopyala-yapıştır` ile alınmıştır.
  • fatih belediyesi'nin üzerine bir sempozyum yapacağı ünlü kitap ilgilisi, koleksiyoneri, ve hatta uzmanı.
  • bir kitap aşığı... istanbul'un işgali sırasında elindeki el yazması eserleri ve vesikaları fransızlar yüklü bir para karşılığında satın almak ister. ali emiri efendi bunu reddeder ve elindeki büyük kütüpaneyi milletine karşılıksız armağan eder. bunun üzerine adına bir kütüphane kurmak isterler. o bunu da reddeder ve kütüphanenin isminin "millet kütüphanesi" olması istediğini bildirir.
  • kimse yazmamış diye hevesle yola çıkarak, "kendisi hakkında yahya kemal in bir gazel yazdığı şahsiyet" şeklinde tanımlayıp aşağıda da gazeli verecekken, hangi kitabında yer aldığını da yanlış yazmayayım diye girdiğim yahya kemâl'in şiirlerini ihtivâ eden kendi gök kubbemiz ve eski şiirin rüzgariyle kitaplarına ait başlıklarda ortalama 5 (beş) entiri görünce müteesir olduğum tarihî şahsiyet.

    gazel:

    muhtaç isen füyûzuna eslâf pendinin
    diz çok önünde şimdi emiri efendi'nin

    âmid, o şehr-i nur, öğünsün ile'l-ebed
    fazl-ü faziletiyle bu necl-i bülendinin

    iklim-i rûm'u gezdi otuz yıl taraf taraf
    bir maksadıyle tab'-ı nefâ'is-pesendinin

    yekpâre nur olan bu kütüphâne-î nefis
    yekpâre servetiydi bu âlemde kendinin

    ecdâd-ı pâkimiz gibi vakfetti millete
    hayranı oldu halk, eser-î bîmenendinin

    yâ fahr-i kâinât, sen îfâ et ecrini
    divân-ı kibriyâ'da bu şark encümendinin

    (bkz: eski şiirin rüzgariyle)
hesabın var mı? giriş yap