*

  • bitkilerde evrimleme esnasinda 1 formdan diger forma gecmek olarak tanimlanir..
    yapilan isleme de anamorphosis denir..

    gorsel sanatlarda da yamuk, egri bugru gorunumlu resimlere ve bu tarz resim yapmaya verilen addir.

    (bkz: biliyoruz da konusuyoruz)
    (bkz: babylon/#122993)
    (bkz: anamorphic)
    albumlere isim de vermistir (bkz: anamorphosee)
  • bir resmin belli bir bakis noktasi disinda bozuk ve çarpik görünmesi
  • dogrudan olmayan bakış ki gerçek ancak böyle görünür. zizek buna yamuk bakmak der. ancak bu bakısla gorulen sey de gerceğin ta kendisi değildir.
  • julian beever avrupa’da kaldırımlara anamorphose tipi resim yapmakla meşhur bir sanatkardır.
    anamorphose resimlere belirli bir açıdan bakıldığında inanılmaz bir 3 boyutlu görüntü yaratmaktadır.
    alttaki linkde muhteşem birkaç eserini görebilirsiniz.

    http://users.skynet.be/j.beever/pave.htm
  • (bkz: anamorphosis)
  • belirli bir açıdan bakıldığında 3 boyutlu görüntü yaratan resimlere verilen genel bir addır. 2 boyutlu bakıldığında yamuk yumuk gözüken bu resimlere belli bir açıdan bakıldığında ilüzyona benzer bir şekilde 3 boyutlu görüyormuşsunuz. bu işte ünlü bir isim olan julian beever'in eserlerini görebileceğiniz adres.
    http://users.skynet.be/j.beever/pave.htm
  • lacan'ın bastırılmış olanın geri dönüşü olarak ifade ettiği semptom a başlangıç için gerekli bakış.
    bir tür yamuk bakış *. görme duyusu ile dolaysız olarak algılanmayan ,bir biçime sahip olmadığı düşünülen nesnelerin algılanabilir olmasıdır. bakmak , sürekli bir eylemlilik hali iken, bakış anlıktır,ruh halini gösterir, daha gerçektir. bir kimsenin gözlerindeki bakış, hissettikleri açısından onu ele vermektedir. kısaca "ruhun bakışlardaki yansıması filtrelenemez". anamorfik cisimler sadece belirli bir bakış açısından algılanabilir. lacan'ın semptomuna giden bir yoldur. anamorfoz da esas soru ;

    kim x'e (x'lere) böyle bakar olur. örnek; 1) vladimir nabokov'un lolitası'ndaki sorumuz, "kim henüz ergenlikteki kızlara böyle bakar?" ise cevabımız yine ergenlik döneminde fikse olmuş humbert humbert karakterini bulmaktayız.
    2) chaplin'in filmlerinde kötü davranılan çocuklara gelince , aşağılanan, dalga geçilen, yemekleri bir hayvana veriliyormuşçasına verilen; soruyu yeniden sorduğumuzda :"kim çocuklara bu kadar acımasız davranabilir?" , cevap - baktığımız yeri değiştirerek- çocuklar olmaktadır.
    3) birçok örneğe uyarlandığında semptomlara ulaşmamızı sağladığını düşündüğümüz anamorfoz; süperman'e, matrix'teki neo karakterine, kendimize ve birçok karaktere uyarlanabilir. yamuk bakarak onlarda ve kendimizdeki semptomu anlamaya başlarız.
    bakıştan imgeye; ideal egove ego ideali arasındaki mesafemiz histerimizin boyutlarını gösterecek diye de korkuyor olabiliriz, sadece bu soru ile kurtulmayacağımızı bildiğimizden ,anlaşılmaktan da çekiniyor olabiliriz.

    sanırım, ben, o, onlar, sana baktıklarında gözündeki ,"beni yanlış tanıyorsunuz durun" bakışı çok tanıdık!

    sen bu rolü ne için yapıyorsun?
    kim bir sürü insana bunları anlatır? lust for life
    (bkz: lacan)
    (bkz: zizek)
    (bkz: yamuk bakmak)
    (bkz: lust)
    (bkz: freud)
    (bkz: panoptik)
    (bkz: lolita)
    (bkz: chaplin)
    (bkz: matrix)
  • görme duyunuzun size belirli bir biçime sahip değilmiş, ya da sahip olduğu biçimden başka bir biçime daha sahip olamazmış gibi yansıttığı nesnelerin farklı bir bakış açısıyla algılanabilir olması. anamorfotik cisimler, yalnızca "aykırı" bir açıyla asıl görülmesi gereken yüzlerini gösterirler.
    örneğin bu açıdan bakıldığında resim pek de anlamlı değildir:
    http://2.bp.blogspot.com/…foebeo/s320/artt12[1].jpg
    oysa bu açı işleri değiştirir:
    http://3.bp.blogspot.com/…c2hhvs/s320/artt13[1].jpg

    "olaya bir de şu açıdan bak"ın resimdeki yeri de denebilir. durduğunuz yeri, o resim artık güzel oluncaya kadar değiştirirsiniz zira. fakat bunun "gerçeklik" ile ilgisi yoktur, hatta "gerçek mi? hiç duymadım."dır.

    bunun yanı sıra, belirtmeden geçmemek gerekir ki, anamorfozu konu alan bir film olan anamorph görüp görebileceğiniz en tırt filmlerden biridir. kanımca herhangi bir handycam sahibi kısa-deneysel film heveslisine "anamorfoz" ve "seri katil psikolojisi" başlıkları verilseydi, kendisi çok daha seyirlik bir yapım çıkarırdı ortaya. böyle zengin ve leziz iki başlıktan "hiçbir şey" çıkarmak da bir başarı tabi, başka bir bakış açısından. bilinçsiz anamorfozuyla göz dolduran anamorph ekibine kocaman bir alkış o halde.
  • beyni ne oldugunu anlamayacak duruma getirir . (bkz:http://i.imgur.com/xugyk.jpg)
hesabın var mı? giriş yap