• ilk olarak ataturkun emriyle yapımına karar verilmistir. yapıldıgı tarihte (daha evvel 40larda baslayip sonraki yonetimlerin acizliginden oturu 50lerin baslarinda bitirildi yanlıs bilmiyorsam) avrupanın ve hatta dunyanın sayılı ruzgar tunellerinden biriydi ve ikinci dunya savasına giren almanya bile bu boyutlarda bu teknolojiye sahip kullanılabilir bir tunelleri olmadigi icin hayiflaniyordu. efektif olarak kullanilmaya baslansaydi turkiye buyuk ihtimalle ucak teknolojisinde bir devrim yapacak, su anki konumu amerika veya ingilterenin su an bulundugu konumdan farkli olmayacakti.

    peki ne yapildi? tunelin onune duvar oruldu! amerikanin "durun yaa, siz ucak yapacaksiniz teknoloji gelistireceksiniz de ne olacak?" "biz yapip size hibe ederiz nasil olsa muttefik degil miyiz?" sozlerine kanılıp, basiretsiz politikacilar (veya herseyin farkinda olan vatan haini politikacilar artik hangisini secerseniz) tarafindan atil duruma gecirildi. genc turkiyenin en buyuk yatirimlarindan ve gelecek icin en umut vaad eden projelerinden biri su siralar ankarada besevler civarinda metruk bir bina olarak durmaktadir.
  • turkiyenin teknoloji harikalarindan biri olan tunel icin bir kac soz daha soylemek isterim. bu tuneli muze yapmaya calistilar olmadi, ankara universitesindeki hangi moron akil etti bilmiyorum ama bunu dis hekimligi binasi yapalim dediler. allahtan o da olmadi. bu aralarda tunel depo, yemekhane ve mescit olarak da kullanıldı. sonra 90ların ortalarına dogru bigun "cok ses yapar cok titresimlidir" diye calistirmadiklari tuneli deneme mahiyetinde calistirmaya kalktilar. goruldu ki tunel zannedilenin aksine cok sessizdi ve dunyada halen haril haril kullanilmakta olan benzerlerinden cok daha az titresim veriyordu ve en az onlar kadar basariliydi. sonra ne oldu? bu kadar basarili ve teknoloji harikasi tunel (ki sadece ucak degil, bina otomobil, gemi uretimlerinde de kullanılabilecek ozelliklere sahip nadir hibrit tunellerden biridir) bari son 6-7 yidir kullanilmis olsun degil mi? degil iste! bir takim cevreler tuneli yine de ve inatla kullandirtmadilar. hala yilda bir iki sage veya aselsan deneyi disinda ise yaramaktadir ne yazik ki
  • bu ruzgar tuneli ilk acildigi yillarda dunyada ne kadar onemli bir yeri oldugunu anlatmak icin belki de su ornek manali olacaktir. ikinci dunya savasi sirasinda almanlar ucak gelistirmek icin gereken sayida tunele sahip degildirler ve bosta tunelleri olmadigi icin degisik bir yola basvururlar. deneyecekleri ucaklarin kanatlarina cok ince ptabaka olusturacak sekilde patates surerler ve ucaklarini fabrika bacalarinin uzerinden gecirirler. fabrika bacasindan cikan maddelerle nisasta tepkimeye girer ve uzerinden duman akimi gecen bolgeler mavilesir. burdan kalkip ucagin havada tutnmasini hesap ederler ve ingiltereye gidip oralari bombalayip geri donen ucaklar yaparlar. savas bittikten sonra almanlarin havacilik alaninda faaliyet gostermeleri yasaklanir ve almanlarin ruzgar tunelleri dinamitlenir. gunumuzde karakuvvetlerinde dunya liderlerinden olan almanyanin hava kuvvetlerinin bu kadar zayif olmasinin nedeni budur iste.
    ayni donemlerde ise bizim dunya standartlarinin ustunde bir ruzgar tunelimiz vardi ve boeing mc donnell douglas vs. gibi bir dunya devi sirket kurmamiz icin onumuzde hicbir engel yoktu. kendimiz disinda
  • aynı türkiyede demir yolları ve ray üretiminin akibetine uğramış rüzgar tünelidir.neden kalkınamıyoruz yok avrupa şöyle gelişmiş yok bu böyle yapmış diyenler için ibretlik yapıdır.
  • atatürk'ün ileri görüşlülüğünün en somut kanıtlarından. bahsedildiği zaman en azılı atatürk düşmanlarının bile söyleyecek laf bulamadıklarına şahit oldum.
  • yıldız teknik üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan barracuda adlı güneş arabasının testlerinin gerçekleştirildiği tünel.
  • benzeri bir trajedi için:
    (bkz: kayseri uçak fabrikası)
    ek olarak o zamanlar türk hava kurumu'nun da bugünkü halinin çok ötesindeki misyonu düşünüldüğünde, "istikbal göklerdedir" sözünün veciz bir laf edeyim diye değil, içtenlikle, bir strateji üst başlığı olarak söylendiği anlaşılıyor.
hesabın var mı? giriş yap