• michael hardt ile beraber yazdiklari imparatorluk adli kitap ile $u aralar cok sik duyulan, teorik yani ile takdir toplayan yazar.
  • kürtçede antonio ağlama! anlamına gelen laflar öbeği
    (bkz: negri)
  • fransızlara, avrupa birliği anayasası'na evet oyu verme çağrısı yapan eski komünist. neymiş efendim, anayasa "l'empire"e karşı mücadele etme aracıymış. ayrıca gerçekçi ve pragmatik olmalıymışız. var mıymış bir alternatifimiz.

    imparatorluktu çokluktu derken iş ab savunuculuğu yapmaya da vardı sonunda. eh tabii, insan bir kere devrimci sosyalizmden ayrılmaya görsün, realist de olur pragmatik de.
  • 70'lerde padova siyasi bilimler enstutusunde lenin uzerine dersler veren ve universitenin bazi akademisyenleri tarafindan enstutunun kizil tugaylarin teorik ayagi oldugu iddia edilip ispiyonlanmasiyla arkadaslariyla birlikte 'pertini'nin onayiyla iceri atilan dusunur. bu ders notlari 'lenin uzerine 33 ders' ismiyle kitap haline getirilmistir.
  • negri'nin tüm yapıtlarını okumamış, okuduklarını da muhtemelen yarım yamalak anlamış biri olarak bana öyle geliyor ki, negri'nin ab konusundaki, o çok eleştirilen tavrının arkasında "avrupa'yı barbarların istilasına açma" fikrine verdiği birincil önem var, ki yarın bir gün, diyelim güney afrika cumhuriyeti de ab'ye girmek isterse, onun da hararetli bir savunucusu olacaktır. dahası yerleşik avrupalıların daha çok göçmen ile karşı karşıya gelmesinden doğacak "ilginç" çelişkiler sonucu muhalif bir dinamiğin de ortaya çıkacağına inanıyor. daha önceleri yapmış olduğu bir söyleşide "peki türkiye'deki kürtlere ne öneriyorsunuz?" sorusuna "toplasınlar pılı pırtıyı, atlasınlar gemilere, bir şekilde gelsinler italya'ya" demişliği de vardır.

    avrupa soluna yönelttiği eleştiri de bununla ilgili daha çok, yani artık göç ve göçmenlerle ilgili sorunların çevresinden dolanan bir siyasetin, moda deyimle, "sürdürülemez" olduğunu, artı geleneksel solun da mevcut yapısıyla oluşan yeni dinamikleri "evcilleştirerek" engellediğini düşünüyor. ve dahası, sanırsam, avrupa solunun yürüttüğü "ab anayasası'na hayır" kampanyasının ardındaki "neo-liberal tahakküme hayır" sloganının samimiyetine inanmıyor, asıl "olay"ın yabancı düşmanlığı veya korkusu olduğundan emin gibi.

    şahsi izlenimim negri'nin avrupa'da yerleşik olan her şeyden acayip sıkıldığı ve umudu kestiği yönünde. o yüzden "açalım kapıları herkes gelsin, sonra bakalım neler olacak" diyerek bir tür şok tedavisi öneriyor. ama sonu ne olur, beklediği dinamik oluşur mu, yoksa avrupa giderek daha baskıcı yönetim ve yöntemlere mi sapar, düşünmek lazım..
  • (bkz: marco negri)
  • derya.
  • yaşım ilerledikçe kendisine bir adım daha yaklaşıyorum. korkarım beş yıla kalmaz otonomcu olup çıkacağım.
  • michael hardt ile birlikte küreselleşme üzerine en iyi çözümlemeyi yapmış kişidir. özetle küreselleşme ile devlet çöktüğünde sermaye ve emek uzlaşmaz bir biçimde karşı karşıya gelmiştir. artık fabrika toplumu değil negri ve hardt’ın ifadesiyle şirket toplumu söz konusudur. yani devlet artık sermayeye yenilmiştir ve kapitalizm yeni bir hükmetme tarzı geliştirmiştir.
hesabın var mı? giriş yap