*

  • google'ın internet üstünden site sahiplerine özel çıkardığı program pakedi. gmail'i kendi internet adresinizle kullanabilir, kullanıcı yönetimi yaratabilir, ekstra kapasite edinebilir, orak çalışma gerçekleştirebilirsiniz. takvimine kendi sitenizden ulaşabilirsiniz. şimdi sürekli destek ve çökmeyen sunucular, reklamsız e-mail gibi özelliklerle paralı hale getirilmiştir. her yıl için kullanıcı başına 50 kaat istemektedirler. sitesini verelim tam olsun:

    http://www.google.com/a
  • premier (bu ne ya vcd player markasi gibi, premium yapsaniza sunun adini) olaninin 10gig kota olayi duz gmail kotasinin %74'unde iken iyi gelen bir uygulama olsa (hemen "maillerimi cek ulen job" ayarladim gmail'den apps'e maillerimi transfer ettiriyorum) bile, attachment boyut siniri da kalksaymis keske dedirtmis, (premier olana bakildiginda) mail konusunda baska da pek bir olayinin olmadigi google hizmeti. belki mailler hizli gelip gidiyodur diye kendini avutan arkadaslarimiz da yok degil.

    onun disinda, ucretsiz versiyonu (standard da diyorlar galiba) da gayet basarili ve kullanislidir. bircok domainde yaklasik 10 aydir (havam batsin) kullanmaktayim kendisini.

    ayrica eklemek lazim ki ucretlendirmenin tek tek (yani 10, 20, 50 gibi bulk halinde degil) account basina yapiliyor olmasi da cok mantikli, 2 kisilik 5 kisilik sirket ya da olusumlarin giderek yayginlastigi gunumuzde "10 maile kadar 300-500 dolar, buyrun" diye satilsa bu kadar musterisi olmazdi diye dusunuyorum.
  • "baskasinin yazilimina yama yapmak icin bilgisayar muhendisligi okumadiniz. o halde google apps kullanmaya baslayin." sloganli program paketleri.
  • bedava versiyonu bircok kucuk sirketin ihtiyaclarini karsilayacak yeterlilikte harika bir program. yahoo small business 10 tane mailbox'i ayda $10'a satmaya calisirken google apps istediginiz kadar mailbox acmaniza imkan vermektedir. diger ozellikler kabaca benzer olsa da ayda $10 havaya atmak yerine google'a tesekkur edilebilir.
    gmail 2gb kapasite vermeye basladiginda 100mb vermekte olan yahoo mail'in zamanla degisime adapte oldugunu gormustuk. bakalim yahoo small business mailbox icin para isteme cagdisiligini daha ne kadar devam ettirecek?
  • benim gibi bilgisayar/internet dünyasıyla platonik ilişki halinde olanlar için -algılayabildiğim kadarıyla- süper bir google hizmeti. şöyle ki:
    eğer bir web sayfam olsun (örnek: www.adımsoyadım.com) ve bu uzantıdan abiye, ablaya, teyze oğluna da bir e-posta adresi vereyim şeklim olsun diyorsanız yıllık 10 dolar adımsoyadım.com (bundan sonra domain olarak anılacaktır) için bayılıyosunuz. domaini aldık bunu bir web sayfası olarak yayınlayalım diyosanız sayfanıza ev sahibi olacak yer (bundan sonra hosting olarak anılacaktır) için de en dandiği yıllık 25 dolar bayılıyısunuz. okuyarak* edindiğim bilgiye göre hosting şirketleri en ufak şeyler için onar yirmişer dolar senden ayrıca para kopartıyomuş. adam gibi bir hosting firması bulmanın zor olduğunu ve bulunsa bile bizim gibi küçük kullanıcıları çok fazla kaale almadıklarını öğrendim. unutmadan bir sayfa tasarlamak gerçekten zor ve zaman alan bir işlem. bunun için sayfayı tasarlayan yazan adama da bi dünya para bayılıyosunuz. sonuç olarak sadece seni tanıyan insanların sayfanı ziyaret edecek olması ve aldığı @adımsoyadım.com uzantılı eposta adresine kredi kartı extresi, geyik mailler, hal hatır mailleri gibi olaylarda kullanacağın için tüm bu organizasyon için çok zaman harcayacak ve gereksiz para kaybedeceksin.

    işte tam bu noktada google apps devreye giriyor. sadece yıllık 10 dolara domain ücreti karşılığında sana bedava 6 gb kapasiteli 50 eposta adresi, dosya paylaşım imkanı, dolaylı olarak bedava hosting hizmeti, kendi web sayfanı yaratma imkanı, hatta yarattığın web sayfanı düzenlerken javascript öğrenme hırsı bile veriyor. teknik olarak altyapını otomatik sağlıyor (mx, cname). google bunula da kalmayarak daha da ileri giderek bozuk bir ingilizceyle yazılmış cahil cahil sorulmuş bir email sorusunu bir baba şevkatiyle cevap verecek kadar kalender yapıda çalışanları yardımına sunuyor.

    sonuç olarak web sayfam olsun diyenler için çok ucuz ve basit bir uygulama.

    bu kadar yağlamadan sonra gelelim eksik yönlerine:

    kontrol panelinde herşey türkçe olmasına karşın, önemli ayarlar ve teknik bilgiler ingilizce sunuluyor. olur da bir noktada tıkanırsanız onlarca sayfa ingilizce metnin içinde boğuluyorsunuz. yardım grupları bu konuda daha açıklayıcı ama daha da iyi olabilir.
    sayfa tasarımı için biraz daha seçenek şansı olabilir diye düşünüyorum. sadece 10-15 tasarım sunulmuş, bu arttırılabilir.

    domain için godaddy ve enomla ortak çalışılıyor. benim domain enomdan, enomdan domain almama rağmen enomun müşterisi değilmiş gibiyim. enomun kendi sitesinden giriş yapılamıyor. sadece google apps üzerinden enoma erişilebiliyor.
  • içerdiği calendar servisinin google calendar ile arasında bazı farklarlar olan hayat kurtarıcı google servisi. bu farkı anlatmak gerekirse normal google calendar'da üzerinden veri alıp gönderebiliğiniz bir özel adresiniz vardır ve pek çok calendar programında ve/veya cihazda bu adres yardımı ile takviminize yeni kayıt girişi yapabilir veya etkinlik düzenleyebilirsiniz. ancak bu adres google apps dahilindeki calendar ile verilmiyor malesef. bunun yanında google apps'ı kullanan küçük işletmeleri düşünürek birde kullanıcılar arası paylaşılabilir bir genel adres defteri özelliğimiz olabilse ne mutlu ederdi şu bünyeyi diye düşünüyorum. zira şu an shared contact özelliği sadece bulunalan domain üzerindeki kullanıcıların mail adreslerini paylaşmakla yetinmekte.
  • gerçekten de harika bir servis. 50 kullanıcıya kadar ücretsiz ve gmail sunucularını kullanıyorsunuz. mail'lerin spame gitmesi gibi sorunlar da ortadan kalkıyor haliyle. "iyi ki kullanmaya başlamışım" diyor insan.
  • harika çalışan bir servistir. sadece güvenlik gerekçeleriyle bazı durumlarda kullanıcıları, o da 1 gün mü ne, bekletebilmektedir.

    "yorrak gibi servis" demeden önce daha iyi bir alternatifi var mı ondan bahsetmek gerekir. hayırlı işler.
  • su aralar bilinen salak bir bug'i vardir, domain'inizi ekledikten sonra email service "updating" status'e geciyor ve 1 hafta boyunca ayni durumda kaliyor, yaklasik 1 hafta sonrasinda mx ayarlarinizda hata yapmissiniz diye uyari veriyor, bu sirada mail adresiniz calismaya baslamis ve kullanilabilir durumda ve aslinda herhangi bir sorun yok, tekrar i've complated this step diyerek verifike edin mx ayarlarinizi ve bekleyin.

    support konu ile ilgili "it's known bug, google techs will have that fix some time next week" gibi cevaplar vermekte.
hesabın var mı? giriş yap