• hamamda, tam da gusul abdesti almaya yeltenmi$ken suyun kaldirma kuvvetini farkeden ve bundan aldigi zevkle bunu kagida doken, coook evvelde yasamis yunan fizikci hatta matematikci..
  • galileo'nun yüzden fazla yerde "superhumanus archimedes, inimitabilis archimedes ve divinissimus archimedes" diye andığı bu deha, mö 287'de doğdu, mö 212'de anayurdu sirakuza'nın marcellus komutasındaki romalılar tarafından yağmalanması sırasında öldü... o mekanik biliminin kurucusudur.onun tarihhteki yeri abartilamaz..
  • zamanin simyacilari krallarinin da destegi ile bilimum metalleri altina cevirmeye calisirlarken, iclerinden biri cikip ben basardim kralim sizede bu taci yaptim der. lakin kral bu tacin gercekten altin olup olmadigini anlamak ister ve cevresinde aristo okulundan bilginlere sorar, rengine, sekline bakarak hic bir bilimsel dayanagi olmadan aristo mantigi ile dusunenler icin bile oldukca zorken, arshimed ortaya cikar ve bunu tespit edebilecegini soyler.
    bilime deneysel calismayi getiren arshimed ayni agirliktaki baska metallerle taci suya daldirip, agirliklarina gore batma oranlarini kiyaslayarak ve bilinen metal ozelliklerini de hesaba katarak, tacin buyuk bir bolumununun altindan yapilmis oldugunu gorur ve evraka evraka diyerek vardigi sonuclari kralina aktarir. kralin bunun uzerine arshimedi odullendirilir ve aristo okulundaki bilginler bu duruma cok sinirlenerek arshimedi bilgisizlik ve cahillikle suclayarak onu istenmeyen adam ilan ederler.
    tarih boyunca deneysel calisan bilim adamlari cadi, buyucu v.b tabirlerle adlandirilmis ve hep dislanmislardir. bugun bile teorik calisanlar, deneysel calisanlari eskilerden gelen bu aliskanlik uzerine asagilar, bilime hic katkisi olmamakla suclar, yaptiklarinin sadece olcum sonuclara dayali oldugunu ama esas isin teorisyenlerde bittigini soylerler. teorisyenlere gore deneysel calisanlar bir aractir sadece. bunun aksine deneysel calisanlarda teorisyenlerin bilgilerini kanitlayan kisiler durumundadirlar. kavram olan seyleri deneysel yolla ortaya cikarmak oldukca guc bir istir. teori ile birlesen bir deneysel calisma ancak bir butun olabilir.
  • daha cok arşimet yada archimedes isimleri ile taninir.
  • hidrometre, kaldirac, tulumba gibi buluslari olan sirakuzali yunan düsünürü. (bkz: archimedes).
  • suyun kaldırma kuvvedini keşfeden adam... keşfetmemiş aslında kendim aradım kendim buldum demiş..
  • komik dahi
    romalilar archimedesin anavatanı sicilyayı kusatmaya karar vermislerdir
    bundan dolayı buyuk bir filo adaya gonderilir
    halbuki sicilya halki kusatmaya dayanacak askeri gucten yoksundur ama birseyi goz ardı etmislerdir archimedes te onlarla beraberdir ve neredeyse tek kislik bir ordu olarak adayi savunacaktir;
    geceleyin gizli gizli kendi icadı makarasına bagladıgı roma gemilerini kucuk bir kuvvet uygulayarak epey yuksege kaldiri ve onları asagaya bırakır...bircok gemiyi telef eder
    bu da yetmez yine kendi gelistirdigi ozel ayna sistemleriyle gemileri yakmaya calisir ve boylece sicilyanın dusmesini tam 3 ay geciktiren insan..
  • öklid'in ögrencisidir kendisi...
  • eureka! eureka! dediği bir elyazması 1907'de istanbulda bulunmuştur... üzerine incil'den bir parça yazılmış bir halde...
  • pi sayisi ile ilgili 22/7 oranini bulan bir insandir... 3,1410 < pi < 3,1428 demiştir...
hesabın var mı? giriş yap