• nietzsche'nin etkilendigi $ahislardan biri. (bkz: filozof)
  • kant beyden sonra mevzuuya duhul olmuş, kötümser feylesofların şahıdır..

    formatif batı düşüncesinin aksine, doğu felsefesinden etkilenip, kötülük hadisesiyle uğraşıp durmuştur; nietzsche bey de en çok bu yönüne vurulmuştur zaar.. nahif bir kardeşti yani ziyadesiyle; aşkın metafizik kanunlarını bulduğunu düşünür, "elbet bulacağım ben de aşkı, ikiz ruhu" diyerek otururdu..

    schopenhauer biraz bedbin bir çocukluk geçirmişti nitekim.. annesi pek egosantrik ve hafif üşütük olduğu içün pek geçinemezdi onunla.. zaten kocası öldükten sonra da "bir eve iki dahi (de anlamında olmayan) fazla" düsturuyla kaçıp, zamanın özgür ilişkiler cenneti olan weimar alemlerine akmıştı.. el kadar çocuğu kıskanmış işte, n'aparsınız..
  • aşkın metafiziği'nin yazarı. ayrıca aynı kitapta, kitabın çevirmeni selahattin hilav'ın schopenhauer'ın felsefesi üzerine görüşleri de yer alıyor.

    hatta bir de alıntı yapayım kitaptan:

    "kendinde ölçüde düzende bulunmayan şeyi, akılla yönetemezsin."
  • nietzche'yi derinden etkileyen "yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar" ve "aşkın metafiziği"'nin yazarı filozof. nihilist ve karamsar bir bakış açısı vardır. aşırı derecede bireyciliği ve egoizmi savunmuştur.
  • "insanin hayati, yenileceginden hic suphe etmeksizin, varolmaya calismak icin harcanmis bir cabadir."

    yıllar sonra gelen edit:

    "hmm... sen öyle san." -zdlo
  • "erkekler kadınları çiftleşene kadar arzular, hele çiftleşme gerçekleşip de kadın artık ana olduktan sonra erkek başka dişilere doğru yelken açar" demiş, dediğinin de arkasında durabilmiş filozof. nietzche'nin hocası olmasıyla da ünlüdür ancak hemen hemen her konuda ayrı düşerler. örneğin schopenhauer bir düşünürün uykusun çok iyi alması gerektiğini ve böylelikle sağlıklı düşünebileceğini savunurken, nietzche ise tam tersini savunur ve bir düşünür çok az uyumalı ve bilinçsizlik zamanı olan uykunun verimsizliğinden kurtulmalıdır der. bu konuda açıkça schopenhauer'e destek verdiğimi itiraf etmeliyim. ikisini en ortak noktası ise isimlerinin hem yazılışında hem söylenişinde pek sık hata yapılmasıdır.
  • ... mutlu olmaya geldiklerini sananların içine mutsuzluk kapısını aralayan mutsuz* insan
  • hegel'le aynı dönemde, aynı üniversitede çalıştığı için boş sıralara ders vermek zorunda kalıp hayata küsen filozof.
  • "dünyanın özü kötüdür...yapılması gereken en iyi şey yaşam istencini reddetmektir" diyerek insanlara intiharı salık veren, kendisiyse karılarla kızlarla gününü gün eden müthiş tutarlı kişi...
  • kendisi hakkinda degil de kendi yazdigi kitaplar turkiye'de bulunmayan, bulunamayan bu adam hasbelkader buldugum bir 40-50 sayfalik fotokopide beynimi firtinasina sarar, allak bullak edip ayva gibi tikanir yutagimda. pek cetin bir filozoftur.
    cahit tanyol bu ustadin ahlak felsefesini lisans tezinde incelemis ve bizlere sunmustur.
hesabın var mı? giriş yap