• tüketici yasası made 4: ambalajında,etiketinde,tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan veya satıcı tarafından vaadedilen veya standardında tespit edilen nitelik ve/veya niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi,hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mal veya hizmetler,ayıplı mal veya ayıplı hizmet olarak kabul edilir.
    satın alınan malın ayıplı olduğunun anlaşılması halinde; tüketici,malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bu malları satıcı firmaya geri vererek değiştirilmesini veya ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamirini talep edebilir.tüketici,bu taleplerden herhangi birisini tercihte serbesttir.satıcı,tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.ayıplı maldan ve / veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı tüketiciye karşı satıcı,bayi,acenta,imalatçı-üretici ve ithalatçı,müştereken ve müteselsilen sorumludur.satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.
    satılan malın ayıbı gizli nitelikte ise veya ayıp tüketiciden hile ile gizlenmişse,satıcı 15 gün içerisinde kendisine başvurulmadığını ileri sürerek sorumluluktan kurtulamaz.
    satıcı daha uzun bir süre için garanti vermemiş ise,ayıplı maldan ve ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı açılacak davalar,ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren 2 yıllık zaman aşımına tabidir.ancak satıcı,satılan malın ayıbını tüketiciden hile ile gizlemiş ise,2 yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz.
    ayıplı hizmetler hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır.ayıplı hizmetin yeniden görülmesi imkansızlaşmışsa veya amaca aykırı sonuçlar doğuracak nitelikte ise,bedel iadesinde tüketicinin ayıplı hizmetten sağladığı fayda kadar indirim yapılır.
    ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mal ve hizmetler hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz.
    satışa sunulacak kullanılmış,tamir edilmiş veya ayıplı mal üzerine veya ambalajına,imalatçı veya satıcı tarafından alıcının kolaylıkla okuyabileceği şekilde “özürlüdür” ibaresini içeren bir etiket konulması zorunludur.bu durum,tüketiciye verilen fatura,fiş veya satış belgesi üzerinde de gösterilir.
    yalnızca ayıplı mal satan veya işyerinin bir kat ya da reyon gibi bir bölümünü sürekli olarak ayıplı mal satışına tahsis etmiş olan satıcılara yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.
  • (bkz: ayipli mal)
    (bkz: defo)
  • (bkz: müstehcen)
  • [hayali skeç]
    gebeler köyü ihtiyar heyeti toplandı ve karar verdi:
    "köyümüzün adı ayıplıydı. ee, ılıcamız da var; adını değiştirelim, onunla ilgili olsun.
    bundan keri köyümüzün adı girmeler olsun."
    ...
    (alkışlar, alkışlar.) (bkz: gebeler/@ibisile)

    fethiye'de bir de "özür tutmak" diye yazılı türkçeye* yansımamış kalıp kullanımımız var. özürlü, hatalı, ayıplı (mal) saymak gibi bir şey. ters, şaşırtıcı değil, mantıksal bir kullanım.

    (ilk giri tarihi: 29.11.2016)

    (bkz: ayıplı mal), defolu
hesabın var mı? giriş yap