• vucudumuzun dusman yabanci mikroorganizmalara karsi savasan antikorlar gelistiren sistemi.
  • lokosit ler tarafindan vucutta saglanan savunma sistemi..
  • vücudun kendinden olan ve olmayanı ayırt ettiği, kendinden olamaynlara ve onların ürünlerine antijen - antikor ilişkisiyle reaksiyonlar gösterdiği, verdiği yanıtları da daha sonra hatırlayan sistem
  • (bkz: immun sistem)
  • sigaranın zayıflattıgı sistem. söyle ki; sigara, 30 kadar dokunun normal çalışmasını olumsuz etkiler ve ayrıca akciğerde zararlı maddeleri yiyen ve makrofaj adı verilen hücrelerin çalışmaz duruma gelmelerine sebep olur.
  • immün cevap vücudu mikroorganizmalara, kanser hücrelerine ve diger potansiyel zararli maddelere karsi koruma yoludur.

    immün sistem
    immün sistem vucudu potansiyel zararli maddelere karsi korur. antijenler hücrelerin, virüslerin, funginin, bakterilerin ve toksin gibi cansiz maddelerin, kimyasallarin, ilaclarin ve yabanci maddelerin (kiymik vb.) yüzeyinde bulunan büyük moleküllerdir (genelde protein yapilidirlar). immün sistem antijenli maddeleri tanir ve yok eder. kendi vücut hücrelerinizde antijen protein varsa ( hla antijenleri) immun sisteminiz bu antijenleri normal kabul eder ve genelde reaksiyon göstermez.

    dogal bağışıklık ve iltihaplanma
    dogal bağışıklık sistemi zararli maddelerin vücuda girmesini engelleyen bariyerlere sahiptir. bu bariyerler deri, mide asiti, mukus ( mikroorganizmalari ve kücük parcaciklari tutar), öksürük refleksi, gözyasindaki enzimler, terdir. eger antijenler dis bariyerleri gecerse, immun sisteminin diger bölümleri ona saldiracak ve yok edecektir. dogal bağışıklık ayrica insani bircok hastaliga karsi direncli hale getirir. immun sistem beyaz kan hücrelerine sahiptir ayrica kan proteinleri ve kimyasallari da (interferon) vardir. bazilari yabanci maddelere direkt saldirir, bazilari ise immün sistemi hücrelerine yardim etmek icin calisirlar.

    iltihaplanma dogal bagisikligin bir parcasidir. dokular bakteri, travma, toksinler, ates,veya diger sebeplerden yaralandiginda meydana gelir. histamin, bradikinin, serotonini yarali doku serbest birakir. bu kimyasallar kan damarlarinin dokuya sivi sizdirmasiyla lokalize sislik meydana gelmesini saglarlar. bu olusum ise yabanci maddelerin vücut dokusuyla temasini izole eder. kimyasal maddeler ayrica mikroorganizmalari, ölü veya zarar görmüs hücreleri yiyen beyaz kan hücrelerini de etkiler. beyaz kan hücrelerinin yabanci maddeyi sardigi, yuttugu ve yok ettigi isleme fagositoz denir bu hücrelere de fagosit denir. fagositler sonunda ölür. irin ölü doku veya bakteri, canli veya ölü fagositlerden olusmustur.

    kazanılmış bağışıklık
    kazanılmış bağışıklık, vücut cesitli antijenlerle karsi karsiya kaldiginda gelisir. lenfosit adli özel tip beyaz kan hücresinden meydana gelir. gercekte 2 grup lenfosit vardir. b lenfosit antikorlari üretir. antikorlar özel antijenlerine tutunurlar ve antijenleri fagositler icin daha kolay parcalanir hale getirirler. t lenfositler antijenlere direk saldirir ve bazi lenfositler immün sisteminin kontrolünü saglarlar. b ve t lenfositler sifesifik antijen tipi icin farklilasirlar. yani farkli antijenle karsi karsiya kaldiginizda, farkli b ve t hücreleri olusturulur. t ve b hücreleri olustugunda, bir kismi immün sistem icin bellek olustururlar. böylece bir daha ayni antijenle karsi karsiya kalindiginda immün sistem daha hizli ve etkili cevap verir.

    pasif bağışıklık
    pasif baağışıklığı baskasinin vücudunda üretilen antikorlar olusturur. bebekler pasif bagisikliga sahiptirler cünkü anneden plasenta yoluyla gecen antikorlarla dogarlar. bu antikorlar 6-12 ay sonrasi etkinligini kaybederler. diger taraftan gamma globulin kisiyi pasif bagisikli kilar ayrica bunun korumasi da gecicidir.

    immün sistem bozukluklari ve alerjiler
    immün sistem bozukluklari immün cevabin asiri, eksik ya da uygunsuz oldugu zaman ortaya cikar. alerjiler vücudun kendisine karsi zararli algiladigi maddelere verdigi immun cevaptir. nakledilen organin rededildigi vakalarda nakledilen organa karsi savas acilmistir ve organ transplantasyonlarinda en cok rastlanan komplikasyonlardir. otoimmünite (romatid artrit vb.) bağışıklık sistemini kendi vücut dokularini yikima ugratir. inflamatuar cevabin belirtileri lokalize kirmizilik, bölgede agri, sislik, sicaklik ve bazen irindir. diger semptomlari ise ates,kas agrisi, kendini rahatsizlik hissetmedir. enfeksiyon sirasinda beyaz kan hücrelerinin vet lenfositlerin sayisi artar.

    tedaviler
    bazi vakalarda immün sistemin baskilanmasi gereklidir. (otoimmünite tedavisinde). kortikosteroid ve immün baskilayici ilaclar bu vakalarda kullanilir. asilanma immün sistemini güclendirmenin bir yoludur. düsük dozda antijen (ölü veya zayiflatilmis virüsler) immün sistemi hafizasini aktive etmek icin verilir.böylece mikroorganizma vücuda girdiginde hastaliga neden olmadan yok edilir. pasif asilanma antiserum transfizyonudur yani baska bir insandan (hayvandan) elde edilen antikorlar verilir. antijene karsi hemen koruma saglar fakat uzun ömürlü degildir. gamma globulin ve attan elde edilen tetanoz antiserumu pasif asilanmaya örnektir.

    komplikasyonlar
    etkili immün cevabi bir cok hastaliga karsi koruma saglar, yetersiz cevapta ise hastalik gelisimi, alerji/hipersensivite, anafilaksis, otoimmünite, kan transfüzyon reaksiyonu, serum hastaligi gelisir.
  • çocuklara bağışıklık sistemini anlatan harika bir animasyon için:
    belki sadece cocuklar için değildir satlerdir sitedeyim

    http://www.pnomokok.com/bagisikliksistemi.html
  • güçlenmesi ve güçlü kalması için

    günde en az 7 saat uyumanın,
    bol ılık sıvı alımının ve
    ağırlık çalışması yapmanın

    etkili olduğu sistem.
  • bendeki resmen çöktü, öyle böyle değil. ya bi' insan iki damla yağmura, bi' üflemelik rüzgara hasta mı olur?!? "sen gene mi hastasın yeeaa." cümlesini duymaktan sıkıldım. özleminden geberse de telefonla konuşmakla yetinen annem, kalkıp yanıma geldi gidici olduğumu düşünüp, olucak iş değil. vitaminiymiş, uyku düzeniymiş vs. değil bu bambaşka bişi, vücut resmen vizesiz alan ilan etti kendini. spora falan başlamak lazım herhalde.
  • stres ve kaygının ilk etkilediği sistem. vücuttaki gerekli enerjinin %50'sinden fazlasını kullanır bu sistem. demek ki bağışıklık sistemi vücuttan çok fazla enerji talep etmektedir. stres ve kaygı anlarında, vücut bunu bir saldırı olarak algılayıp, kendisini savunmaya alacağından dolayı, vücudun savunma bölgeleri olan kollar ve bacaklara normalden daha fazla kan pompalanmaya başlanır. bu durumda, kollar ve bacaklarda giderek artan bir enerji ihtiyacı baş gösterecektir. diyelim ki vücudunuzda 1000 kalorilik bir enerji var ve bunun 800 kalorisi bağışıklık sistemine gidiyor. kalan 200 de vücudun diğer bölümlerinde... en sevdiğiniz arkadaşınız başka şehre taşınıyor, işler boktan, para kazanamıyorsunuz, sevdiğiniz kız size "abi" diyor veya en beteri dostlardan, akrabalardan bazıları mefta oluyor. hoop vücut strese bağlıyor, kaygıdan kaygıya koşuyor. bu efor esnasında vücut, bağışıklık'a gidiyor ve diyor ki: "hacı hayat ağzıma sıçtı, bana oradan bi üç yüz, beş yüz kalori borç virsene". bağışıklık vermek istemiyor, ama diğer taraftaki enerji vücudun hayati bölümlerine gidiyor, oralardan da kesinti yapılamaz. bağışıklık mecbur, "ben de başını oluşturacağım" diyerek, kollara, bacaklara borcu veriyor. verdi üç yüzü, kaldı bağışıklıkta beş yüz. her gün ver üç yüzü, ver üç yüzü, bağışıklık ayın sonunu zor getiriyor ve kapıda bekleyen hastalıklar hücum ediyor.

    bağışıklık sistemi, bu stres döneminde, kollar ve bacaklara yollanacak kan için ilk olarak sindirim sistemini feda ediyor. yani mide ve bağırsaklar için gerekli olan kanın büyük bölümü kollar ve bacaklara aktarılmaya başlanıyor. insanlar hazımsızlık çekmeye başlıyor, bağırsaklar bozuluyor, reflü gibi bir zıkkım çıkıyor ortaya.

    işte "hep stresten" diye bahsedilen olay bu. o yüzden çok ciddi rahatsızlıklara sahip olan insanların, bir yandan fiziksel tedavilerine devam ederken psikolojik olarak kendilerini rahatlatmaları ve elbette bir uzmandan yardım almaları gerekiyor. kanser gibi hastalıklarda "moral çok önemli" sözünün karşılığı bu: bağışıklık sistemine yardımcı olmak.

    insanları üzmeyin olum, onların hastalıklarından bir miktar da olsa mesul olursunuz. haydi türkiye, git şimdi sevgiline, eşine, kardeşine, arkadaşına sarıl, onların bağışıklık sistemini güçlendir! ulan biz de seçim ortamından etkilendik, üstümüz başımız slogan oldu.
hesabın var mı? giriş yap