• caydanlikta su kaynar kaynamaz hemen üste eklenmez. alttaki kaynayan suyun buhariyla demlikte kuru cayin kavrulmasi, gevsemesi gerekir, yaklasik bi bes dakika beklenilir.
  • (bkz: karbonat)
  • bu arada demleme esnasında demlik kısmına koyulacak bir adet kesme şeker ile bir iki damla limon olayın berraklığı ve dahi kıvamı için güzel bir başka seçenek olarak öölece bi köşede beyenilere sunulmuş vaziyette bekler....
  • cayi demlemeden once kaynayan suyu bir iki dakika dinlendirmek de demi guzellestirecektir.
  • harmanlanmış çaylarla bir karışım elde edip onu sıcak suyla içme keyfi.
  • yasemin cayi demlenmek isteniyorsa, yasemin yaprakları porselen çaydanlıkta sıcak suyun içinde 15 dakika kadar dinlendirilir. süzmeden porselen fincanlara servis edilir. içilir. o kadar...
  • demligin icine bir parmak su konmadigi sanat. (bkz: ohara)
    alttaki su mümkün oldugu kadar cok kaynatilir. üstteki cayin nemi iyice gider.. alttaki su kaynadikca kireci azalir sonra kaynayan su ile nemi iyice gitmis cayin bulusma saati gelir.. demlikteki cay da demlenmeye hazir oldugunu saldigi muhtesem koku ile belirtir..cayin en müthis koktugu an iste o yeni demlenme anidir.. bu sahneden sonra dikkatli olunur, muhtesem kokunun gitmesine firsat vermeyecek kadar az, demin cikip cayin cökmesi kadar da cok bekleyerek titreyen ellerle bardak alinir.. istege göre biraz sicak su konularak isitilir.. harbi tiryakiler süzgece gerek duymaz.. zaten cay bardaginin dibindeki parcaciklara gelince durulur, netekim cay sogumustur, dibindeki cer cöp lavobaya bosaltilir, yeni bir bardak doldurulur..
  • efendim, lezzetli çay demlemek için hileye, desiseye gerek yoktur. içimi hoş, az kireçli sular ve kaliteli çaylar tercih edilmelidir. çay, bir önceki demlemeden arta kalanlardan iyice arındırılmış demliğe konulmalıdır. demliğin içi yıkanırken kalabilecek ıslaklığın, alttaki su kaynayıncaya kadar çaya vereceği nemlilik, daha iyi bir sonuca kapı aralayacaktır. demlik kapağı kapalı bir şekilde çaydanlığın üstüne oturtulmalıdır. alttaki su iyice kaynatılmalı, kaynadıktan bir süre sonra demliğe boşaltılmalıdır. demlemeyi müteakip, alttaki çaydanlığa bir miktar soğuk su ekleyip orta karar bir ateşin üstüne yerleştirilmeli, bu aşamada asla demlenen çayın bir taşım kaynatılması hatası yapılmamalıdır (ilk başta hızlı sonuç verse bile, daha sonra çayın acı bir tad almasına neden olacaktır)

    makul bir süre bekledikten sonra demliğin kapağı açılarak tüm çay taneciklerinin çökelip çökelmediğine bakılarak çayın demlenip demlenmediğine karar verilebilir. çökmemiş bir çay asla bozulmamalı, erken çökelme için karıştırma hilesi yapılmamalıdır.

    demlenen çay tüketilinceye değin kısık ateşte kaynayan suyun üstünde bekletilip sıcaklığını koruması sağlanmalıdır

    porselen demlik iyi sonuç verse de genelde temizlemesi zahmetli ve içinde eski çay kalması riski fazla olduğundan, bakır demlikler tercih edilmelidir.
  • çayınızı ve kendinizi demleme sanatı için (bkz: çay kitabı)*
  • birkaç önemli noktadan bahsetmek gerekirse:

    - aşırı sert çeşme suları yerine tercih edilen aşırı yumuşak sular, demin kıvama gelmesini engeller. (orta nokta bulmak lazım)
    - kullanılan tüm çaylar soğuk su ile yıkanıp iyice süzüldükten sonra demlenirse çok daha iyi sonuç verir. (toz zerreleri vs temizlenir )
    - çayın içine, 1/4 oranında bergamot aromalı çay (halk arasında kokulu çay) koyularak müthiş bir tat elde edilecektir.
    - demlemeden sonra çayın çökmesini beklemek çok önemlidir.
    - her tiryakinin aynı tadı sevmesi de beklenmemelidir...
hesabın var mı? giriş yap