• her gün google chrome'daki güvenlik açıklarını gideren ve ufak tefek değişiklikler getiren bir sürü yeni build'i derlenmektedir. google chrome kullanmak isteyip de güvenlik açıklarından rahatsız olanlar ve cutting edge olayım diyenler bunlara bakabilirler. ahanda:
    http://build.chromium.org/…apshots/chromium-rel-xp/

    2 eylülde çıkan google chrome'un versiyonu 0.2.149.27 iken bugün son çıkan chromium buildlerinden birinin versiyonu 0.2.152.0.
    tabii bunların alpha sürümler oldukları için istikrarsız olabileceklerini belirtmeden geçmemek lazım.
  • http://dev.chromium.org/…ign-documents/user-scripts

    adresinden userscripts olayını nasıl çalıştırabileceğinizi görebilirsiniz.

    cleansozluk arada sapıtmasına rağmen çalışıyor...
    spoiler hide show şahane çalışıyor...
    eksi block extended'i denemedim deneyen olursa editlerim bu entry'yi (bkz: çocuğumu keserim)
    sozluk arama eklentisi mis gibi çalışıyor...

    9223 build'i kurdum, bir dakika sonra 9232 release etti ibneler.
  • pre-alpha sürümü ubuntu ile kullanılabiliyor. ama adı üzerinde pre-alpha şimdilik çökmekten başka bir işe yaramıyor. bir de ekran görüntüsü vereyim merak edenler için. http://img104.imageshack.us/…grntsekiszlkkutsal.png
  • yahu browserı ariyim derken oyunu yükleyivermişim; uzun zamandır shoot em up arıyodum adam gibi, o beni buluverdi.
    velhasıl bence google chrome bi takım monitoring işlemleri için gayet uygun, yani load average'a yüklenmemekte.
  • 31070 build'den itibaren userscripts'i extension olarak install edebilmekte otomatik olarak.
  • chromium'un mimarisi browser kernel ve rendering engine arasinda ayristiriyor. html parser, javascript virtual machine, dom gibi yuksek risk tasiyan bilesenler sandbox icindeki rendering engine'de duruyor. bunlar genellikle guvenlik aciklarinin kaynagini olusturduklarindan bunlari bir sandbox icerisinde tutmak patchlenmemis aciklarin ciddiyetini azaltan bir unsur.

    browser kernel ise cookie'ler, password database, os'le broser arasindaki diyaloglar(user input, network erisimi falan filan) gibi seylerden sorumlu.

    chromium mimarisi rendering engine'i parse edilmemis html'ini input, renderlenmis olani ise output olarak goruyor. chromium, saldiranin rendering engine'i kullanarak diger websitelerine saldirmasini engellemiyor. bunun yerine saldiranin kullanicinin file system'ina erisimini engelliyor(misal malware kurulumu gibi). bu ozelligiyle chromium diger browser'lardan(firefox, safari, internet explorer) ayriliyor. cunku guvenlik aciklarinin cok buyuk bir bolumu rendering engine'de meydana geliyor.

    chromium mimarisi
    yukarida dedigim gibi rendering engine ve browser kernel olarak ikiye ayriliyor chromium.

    rendering engine: rendering engine html gibi web bilesenlerini render etmekle sorumlu. rendering engine hemen hemen tum parsing ve decoding islemlerinden sorumlu cunku bircok guvenlik acigi rendering engine'de meydana geliyor. misal, bir resmi goruntulemek icin browser kernel resmi alip rendering engine'e gonderiyor. kesinlikle decode etmeye calismiyor. rendering engine resmi decode ettikten sonra browser kernel'a gonderip ekranda gorunmesini sagliyor. bu sayede misal image decoding'de bir guvenlik acigi oldugunu bilen bir saldiranin bu acigi kullanarak browser kernel'a erisimi engellenmis oluyor.

    rendering engine'in gorevleri: html parsing, css parsing, image decoding, javascript interpretation, regex, layout, dom, svg, xml parsing, xslt.

    browser kernel: bunun gorevleri rendering engine'leri ayarlamak, browser kernel api'i implement etmek. misal tab'li pencere sistemi acilmasi, url bar gibi seyler. browser kernel kullanicinin bookmarklari, ve parolalarini da denetliyor. ayni zamanda tabii ki network ve rendering engine'le os'in kendi window management'i arasindaki bagi da kuruyor.
    browser'in bilesenlerinin gorevleri paylastirilirken guvenlik, uyum, performans gibi kriterlere bakiliyor. misal javascript'in alert kodu browser kernel tarafindan gosterilirken, drop-down menuler rendering engine tarafindan gosteriliyor. ya da cookie database'i gibi seylerde yine browser kernel tarafindan denetleniyor, file system'a direk erisimleri oldugundan oturu fakat regex gibi seyler rendering engine tarafindan gosteriliyor. hem performans acisindan hem de guvenlik aciklarina hedef olduklarindan oturu.

    pluginler: chromium'da her bir plugin farkli bir process'te rendering engine ve browser kernel'in disinda calisiyor. eger bir plugin browser kernel icinde calissaydi plugin'in cokmesi durumunda tum browser cokerdi. default olarak sandbox'in disinda kullanicinin kullanim haklariyla calisiyorlar. kullanicinin kullanim haklariyla calismalari gerekli birsey cunku misal flash plugin webcam'e ve mikrofona erismek isteyebilir. plugin'ler sandbox icerisinde de calisabilirler. bunun icin browser'i --safe-plugins parametresiyle calistirmak gerekiyor.

    sandbox rendering engine'inin file system'a direk erisimine kesinlikle izin vermiyor fakat upload/download gibi seylerde rendering engine'in erismesi gerekiyor.

    -----
    aslinda blogspam olsun diye direkman link de verebilirdim ama amcik olmadigimdan sozluk'e adam gibi entry'i yazmayi uygun gordum.
  • şu anda arch linux üzerinde 4.0.249.43 sürümü çok başarılı bir performans vermekte. ilk çıktığı zamanlar javascript ve flash gibi bileşenler bu tarayıcıyı saniyesinde sıçırtıyordu fakat 3 gündür kullanıyorum ve herhangi bir sorun yaşamış değilim. opera'nın ve firefox'un (speed dial ve flashblock gibi) vazgeçilmez özelliklerine de extensions aracılığıyla rahatça ulaşılabiliyor.
  • hızlıdır. mozilla firefox için var olan çoğu eklentiye sahiptir. 5.0.372.0 sürümü kararlı değildir. adres çubuğuna bir şeyler yazarken çok sık olmasa da kapanıyor. mht ve maff desteği yok. apng'leri oynatamıyor. diğer tarayıcılarda olup olmadığını veya sonradan eklentilerle kazandırılıp kazandırılmadığını bilmediğim harika bir özellik olan sekme iğneleme desteği vardır. ie'nin hızlandırıcılarını da desteklemektedir.

    mozilla firefox'un kullandığım sürümünün blogger'daki devre dışı bırakılamayan otomatik kaydetme özelliğinin bana hayatı zehir etmesi yüzünden yeni bir tarayıcı arıyordum, sanırım buldum.
hesabın var mı? giriş yap