• mardin de ortaçağdan kalma bir manastır. yapılırken sıvasında burada yetişen safran çiçekleri (zafaran) kullanılmış. 1116 den 1932' ye kadar bütün patrikhanelerin merkezi. 32 süryani metropoliti ve patriğinin mezarı var.
    ilk yapımı 1600 yıl önce güneşe tapanların, mezopotamya ovasını gören, dağların arasına sinmiş bir tapınak hayali ile ilk temelleri atılmış, ancak asıl kurucusunun mor şleymun olduğu kabul ediliyor.
  • çok sevimli bir baspapazla mahlepli çörekler ve çay eşliğinde ulvi veya dünyevi konularda derin sohpetler yapabileceğiniz. nefis ve huzur dolu bir avlusu ve her bir parçası servet haline gelmiş mobilyaları bulunan eski süryani patrikhanesi.
  • mardin in 5 kilometre kadar disinda bulunan cok eski bir suryani manastiri. terasindan muhtesem bir mezopotamya ovasi manzarasi gormek mumkundur ozellikle bahar ve yaz aylarinda. suryani papazlari yetistiriliyor ayriyeten, ve fakat yabancilar gelip gezerken sanirim bunlar ortalikta gozukmuyorlar. ben gormedim..
  • manastirin altinda 4500 yillik oldugu soylenen bir gunes tapinagi var; vaktiyle gunes isiklarinin girdigi penceresi guvenlik nedeniyle bir sure once tasla orulerek kapatilmis. oldukca buyuk, bazilari birkac ton agirlikta tas bloklardan insa edilmis ve bunu, taslarin arasina herhangi bir harc dosemeden, tamamen taslarin birarada dengede durmasina yonelik hesaplamalarla gerceklestirmisler.
  • avlusunda gercekten huzurla oturabileceginiz, cemaatinin turizme acilmaktan hakli olarak rahatsız oldugu, baska bir dunyadan bir yer... kapidan iceri girdiginiz anda bu dunyadan cikiyorsunuz... suryaniler cok keyifli insanlar...
  • 493 te süryani mimar kardeşler teheodori ve tehodari tarafından inşaa edilmiştir. adını yörede yetişen zafaran çiçeğinin yapının harcında kullanılmasından alan deyrülzafaran manastırı, süryani havariyun'undan petrus adına dikilen taşından kaynaklanan bir kutsallık taşıdığı ve isa'nın petrus'a "temel kaya sensin, senin üzerine kilisen inşa olunacaktır" dediği için bu taşın dikildiği kilisenin de merkez olduğuna inanılmaktadır.
  • mardinin doğusunda mezopotamya ovasına bakan yamaçlarda yer alan tarihi mekan. bir sin mabedinin üzerine kurulan manastırın kesin tarihi belli olmamakla birlikte manastıra dönüştürülmesi 4.yüzyıl da olmuştur. süryani kadim cemaati’nin dini merkezlerinden olan manastırın içerisinde çeşitli kutsal eşyalarla birlikte 52 süryani patriğinin mezarı da yer almaktadır.
  • 1969 yılında yaşamını yitiren deyrulzafaran manastırı metropoliti hanna dolapönü'nden sonra boşalan göreve bir süre önce aynı manastıra başrahip olarak atanan oxford üniversitesinde süryani dilleri üzerine eğitim ve mastırı yapan nuri salibe özmen getirildi. özmen’in metropolit olması amacıyla süryani kadim cemaatı ve ruhani kurul tarafından dünyadaki 22 ruhani lidere yazı yazıldı. suriye’nin başkenti şam’da biraraya gelen ve patrik l. zekka iwas’ın yönettiği ayine katılan din adamları, özmen’i metropolit seçti.
    burada takdis edilen özmen’e hz.isa’nın çarmıha gerilişini simgeleyen altın haç ve hakimiyeti temsil eden asa verildi. çocukluğunda din eğitimini aldığı tarihi manastıra metropolit olarak seçilen özmen, 34 yıl sonra manastıra atanan ilk metropolit oldu.
    ve işte böylece türkiye'de toplam 3 suryani metropolitliği oldu.
  • guzelliginin yani sira (yok belki de guzelliginin tumleyeni desek daha dogru olur) turkiye'de belki de ba$ka hicbir yerde goremeyeceginiz (marmaris civarinda da var derler bilemem) "günnük" agaclari vardir burada. her daim misafirperver manastir ahalisi, bu agacin yapraklarindan alinan ufak tohumlarla cok farkli bir kokusu olan tutsu yakarlar kilisenin icinde. pi$kin pi$kin istemenize gerek yoktur, size zaten vereceklerdir.(en son 87'de oyle idi)
  • çan kulesindeki demir işleri mersinli ferforge ustası,teknik öğretmen refik filiz tarafından yapılan süryani kadim kilisesi..
hesabın var mı? giriş yap