• bebek iken almayı bildiğimiz, insan olurken nasılsa unuttuğumuz nefes alma yöntemi. tiyatro çalışanları tarafından yoğun olarak kullanılan bir egzersiz türü.
  • sırtüstü yere yatıp karnın üstüne kalınca bir kitap* koyularak, nefes alırken karnı dısarı itmek bu egzersizlerden biridir.
  • diyafram edinme ve alıkoyma alıştırmaları.
  • mutlaka boş ya da doldurulmasının üzerinden biraz vakit geçmiş bir mideyle yapılması gereken egzersizler.aksi halde çalmak da , egzersiz yapmak da vücudu zorlar, yorar.tehlikelidir.
    sağlam bir nefes alınır,ki bu diyafram nefesi diye de tabir edilen ve diyafram boşluğuna alınan nefestir, daha sonra sözkonusu nefes tsss/sss şeklinde bir takım gudik efektlerle dışarı verilir.
    bu alıştırmanın çeşitli yolları vardır.
    ilki uzun, ama kendi içinde ölçülü bir tek tsslamadır.
    tssssssssssssssssss şeklinde içerideki tüm nefes belirlenen bir zaman paralelinde dışarı verilir.nefesin karın hafif kasılıncaya kadar(bu karnın size 'dur ulan napisoun iki büklüm oldum nefes derdine' deme şeklidir)
    dışarı boşaltıldığından emin olunmalı.
    sonrasında ise tekrar sağlam, fakat zıvıtmadan ve kasılmadan bir nefes alınmalıdır.bu böyle devam eder.
    diğeri ise,
    nefesi cümlecikler halinde boşaltmaktır ki, tıpkı eser çalar gibi hafif staccato bir eğilimle, nefes bir takım ritmik kalıplar halinde verilir.
    kondüsyon için birebirdir.
    yalnız bilen biri gözetiminde çalışmaya başlanması daha iyi olur.
    zira her ne kadar ilk elin günahı olmasa da*,diyafram nefesi ilk alındığında beyne paldır küldür koşan oksiijen yüzünden, insanı bayıltabilir.
  • (bkz: esnemek)
    esnemek, ısrarla esnemek;
    çot diye orta yerinden çatlamamanın yegane kuralıdır.
    nefes ve diyaframla ilgili her çalışmanın başarıya ulaşmasının ve bünyenin kasılmamasının yolu esnemekten geçer.
    en iyi öğretmenler de tesadüfen değil, işte bu yüzden derse başlamadan önce bolca esneme çalışması yapan/yaptıran ve ders dışında da meditasyon önerenlerdir.
    bunun, esnemeye dayalı tekniğin duayeni içinse;
    (bkz: yıldız ibrahimova)
  • diyafram çalışmaya başlarken ilk etapta ciğerdeki tüm havayı "üüüfff" şeklinde boşaltmak ve aynı anda karnı mümkün olduğunca içeri çekmek gerekir ki bir süre soluksuz kaldıktan alınan büyük nefes ciğere değil diyarfama gitsin. bayanların diyaframlarını çalıştırmaları erkeklere göre zordur ve ilk etapta bu egzersiz sıkça yapılır, hatta bazen diyaframın nerde olduğunu anlayamayanlara bile rastlanabilir. bunun için bu egzersizi yaparken karna tulbent vs bağlanabilir veya kişi uzun uzun gıdıklanabilir, yırtılınca anlar o nerde olduğunu.
  • öncelikle sorguya çekilen sharon stone gibi oturulur, bacaklar açılır. daha sonra sibel gökçe'nin kartal maltepebaşyapıtına konu olmuş duruşundaki gibi* eğilinir, baş bacakların arasından sarkıtılır, diyaframa koca bir nefes alınır ve bir süre tutulur. hatta bir miktar ıkınılır. burda amaç diyaframı açmak genişletmektir. (daha entellektüel anlatamadığım için üzgünüm nitekim ben de bunları seneler önce "ben dudaklarımla çok övünürüm çok kaslılar/yanlış anlama bak o diyafram yani nefes var şimdi orda yoksa normalde göbeğim felan yok yanee" diyen birinden öğrendim)
    sıkça sorulan ve burada da tekrar etmesi olası olan, "bu egzersizler göbek yapar mı?" sorusunun cevabı için;
    (bkz: ölmen gerek)
  • tupsuz dalis yapanlarin (skin diving) ve serbest dalis yapanlarin siklikla uyguladiklari bir egzersiz turudur. oyle ki 30 metreye kadar palet ile rahatlikla inip 2 dakika orada kalabilen insanlar tanimaktayim. her gun egzersiz yaparlar, yoga yaptiklarini sanirsiniz.

    en onemli olan cigerlerdeki nefesi tamamiylen disari cikarabilmek, karni ise mumkun olabildigince icine cekebilmektir.
  • bir tarif de benden:
    lotus pozisyonunda yere bağdaş kurarak oturunuz. bağdaş kurmakta zorlananlar, mısır duruşunu deneyebilir. veya bacaklar bitişik olarak yere uzatılarak oturulur. savasanada denenebilir. olmadı dimdik ayakta durunuz. bir elinizi göğsünüze, bir elinizi de diğerinin hemen altına, diyaframın üzerine koyunuz. derin bir nefes alıp bırakınız. dilinizi üst damağa, dişlerin altına değdirerek nefes alıp veriniz.

    hangi elinizin yükselip indiğine dikkat ediniz. nefes alırken karnınızı şişirip indirebiliyorsanız, diyaframın üzerindeki eliniz hareket ediyor olmalı. böylece "körük nefesi" de denilen temel pranayamayı başarmışsınız demektir. ciğerlerinizin üzerindeki el hareket halinde ise, henüz bebekliğinize dönememişsiniz demektir. nefes alırken 1, verirken 2 diye içinizden ona kadar saymak işinizi kolaylaştırabilir. iyi nefes alıp vermeler, bol oksijenli ortamlar dileriz efendim.

    bonus okuma konusu: meditasyon.
    atlantis yoga ve meditasyon merkezi
  • en iyi nefes, burundan, agir, sessiz ve derin olur ve bir onemli nokta; saglikli nefes almanin kosullarindan biri de alinan nefesin iki kati uzunlugu surede nefesi vermektir.

    derin bir nefes alin,nefesinizi 2-3 saniye tutun...nefesinizi aldiginizin iki kati uzun surede verin... bunu gunde 40-50 kez tekrarlayin.

    diyafram nefesi almak ve nefesinizi duzenlemek icin sirt ustu uzanarak elinizi karninizin uzerine koyun. agzinizdan yavasca nefes verin, sonra nefes vermeyi hizlandirin. bunlari yaparken elinizin karninizin uzerinde inis cikislarini hissediyor olmalisiniz. seklinizi bozmadan iki uc kere derin nefes alip verin, hemen ardindan birkac dakika normalde aldiginiz gibi soluyun. sonra tekrar abartili sekilde soluk alip verin.
hesabın var mı? giriş yap