• yuh dedirtecek kadar muhtesem bir saraydir, besiktas semtinden eminonune dogru giderkene solda kalir.
    gez gez bitmez, 35 metrelik bir tavani vardir ki aman allahim.
    rehberleri cok tatli ingilizce konusur.

    (bir tanesi there is a picture can be found here, gibi aynali cumleler kuruyodu surekli. ya sabir deyip yine de zevkle gezmistim mekani.)
  • en ilginç özelliği her şeyin simetrik yerleştirilmiş olmasıdır, gezerken bu özelliğine takıp bu vazodan karşı duvarda da var mı, bu şömineden öbür tarafa da yapışlar mı diye bakmaktan pek bir şey görememiştim.haremi görmek için ekstra para vermek gerekir ama vermeye değmez. atatürk'ün öldüğü oda da buradadır.
    dolmabahçe sarayının bahçesine yapılmış olan swiss otel kanalizasyon sistemini tıkadığı için yaz aylarında dolmabahçeden püfür püfür bok kokusu gelir, binanın temelleri çürümektedir.
  • simetrik fanatik okuyan guvenlik gorevlilerini gordugumde hayatima yeni bir anlam getiren simetrik saray.osmanlinin gerilme ve yerlerde suruneme doneminde borc ile harc ile yapilmis olup, kotu bir versay taklidi oldugu iddia edilir.iki ana binadan olusur.deniz tarafindan gordugunuzde solunuzda kalan tarafi protok vesaire islerinin yapildigi elcilerin zevatin kaldigi bina iken, sagdaki padisah ailesi vesairenin yasadigi harem bolumudur.(harem boylece sanildiginin aksine padisah ailesinin kaldigi konut a verilen isimdir ogrenmis olduk, padisah ailesinde 300 kadar kadin olunca haliyle harem dendiginde goz onunde kukular ucusuyor)

    protokol icin kullanilan binada oradan burada hediyeler gozumuze carpar.dikkatli bir gozlemci ruslarin paso ayi postu, isvicrelilerin paso saat gonderdigini ayrimsayacaktir.dunyanin en buyuk avizesi oldugu iddia edilen bir avize de yine ayni binanin devasa kabul salonlarindan birinde bulunur.

    diger bina da ise atanin odasi ve ritmik cimlastik(jimnastik mi?) yapmasina imkan verecek buyuklukte kendisini futbol sahasi sanan yatak odasi bulunur.atanin durumu kotuleyip tuvalete gitme sorunu yasayinca bu oda modifiye edilip dyvari cdelinip tuvalete transit gecis yapilmistir.atanin vefat ettigi kucuk odaya ise ata sonradan tasinmistir.

    bahcesinde kediler, aslanlar, ithal edilmis guzelce agaclar bulunur.sirf bahcesinde ki agaclari incelemek icin gidilip incelenebilir.

    rehberleri suratsiz, uyanik olurlar, bi halt anlatmayip etrafi incelemek isteyenlere ters ters bakarlar.hatta bi tanesi bana "o atarafda bisi yok bakma" demisti.
  • napoleon bonaparte tarafindan hediye edilmi$ bir de piyano bulunmaktadir sarayin demirba$ listesinde . bu simetri fanatizmi yuzunden de kar$isina bir piyano daha konulmu$tur hemen . tovbeler tovbesi 2 .
  • bi sürü ayvazovski tablosu vardır.
  • mimarları karabet ve nikogos balyan'dır.
  • eklektisist bi binadır.(bkz: eklektisizm)
    o dönemde batıda benimsenen üsluparından derlenerek yapılmıştır.ama çok güzeldir...
  • ilk osmanli meclis i mebusaninin toplandigi yerdir.
  • akşamın bi vakti dolmuşla önünden geçerken bi ankaralı olan benim dibimin düşmesine sebebiyet vericek ihtişamda ve güzellikte* bi kapıya sahip saray, aslında kapı demeye de dilim varmıyo, sırf kapısını görünce bile bu kadar galeyana gelmemi mazur görün, biz ankara'da alışık diiliz böyle acaip şeylerin(evet "şey", bu kapıdan daha iyi uydu) önünden dolmuşla geçmeye*, bi dahaki istanbul ziyaretimde mutlaka içini gezmeye kendi kendime söz verdiğim yer.
  • selamlik bolumunun suslemelerinde 100 kilo(evet 100 kilo) altin kullanilmis olan saray.
hesabın var mı? giriş yap