• arnold schoenberg ve webern'in müridi; amazon ve indian müziği hususunda guru; ecm klanında yaşayan her aklıselim müzisyen gibi aynı klanın elemanlarıyla hoş sadalar üretmiş, özellikle jan garbarek, charlie haden, perküsyoncu collin walcott, çellocu jacques morelenbaumsever deli piyanist..
  • string gitar, flut, kalimbas, sho, çan, zil, mevla ne verdiyse çaldığı yönünde tevatürler olan musikişinas.. organ gibisini bulamamış lakin, bana öyle dediydi..
    (bkz: organ bağışı)
  • hep yeni sound'lar aramis, piyano ile gitarin yanisira flut, parmak piyanosu da calmistir. ilk albumunu kaydetmeden once bir ay amazon'da kizilderililerle yasamistir.
  • efendim bu muhterem kimse jose assumpcao ve fernando ribeiro carneiro ile bir uclu olusturup (ki adina da egberto gismonti uclusu demisler) akbank 7. caz festivali kapsaminda memlektin kulaklarindaki pasi attirmis bir virtuozdur.
  • works serisinde yer alan toplama albümünde bir araya gelen şarkılan başyapıt olarak nitelendirilebilecek caz müzisyeni. basta gilbert assumpçao, saksofonda jan garbarek, perküsyonda nana vasconselos ustaya eşlik eder. gismonti 8 telli gitar ve piyanoyla bir düş alemi yaratır. lale plak'ta bile bulunmayan albümü edinen karıçmamalıdır. parası neyse verir alırım ben olmazsa...
  • on parmağında on marifeti ve hatta daha fazlasını sergileyebilen brezilyalı müzik dehası, cazcı: her enstrümanı çalar; her duruma beste yapar.

    yarattığı soundlar inanılmazdır. "duas vozes" albümündeki 'bianca' parçasında başta dinlediğiniz bir dakikaya yakın soundu isterseniz suya düşen yağmurun sesi, isterseniz samba danscısının ayak sesi olarak algılayın. zaten, büyük usta albümünün adıyla da konsepti böyle kurmuş.
  • özellikle yetmisli yillardaki icralari bayagi iyidir.
  • 1947 yılında brezilya'nın rio de janeiro eyaletinde doğmuş olan multi enstrümentalist sanatçı.

    müzikle gerçekten ilgili birisiyim; farklı spektrumdan çok fazla sanatçı, grup takip ettim/ediyorum. egberto gismonti, 'müzisyenlik' bazında gördüğüm en kompakt, yaratıcı, fantastik insan. kendisine bir alternatifim dahi yok. adeta bach'ın enkarnasyonu.

    müzikal anlamda, yeryüzünde caz müziği en organik kullanan insan olabilir. bakın varlığını hissetmeyebiliyorsunuz bile. bu çok ilginç, çünkü caz dominant bir türdür. biraz da bu dominantlığı, farklılığı müzikle çok ilgilenmeyen insanlar nezdinde cazın kasıntı ve sıkıcı olarak yaftalanmasına neden oluyor diye düşünüyorum.

    egberto gismonti, caz ile yerel brezilya müziğini resmen dans ettiriyor. oldukça fazla caz elementi var müziklerinde, fakat müzikal bağlamda akıp gidiyor. can sıkıcı bir şekilde peydahlanmıyorlar şarkıda. ya ben mesela, caz-metal füzyon, caz-rock füzyon tarzı şeylerden çoğunlukla nefret ediyorum. kararlı giden müzikte birden saçma sapan caz ifadeleri peydahlanıyor. kasıntı ve yersiz buluyorum böyle işleri. egberto gismonti bu tarz projelerin 180 derece zıt ekseninde yer alan bir sanatçı.

    ne demek istediğimi ancak frevo, loro, palhaco gibi şarkılarını dinleyince anlarsınız. agua e vinho'ya da bakın. klasik müziğe de elini atmış vakt-i zamanında.
hesabın var mı? giriş yap