• rektör yerine bir imam tarafından yönetilen ve imamlığını faizle borç alıp vermenin bir sakıncası olmadığını açıklayan şeyh tantavi'nin yaptığı.türkiyeli islamcıların çocuklarını okutmayı pek arzu ettikleri üniversitemsi oluşum.
  • (bkz: mısır)
  • fatimiler tarafından şia teolojisini öğretmek üzere kurulmuş bir medrese iken, selahaddin eyyubi'nin mısır'da egemenliği ele geçirmesiyle sünni teolojisinin öğretildiği bir merkez olmuş ve ortodoks islam dünyasında her zaman en önemli yüksek öğretim kurumu olma özelliğini korumuştur. türkiye'den de eğitim görmeye giden bir sürü mücahidun vardır. lakin her zaman diplomalarının denklik sorunu olmuştur.
  • dedemin dedesinin 42 yaşında mezun olduğu okul.
  • bu üniversitenin öğrencisi olmak için kur'an-ı kerim'i ezbere bilmek şarttır.
  • bağdat'tan anadolu'ya göç eden kafilelerden biri ile anadolu'ya göç eden bir arap ailesinin kanından olduğunu da dile getiren mustafa islamoğlu adlı kayseri'li ve 1960 doğumlu islamcı bir yazar da buradan mezundur.
  • 988 senesinde kurulmu$, dunyanin en eski universitelerinden.
  • mısır'da bulunan, dünyanın 105 ülkesinden 15 bini yabancı 400 binden fazla öğrencisi olan, bir zamanlar 3 bin civarında türk öğrencinin eğitim gördüğü; ancak yök’ün 1998’de denkliğini iptal ettiği ve şu anda 250 civarında türk öğrencinin okuduğu üniversite.

    971 yılında şii fatımiler tarafından kurulmuştur. selahaddin eyyubi’nin fatımiler'e son vermesiyle sünnilik olgusunun en önemli köşe taşlarından biri haline gelmiştir. dinî ilimlerin yanı sıra tıp, mühendislik, eczacılık, ziraat, yabancı diller gibi fen ve sosyal bilimlerle birlikte 70’e yakın bölüm bulunmaktadır..
  • the message filminin oluşmasında çok büyük bir katkısı olan ve danışılan kaynak olan gösterilen üniversite.
  • el-ezher beş örgütten oluşan, sunni islam açısından önemli bir din merkezidir. el-ezher üniversitesi de bu beş örgütten biridir. (diğerleri: yüksek konsey, islam kültür yönetimi, ilk ve orta öğretim kurumları, islami araştırmalar akademisi)

    din adamı yetiştirme konusunda son derece önemli bir merkezdir. radikal islama karşı olsada toplumun islamın gereklilikleri doğrultusunda yönetilmesi gerektiğini savunur, bu açıdan genel olarak devletle yakın ilişki içinde bir kurumdur ve devlet politikalarının meşrulaşmasına yardımcı olur. zaten el-ezher'in son şeyhi muhammed seyyid tantavi, alışılageldiği gidi el-ezher içinde yapılan bir seçimle değil, hüsnü mübarek tarafından atanarak göreve gelmiştir. tantavi temel görevlerinin devlet politikalarını desteklemek olduğunu açıkça söylemiştir.

    ( fakat herşeyin her dönemde aynı kalması ve bir kurumunda homojen olması mümkün değildir ve böyle algılanmamalıdır da. dönem dönem el-ezher içerisinde devlet politikalarını eleştiren gruplar da ortaya çıkmıştır. mesela 1980'li yıllarda islami araştırmalar merkezi şeriatın tamamen, her alanda uygulanması gerektiğini savunmuş ve radikal bir tablo çizmiştir. ancak bir şekilde kurum içinden tahliye edilmişlerdir.)
hesabın var mı? giriş yap