• ingilizcede bir hobi veya eglence aracina kendini tamamen kaptirmis, sosyal hayati bu obje etrafinda odaklanmis genclere denir.

    oyle kolay ele gececek bir merhale de degil fanboy olmak. atilgan kac silindirlidir, ceday kilici nasil isler, dokuzuncu seviyede bir bard olmak icin ne kadar tecrube gerekir vesaireyi ezber etmek, en az bir kere tegmen uhura'yi (veya kaptan kirk'u) dusunerek masturbasyon yapmis olmak gerekir. tolkien'in, joyce'la hemingway'le wolf'la ayni donemde ayni dili kullanarak yazdigini hic dusunmeden yirminci yuzyilin en baba yazari oldugunu iddia etmeyi, plajdayken bile fantazi rol yapma oyunu zarlarini yanindan ayirmamayi falan da unutmayalim.

    fanboylar disaridan zararsiz gorunseler de populer kulturun yaraticiligini sinirlayan birincil etmenlerdir. her bilim kurgu romancisi, cizgi roman yaraticisi, tv yazari elindeki malzemeyi yeniden islemeye, kokten degisiklikler yapmaya kalktiginda onunde bol sivilceli bir fanboy ordusu dikilir, ticari basariyi tehdit eder.

    fanboyu fantazinin karanlik zindanlarina uzayin sonsuzluguna savuran yazarlarin hayata ilk adimlari kolaylastiracak babanin yerini almasi midir, ekonomik esitsizligin hayal gucunu bir luks haline getirip bu ugraslari icreklestirmesi* midir bilinmez.
  • fanboy demek geek demek degildir. evet bazi fanboylar geek olabilir ama bu kelimeler birbirinin yerine kullanilamaz. fanboy belli bir urune, kisiye, kultur nesnesine tapan, onun kotu yanlarini goremeyen, gormek istemeyen, elestiriye ve objektif dusunceye kapali, kafasi kuma gomulu sahis demektir. belli bir fenomene asiri bagli olmak sizi direkt olarak fanboy yapmaz. ancak o cok sevdiginiz seyi elestirmekten, degerlendirmekten uzaksaniz siz de bir fanboysunuz.

    ornegin bir sony fanboy, ne olursa olsun xboxtan nefret edecektir ya da bir tarantino fanboy, kill bill 2 icin yapilmis en iyi film diyecektir. baska bir bicimde soylersek modern cagin yobazi, mutaassip okuzudur fanboy. genelde teenage olur bunlar, uzaktan sivilcelerinden belli olurlar.
  • firmalar yavas yavas anlamaya basliyorlar, fanboylarin onemini...

    sony'nin su an ki (ahem ilk oho ahem) pr*'i sonunda kabul etti, "fanboylar bizim icin cok onemli, yapamayacagimiz reklami yapiyorlar." diyerekten ki bu fanboylari internette ve ilgili ortamlarda priest'likten crusaderliga tasidi misal. cok mantikli ve yerinde bir aciklama idi takdirimi kazandi. ayni seyi ms'de x-box three/sixty icin xbox dergilerinde deniyor i$e de yariyor, hatta low blow ile fanboylara* live da bele$ mp dagitiyor...

    kisacasi yukardaki iki ornek entry tarihi itibariyle firmalarin fanboylara onem vermeye basladiginin bi gostergesidir, fanboy = free advertising = most precious thing to any corp, any.

    denilenler dogru eskiden ki$i ve kurulu$lar fanboylari sevmezdi cunku degi$imin ve geli$imin onunu kestikleri icin. ancak yavas yavas anlasiliyor ki fanboylari yaninda tutanlar kazaniyor kremasiz kestaneli pastadan buyuk dilimi kapiyor.

    ornekler vermekle bitmez lakin ben vermeye kalkarsam kendi sevdigim ilgi duydugum seylerden verebilecegim/vermeye devam edebilecegim icin slklcl olabilir, bu yuzden entry yi burda kesiyorum, ancak fanboy diyip gecmeyin, fanboy dedigimiz sey krali yoneten orta cag kilise'sidir....

    ps: longlive x-box three/sixty, curse to ps3.
  • ozellikle apple urunlerinin cevrisinde pervane gibi dolanan cesitlerinin oldukca bol oldugu sevimsiz genclerdir. kendilerini aldiklari urunlerle ozlestirdikleri, ve eksik kisiliklerini bu sekilde tamamlayabildikleri icin urune yoneltilen her hangi bir elestiriyi mantikli/mantiksiz olsun hakaret kabul ederler.

    apple fanboylarin elestiri karsisinda cosma sebeplerinden biri ellerindeki apple urun yelpazesine odedikleri paralarla estetik olarak daha zayif, fakat genelde daha fazla isleve sahip ikame urun fiyatlari arasindaki farki gordukce kafayi yememek ve kendine hiyar dedirtmemek icin yarattiklari bir savunma mekanizmasi da olabilir. muhattabinizin malligi sinir sisteminizde tahribat yaratabileceginden bu elemanlarla tartismaya girmekten kacinmak kendi akil sagliginiz acisindan faydali olacaktir.
  • gametrailers forumlarinda birisi söyle demisti haklarinda:
    "because they're too cheap to own all consoles so they stick with one. after sticking with it, they've been glued to it until they get brutally owned in some way."
  • obsesyonun popüler kültür içinde yarattığı psikolojisi ambale olmuş bir mahlükattır fanboy. çoğunlukla bilgisayar oyunlarının konsolların fanboyları bulunuyor ancak hemen her konuda fanboy olan insanlar bulunuyor. bilgisayar oyunlarının gerçeklik üzerinden insana yaşattığı deneyim, fanboy'un gerçek hayatında yaşayamadığı deneyimlerle birleştirildiğinde ortaya bu obsesyonun nedeni çıkabiliyor; öz güvensizlik, iradesizlik.

    fanboy, sevdiği şeye en küçük bir laf edilmesine tahammülsüz insandır. eleştiriye çektiği sınırlar berlin duvarından daha genişçedir. birilerinin bir şeyi beğenme kriterini kendisi belirler. çoğu cümlelerini ''anlayamıyorum'' diyerek bitirir. ''böyle bir x'in şöyle şöyle özellikleri varken neden hala insanlar y ile ilgilenir, x ile kıyaslar, anlayamıyorummhh''.

    anlamaz da zaten. çünkü hisleri akıl melekesinden geçmiyor. libido gibi bir mekanizmayla, dürtüyle beğeniyorlar. anlamak, fanboy'un meziyetlerinden değildir. birilerinin bir şeyi beğenmesi hususunda fanboy'un ettiği kelamların hepsi ''anlayamıyorum'' ile biter. sürekli anlayamıyorum, anlamadım türü şeyler söyleyen birine rastlarsanız büyük bir ihtimalle bu kişi fanboy'dur ve kendi anlama çerçevesi beğenilerinden ve onayladıklarından geçiyordur.

    ancak fanboy'lar küçümsenecek tipler değillerdir ve sadece sivilceli tiplerden mütevellit değillerdir.

    bunların en tehlikelileri, düşünce fanboylarıdır. bir düşünceye öküzmüşcesine, körlükten daha karanlık bir körlükle bağlı olanlar, o düşünceye en ufak bir kötü laf edenin gidip kafasını koparacak kadar zihinsel aktiviteden yoksun insanlar da aslında fanboydurlar. ancak biz bu insanlara ''fanboy'' değil, faşist diyoruz. aslında üç kuruşluk bir konsol için bile, o konsolu beğenmeyen kim varsa hiç üşenmeyip yetmiş ton yazı yazabilen, hakaret edebilen, konsolu sevmeyenleri istediği her türlü şeyle bir tutabilen insan, tahammülsüzlüğün en nadide örneklerinden biridir aslında. örneğin god of war 3 çıktığında seyreyleyin ortalığı. biri de çıkıp ''ya bu kratos çok abartılı bir karakter yapay zeka da o kadar iyi değil'' falan deyiversin bir. fanboylardan örülü bir duvar o insanın karşısına dikilecektir. ''farklı olmak için '' bu eleştiriyi yaptığı derhal tespit edilecek, eğer ki fanboy göt olmuşsa da ''beni yanlış anladın dostum aslında sen malsın'' türü bir cevapla olay geçiştirilecektir. bir şeyi insan istediği gibi yorumlar istediği gibi düşünür. god of war 3, 20 sene sonra üretilecek oyunların yanında nedir sormak isterim. bir oyun çıktığı vakit ''bu iş bitti!!!! play station hepsinin amına kodu!!!! '' diyen biri çıkarsa, işte o fanboydur. sonuçta bu konsol olur, turp olur, narenciye olur, anasının nikahı olur. her hangi bir konuda obsesif biçimde fikrini dile getiren, aksini asla düşünmek bile istemeyen, daha doğrusu düşünme eyleminin alerji yaptığı, öz güven yoksunu, mastürbatif bir insan evladıdır fanboy.
  • bazen o kadar dar ufukludur ki sırf bir oyunun çok çok güzel grafiklere sahip olmasının o oyunu goty yapmaya ve insanların kapış kapış o oyunun çıktığı konsolu almasına yeteceğini düşünür. maalesef gerçek hayatta işler öyle değil güzel kardeşim. ne bir oyun çok güzel görünüyor diye ille iyi bir oyun olmak zorundadır, ne de insanlar o oyunu görüp "hassiktir bu grafikleri kendi konsolumda elde etmeliyim" diye dükkana koşup konsolu alır. küçük bir zümre dışında tabii, ama konsol dünyasının gidişatını belirleyen o zümre değildir kesinlikle.
  • başta ekşisözlük olmak üzere internet üzerindeki bir çok sitede her geçen gün sayısı artan gereksiz insan türü. insana okuduğunu, izlediğini zehir eden bir tür bu.

    ben bu adamları gerçekten anlayamıyorum arkadaş; yani bir insanı hastalıklı bir şekilde bir takıma, oyuncuya, telefon markasına, konsola vb. hastalık derecesinde bağlayan şey gerçekte nedir? bakın mesela aşağıda bir kaç başlık vereceğim; girin ve özellikle yakın tarihli mesajlara bir göz atın; karşıdakine geri zekalı diyen mi ararsın, dallama diyen mi; hepsi var.

    (bkz: alex de souza vs gheorghe hagi)
    (bkz: cristiano ronaldo vs lionel messi)
    (bkz: lebron james vs kobe bryant)
    (bkz: xbox 360 vs playstation 3)

    eskiden yine atışmalar olurdu kullanıcılar, beğenenler arasında ama bir yerde kalırdı bu tartışmalar; önemli olan üzerine keyifli sohbet yapacak, eğlenecek bir şeyler yaşamaktı; artık çok az kaldı bu kişilerden; şimdi kalkıp da adamın tuttuğu takıma, oyuncuya, konsola vb. bir laf etsen sanki anasına küfretmişsin gibi karşılık veriyor, küfürün bini bir para. ben artık bu adamlardan bıktım kardeşim, bundan sonra burada gördüğüm olunca da entrysinin altına bu entry'yi bkz vereceğim, kimse kusura bakmasın. belki okur da biraz silkelenir, utanır kendinden.
  • ciddi şekilde yamulmuyorsam 98 yılında ps1,2001 yılında ps2 sonrasında xbox şimdi de xbox 360 sahibiyim.param olsa ps3 de alırım.

    senelerce sadece konuşma ve sms amacına uygun ucuz telefon kullandım,ama bu sene daha iyi bir şeyler istedim param olsaydı iphone alırdım(şu an 1 saat sonra şarjı biten iphone gördüğüm için tekrar düşünürdüm gerçi) ama bana yetecek kadar özelliği olan nokia 5800'ı aldım.

    goal storm 97 ile winning oynamaya başladım,bir ara senelerce fifa oynadım ama sonrasında winning'e alıştığımız için ve açık ara fark açtığı için şu na pes oynuyorum fifa daha iyi olsun bi an beklemem fifa oynarım.

    programcıyım dolayısıyla alıştırma ve aşinalık için aynı bilgisayarda hem sitesinden kayıt olup bana gönderilen ubuntu'yu hem windows 7'yi kullanıyorum virtual box ile xp üzerinde ie 6 bile kullanmak zorunda kalıyorum.3 tane internet browser kurulu bilgisayarımda işime geleni kullanıyorum,megabyte'ına para mı veriyoruz?

    tekno marketlere gidip ohaa bu imac ne kadar güzel bişeymiş diyip her seferinde kurcalıyorum ama ihtiyacımı karşılamadığı için almayı düşünmüyorum,karşılasa bir an bile beklemem.

    ama hiçbirinin fanboy'u olmadım.olmaya gerek bile duymadım çünkü yukarıda saydıklarım zamana ve ihtiyaclarıma göre bırakıp diğerini kullanabileceğim türde şeyler.

    hele hele ağzımdan tükürükler saçarak bir ürünü,markayı ya da firmayı yüceltmek için başkasına küfür ya da hakaret etmeyi hiç anlamıyorum.

    bu çok ayıp bir şeydir.

    edit : pardon 4 browser.
  • 2000'lerin başında abd ve avrupa'da internetin de yayılması ile özellikle "konsol savaşçıları" arasında sıkça kullanılmıştır bu kelime, her ağzından soluyan embesil fanboy fanboy diye dolaşıyordu etrafta.

    bundan tam 6-7 sene sonra türkiye'ye de yerleşti maalesef, anlamını dahi bilmeyen her aptal kullanıyor bunu. bir nevi yaratıcılıktan yoksun aptalların ağzına doladığı türkiye'nin yeni, dünyanın ölü furyası.
hesabın var mı? giriş yap