• friedrich nietzsche'nin putların alacakaranlığı adlı kitabı
    (bkz: götzen-dammerung)
  • cf. (bkz: götterdammerung)
  • ikisi birbirine karışmış. ayrılması gerek.

    richard wagner'in operası.
    götterdämmerung vikipedi

    nietzsche eseri:

    götzen-dämmerung vikipedi
  • nietzsche ' nin yazmış olduğu en iyi kitaptır. nietzsche bu kitabında esasen sokrata göndermeler yapıyor ve onu topa tutuyor.
    gramer bir düşünce denetleyicisidir, dil de sonuç olarak yapay bir şeydir. nesnelerin karşılığı olarak icat ettiğimiz ama sonra varoluşun özü sandığımız kurgusal bir şey. bourdieu'nun düşünümsel bir antropoloji için cevaplar'da bir sözü var : 'mantığın şeylerini şeylerin mantığı ile karıştırmak' yani kafanda dil ile kurduğun kategorilerin varoluşun özü olduğunu düşünüyorsun. ama sadece kendi zihninin ürünleri onlar, maddelerin özü felan değil. örneğin yuvarlak dörtgen diye bir ifade kurabilirim, dil ile bu mümkün ama bunun bir gerçekliği yok.
    misal max müller dinin ve mitolojinin dilden kaynaklandığını söyler birçok şey bir dil problemi aslında. örneğin roma'da aksirik tanrısı var. aksirik diye bir sözcük üretiyorsun dilde. zaman geçtikten sonra aksirmanın da gizemli bir güçten kaynaklandığını düşünmeye başlıyorsun.
    sadece bu değil, bütün soyut kavramlar bir kurgu. antik dilde zaman çekimleri bile yok, zaman dahi dil ile üretilen bir şey.

    john zerzan nietzsche ' nin bu görüşünü gelecekteki ilkel kitabında daha çok irdeliyor. ancak dil'in olmadığı dünya mümkün değil. imkansız. mesela ölüm kelimesi. ölüm gelmeden önce ölüm düşüncesiyle acı çeken insan ile bir hayvanı kıyaslayın, hayvanlar düşünemez neticede. onlarda böyle bir şey var olmadığı için ölüm düşüncesiyle acı da çekmiyorlar. ama dil bize bunu yaşatıyor.

    fredric jameson'ın dil hapishanesi kitabı da okunabilir bunun için ama dili çeviriden ötürü çok ağırdır, sıkıntılıdır. bitirenine rastlamadım.

    neyse uzun lafın kısası; dilden kurtulmak mümkün değil. o ilkel zamana geri dönmek, mümkün değil.
  • nietzsche düşüncelerinin gözünüzün önünden hafif bir hızla geçtiği cümlelerin birleşimiyle oluşmuş hissi veren kitap. bıyıklı yine bizlere, üzerinde düşünüp duralım diye kimi cümleler göndermiştir:

    *biricik dünya "görünüşte" dünyadır: "hakiki dünya" onun üstüne eklenmiş bir yalandır yalnızca. (s. 20)

    *tutkuları ve hırsları, salt onların aptallıklarını ve aptallıklarının nahoş sonuçlarını önlemek için yok etmek, bugün bizim günümüzde bizzat aptallığın iflah olmaz bir biçimidir. her diş ağrısını, dişi söküp atarak dindirme yoluna giden dişçilere hayranlık duymuyoruz artık. (s. 27)

    *din kurumu ve ahlak diyorlar ki: "bir soy, bir halk, günah ve lüks yüzünden yok olur"
    benim yeniden oluşturulmuş aklım diyor ki: bir halk yok oluyorsa, fizyolojik olarak yozlaşıyorsa, bunun ardından günah ve lüks gelir. (s. 34)

    *hiçbir şey yozlaşmış insandan daha çirkin değildir. (s. 71)

    *bir şeyi anlatacak sözcükleri bulabiliyorsak, onun dışına da çıkmışızdır çoktan. (s. 76)

    *doğurulmayı engellemek, elimizde değil: ama bu hatayı telafi etmek elimizde. (s. 83)

    *özgürlük demek, erkeksi, savaştan ve zaferden hoşlanan içgüdülerin, öteki içgüdüler üzerinde, örneğin "mutluluk" içgüdüsü üzerinde egemen olmasıdır. (s. 87)

    *evlilik, söylendiği gibi "aşk" üzerine kurulmaz - evlilik cinsel dürtü üzerine kurulur, mülkiyet dürtüsü üzerine, iktidar dürtüsü üzerine kurulur. (s. 90)

    *ahlakçılar ve azizler arasında, en az rastlanan şey dürüstlüktür. (s. 91)
  • putların alacakaranlığı, nietzsche’nin ahlaktan dine, akıldan estetiğe birçok konuya değindiği, okurken sürekli altını çizerek not aldıran bir kitap. zerdüşt’ü okuyup çok sevdiyseniz, bu kitaptan da aynı tadı alacağınızı düşünüyorum.

    “üzerine basılan solucan kıvrılır. akıllıcadır bu. yeniden üzerine basılma olasılığını azaltmış olur böylelikle. ahlakın diliyle: alçakgönüllülük.”

    “yaşamın savaş okulu’ndan-beni öldürmeyen, beni güçlü kılar.”

    “hiçbir şey güzel değildir, yalnızca insan güzeldir: her estetik bu naifliğe dayanır, onların birinci hakikatidir bu. derhal ikincisini de ekleyelim buna: hiçbir şey yozlaşmış insandan daha çirkin değildir.”

    (bkz: friedrich nietzsche)
  • "şimdiye kadar insanlığı ahlaklı yapmak için başvurulan her yol bütünüyle ahlaki olmayan olmuştur"
    sf.107
  • "güçlü bir inanç arzusu, güçlü bir inancın kanıtı değildir"
    sf.146
  • "bir halk mahvolduğunda, fizyolojik olarak yozlaştığında, bağımlılık ve aşırılık doğar."
  • aldım bakalım. şimdi okumaya başlayacağım. umarım fazla ağır bir kitap değildir.
    edit: ağırmış, okumayı erteledim.
hesabın var mı? giriş yap