• "gidemediğin yer senin değildir" sözünü söylediği rivayet edilen eski sivas valisi.
  • halil rifat paşa veya halilrıfatpaşa şeklinde yazılsa da izmir'de halk arasında kısaca ''halirifat'' şeklinde tanımlanan, mesafe olarak izmir'in en kısa caddesi olma özelliğini yıllardır koruyan aynı zamanda o semte adını veren cadde.
  • 1827 yılında selanik vilayetinin siroz sancağına bağlı lika köyünde doğdu. bir süre sıbyan mektebinde okuduktan sonra 9 yaşında molla bayraktaroğlu mehmet ağa'dan özel eğitim gördü. 1843 yılında siroz tahrirat kaleminde maaşsız olarak çalışmaya başladı. burada çalıştığı döndemde, bir süreliğine istanbul'a giderek mekteb-i mülkiye'de eğitim gördü. istanbul'daki eğitiminin ardından 1848-1850 yılları arasında selanik tahrirat kaleminde maaşlı olarak çalıştı ve ardından rumeli'deki çeşitli vilayetlerde mektupçuluk, divan kâtipliği ve başkâtiplik yaptı. tuna valiliği'nde memurluk yaptığı sırada midhat paşa'nın dikkatini çekti ve onun desteğini gördü. böylece 1868 yılında varna mutasarrıflığına atandı, ardından tırhala ve sonrasında da vidin mutasarrıfı oldu. rumeli'de mutasarrıflık yaptığı yerlerde sırp, bulgar ve rum tebası nezdinde çıkan huzursuzluklara karşı başarılı şekilde mücadele etti. böylece kendisine "rumeli beylerbeyi" sıfatı verilerek vezir rütbesiyle 1876 yılında tuna valiliğine atandı. tuna'daki görevinin ardından 1877'de kosova, 1878'de selanik valiliği'ne atandı. 1880-1882 arasında umur-u nafıa komisyonu azalığı yaptıktan sonra 1882'de sivas ve 1885 yılında da aydın'a vali olarak atandı. valilik görevleri sırasında özellikle köprü ve yol inşaatları gibi ulaştırma ve bayındırlık alanlarında yürüttüğü çalışmalarla takdir topladı. valilik yaptığı yerlerde inşa ettirdiği köprüler bugün ülkemizin pek çok yerinde halen kullanılmaktadır.

    valilik yaptığı yerlerde çıkan huzursuzlukları yatıştırması, bayındırlık alanında yaptığı çalışmalar ve bir dönem desteğini gördüğü midhat paşa gibi reformcuların, meşrutiyet ve batılılaşma yaklaşımlarına karşı mesafeli durması sarayın dikkatini çekti. böylece valilik görevlerinin ardından 1893 yılında dahiliye nezareti'ne atandı. batılıların "hamidian massacres" adını verdiği trajik olaylar onun dahiliye nazırı* olduğu dönemde gerçekleşti ve sason, van, merzifon, yozgat ve zeytun gibi yerlerde çıkan isyanlar şiddetle bastırıldı. 7 kasım 1895'te de sadrazam oldu. öldüğü tarih olan 9 kasım 1901'e kadar sadrazam olarak kaldı. sadrazam olduğu dönemde girit meselesi ve 1897 dömeke savaşı* cereyan etti. savaş osmanlı ordusu'nun zaferiyle sonuçlandı ve yapılan anlaşma ile teselya'da bazı yerler osmanlı devletine verildi. yanı sıra yunanistan osmanlı devleti'ne savaş tazminatı ödedi. ancak yine de girit kaybedildi ve uluslararası denetime alınarak özerk yönetime kavuştu. sadrazamlığı döneminde meydana gelen diğer bir önemli olay yahudilerin toprak talebiydi. 1896 yılında siyonist theodor herzl osmanlı devletine 20 milyon sterlin karşılığında filistin'in yahudilere verilmesini teklif etti, ancak bu öneri osmanlı hükümeti tarafından reddedildi.

    halil rıfat paşa'nın üç erkek ve iki kız çocuğu vardı. en büyük oğlu ibrahim cavid bey, ekim 1899'da galata köprüsü üzerinde vurularak öldürüldü. bu olayın onda derin bir üzüntü yarattığı ve sağlığını olumsuz etkilediği düşünülmektedir. zira, söz konusu olaydan 2 yıl sonra vefat etmiştir.

    3 haziran 1897 tarihli serveti fünun dergisi'nin kapağında yer alan resmi (üstte sadrazam halil rifat paşa, altta solda hariciye nazırı ahmet tevfik paşa, altta sağda dahiliye nazırı memduh paşa'nın resmi bulunmaktadır):
    http://www.servetifunundergisi.com/…-sayi-kapak.jpg
  • çocuğumu bahçeli evde büyüteyim, şehir merkezinin de dibinde olayım denilirse taşınılması gereken mahalle. evleri eğer dubleks olarak bırakılmadıysa küçücüktür. ilk olarak iett kooperatifi olarak yapılan iki katlı bahçeli evlerin düzeni bir zamanların levent'i ile aşağı yukarı aynıdır. ayrıca istanbul'daki ilk kooperatif olduğu söylenir. eskiden çok daha güzel bir sosyal yaşamı vardı. komşuluk ilişkileri vs. şimdi o havadan biraz sıyrılmış, reklam ajanslarının ingiliz çimi ekilmiş creative binaları olarak yeniden düzenlenmeye başlanmıştır. ha bu hareketin ilk dönemlerinde reklam ajansı çalışanları da mahalleye eklemlenmiş, reklam yazarları ile mahalle çocukları kanlı çift kale maçları yapmıştır. artık öyle bir durum pek kalmamış olsa gerek ama yine de belli olmaz tabi.. bu şirket akınları ile ev sahiplerinin de iştahları kabarmış, kira fiyatları abartı derecede artmıştır. bir oda bir salon ev 700 - 750 milyon olur mu abile ablala? büyüdüğüm mahalledir burası. hayatımın en güzel yıllarını geçirdiğim, dönmek için yanıp tutuştuğum yerdir.

    not: sözlükçülerin aslında demek istedikleri; gayet açık*
  • izmirin bol yokuşlu semtlerinden biridir. varyantın orta kısmındaki (bahribaba parkının üst kısmı) şato restoranın oradan başlar yeşil vadide son bulur. üsk kısmında inönü caddesi alt kısmında mithatpaşa caddesi yer alır. tarihi asansör ve dario moreno sokağının üst kısmından geçer. 21- halil rıfatpaşa -konak otobüsüyle ulaşım sağlanır.
  • istanbul'un şişli ilçesinin güzide mahallelerinden biridir. şehrin en kalabalık, curcunalı ilçelerinden birinde nasıl olurda böyle sakin bir mekan kalmıştır, şaşırılır. sabahları kuş sesleri ile uyanabileceğiniz ve büyükçe bir parka sahip bu mahallede, konfor ucuz değildir tabi . 2016 yılında ortamala 80 metre karelik bir alana 2artı1 dairelerin kira fiyatları 2000'den aşağı olmazken, satın almalardan hiç bahsetmiyorum bile.
    ancak paranız var ise ve hem şehir merkezine yakın olup hem de dingin bir mahallede ikamet etmek istiyorsanız, burası size iyi gelecektir.
  • üçü erkek ikisi kız toplam beş çocuğu olan paşanın, oğlu mehmet ali paşa'dan olan torunu ise türk sinemasında ağdalı melodram türünün babası sayılan yönetmen ve senarist vedat örfi bengü'dür.
  • batı örnek alınan reformları yapan padişahımız, ikinci mahmut'un mareşal damadı imiş. kendisini dikkate değer bir sözünü duymam ile tanıdım ilk kez.

    o söz de padişah kayınpederine ettiği şu söz: "avrupa'ya benzemezsek, asya'ya çekilmeye mecburuz..."
hesabın var mı? giriş yap