• helenlerle ilgili olan, helen kulturu.
  • ozellikle buyuk iskender sonrasi eski yunan'da geli$en sanat ve kultur akimlarini belirtir.
  • doğru yazımı (transkripsiyondan dolayı) "hellenistik"tir. r. e. wycherley, "antik çağda kentler nasıl kuruldu" isimli incelemesinde, hellen ve hellenistik terimlerinin genellikle basmakalıp bir ifade taşıdıklarını ve bu nedenle kullanım biçimlerinin doğru saptanması gerektiğini vurgular. m.ö. 1. binin ilk yüzyıllarında hellas'da doğan uygarlık, eski minos kültürüne kuzeyden gelen birtakım yeni öğelerin eklenmesi sonucu gelişti. 4. yüzyılın sonunda makedonların istilasından sonra, hellen kentleri zayfıladı. her ne kadar kentler zayfı düşseler de, 4. yüzyıldan sonraki hellen kültürüne genel olarak "hellenistik" adı verilir.
  • bu kültür (i.ö. 336-30 arasini kapsar), hellence konu$mayan uzak diyarlarda bile (kücük asya'dan, taa bugünkü tacikistan dahil olmak üzere orta asya sinirlari icinde bulunan barbar kavimlere dek) ortak dil-ortak kültür kazandirma düsturuyla hareket eden filip oglu iskender (i.ö. 336-323) tarafindan yayilmi$tir. hellenistik dönem kendi icinde bir "özgürlükler" devridir. toplum ya$ayi$i ve politik hayattaki yenilikler, sanata ve kültürün aki$ina da ivme kazandirmi$; yeni tarzlar ortaya cikar olmu$tur (örnegin komedya ve tragedya, ya da yontu sanatinda bergama, iskenderiye ekolleri gibi).dönemin etkili felsefe ekolleri ise peripatos (kurucusu aristoteles, theophrast), stoa (kurucusu zenon), ve kyniker'dir (diogenes).
  • bir giyim tarzi. trend/moda
  • ayrica onemli olan bir diger husus ise yunan kulturunun de helenizm yoluyla dogu kulturlerinden etkilenmesidir, zira yunan muzigi bunun onemli bir ornegidir
  • (ara: helenistik)
  • adını her ne kadar hellen uygarlığından alsa da tamamen ayrı bir dönem ve uygarlığa işaret eder. atina merkezli hellenler tarafından barbar kabul edilen selanik merkezli makedonların egemen olduğu bir dönemdir. makedonlar aslında düşmanları olan hellen'lerin kültür,uygarlık ve sanatına hayranlık duymuşlar ve benimsemekle kalmayıp fetihlerle mısır'a hatta hindistan'a kadar taşımışlardır.
  • kelime anlamı olarak yunan benzeri -greek like- demektir. makedonya kralı iskender m.ö 330 yılında gaza gelerek ben dünyayı fethedicem, pers imparatorluğunu da yıkcam deyip önce yunan anakarasına sonra da anadolu, mezopotamya, iran vs gibi yerlere yelken açar. bi sürü savaş yapar, şanslı adam vesselam savaşların hepsini kazanır. hakkaten pers imparatorluğunu yıkar. ancak hesaba katmadığı bisey olur, pers imparatorluğundaki yönetim sisteminden ve medeniyetten etkilenir. yine gaza gelir ben yunan ve pers karışımı bişeyler yaratıcam deyip hellenistik uygarlığını kurar. bunun için de bir sürü şehir kurar, bunlardan en bilineni mısırdaki alexandaria (iskenderiye)dır. anadoluda adına iki şehir kurulur ki bunlar alexandria troas (kuzeybatı anadoluda assos ve troya arasında biryerde) ve alexandrette (iskenderun)dur. netcede iskender ateşli hastalık sonucu babilde ölür ve generalleri bu uygarlığı dallandırıp budaklandırırlar. hellenistik uyagarlığın en önemli özelliklerinden biri güzelim sanat eserleridir ki knidos afroditi, lakoon heykel grubu ve intihar eden, ölmekte olan galat heykelleri bunlara dahildir. tarihte hellenistik uygarlığı tam olarak m.ö 330-30 arası olarak geçer.
  • yunan site devletlerinin tatlı mı tatlı kraliçesi helen'in medeniyeti kuzey afrika'nın verimli toprklarına, iran'ın kurak çöllerine uzanınca, doğu ile batı sentezlenince karşımıza çıkıyor: helenistik
    arabesk nasıl doğu batı sentesiyse helenizm'de bu şekilde çıkıyor karşımıza.
hesabın var mı? giriş yap