• "beyni sulanmış" demenin tıp terminolojisindeki hali...
  • venrtiküllerde veya subaraknoid boşlukta aşırı miktarda bos birikmesi durumudur. gövdesiyle orantısız büyük kafalı çocukların olmasına sebep olur.
  • eğer bir yakınınız hidrosefali hastası ise ve doktorlar fazla yaşamayacağını söylemişse siz de bir umut bu hastalık hakkında farklı bir şey okumak için bu başlığa gelmişseniz rahat bir nefes alabilirsiniz.40 günlükken en fazla 6 yıl yaşayacağı söylenen,6 yaşına gelince ergenliğe kadar yaşar denilen,15 yaşındayken heralde ergenliğe girmedi ondan bu kadar uzun sürdü ömrü diye şaşırılan şu an 21 yaşında olan hiç de yakın gelecekte bu hastalıktan ölecekmiş gibi durmayan bir kardeşim var.yapmanız istenen herşeyi yapın ama mucizelere inanmayı bırakmayın...
  • hidrosefali beyinde normalde boşluk ve kanallarda dolaşan sıvının herhangi bir nedenle tıkanıp dolaşımın engellenmesi yada sıvının artmasına bağlı su miktarının gitgide yoğunlaşarak beyin dokusuna basınç yapmasıdır.
    kafatası hacmi sabittir (bebeklerde büyüyebilir, sonra kemikler kapanır) bu sabit hacimde su miktarı artarsa beyin dokusu azalacak ve azalma miktarına gore de beyin ve beden fonksiyonları yavaşlayacaktır. önemli olan beyinde zarar meydana gelmeden bu süreci durdurabilmektir. aksi takdirde zaten hücreler ölmüş olur.
    hidrosefali anne karnında bebek iken tesbit edilebilirse, ailenin de onayı ile bebek alınabilir. bazende çocukluk yada erişkin dönemde çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilir.(tümör,ateşli hastalıklar v.s.) bu takdirde tedavi sebebe yönelik yapılmalıdır. tedavi ihtimalleri ve başarı şansı duruma göre değişir.. (dr. barbaros yurdaışık)
  • böylesini kitaplarda bile görmedim:

    hidrosefali
  • suyunla rezil olmak gibi bişi.
  • beyin omurilik sıvısının dolaşım yolunun herhangi bir noktasındaki tıkanma sebebiyle ortaya çıkan bir rahatsızlık. ancak hastalık sebebiyle tıkanan bazen sadece o nokta değil aynı zamanda bir istikbaldir.
  • genellikle yaşlılarda görülen durum. halk dilinde beyin sulanmasıdır. hareketlerde ve algılamada yavaşlığa, demansa, karakter değişimine ve inkontinansa neden olabilir. 1 saatlik operasyon sonucu, beyne şant sistemi takılarak, oradaki suyun mideye aktarılması sağlanır. operasyondan sonra bu semptomlar azalır. prof. dr. orhan barlas, bu konuda, ülkemizdeki en başarılı beyin cerrahlarından biridir.
hesabın var mı? giriş yap