• "23 temmuz hürriyet bayrami - yeniden

    buluşma forumu, bilgi üniversitesi öğretim üyesi doç.dr. aykut kansu’nun danışmanlığında “23 temmuz hürriyet bayramı yeniden” kampanyasını başlatıyor. kampanya çerçevesinde, hürriyet bayramının yeniden resmi bir bayram olarak kutlanması, abide-i hürriyet’in güzelleştirilmesi ve bu alana “hyde park” benzeri özgür kürsü konulması için girişimlerde bulunulacak. kampanyaya destek vermek için bu mesajı dağıtabilir, posterimizden ücretsiz edinebilirsiniz.

    bir hürriyet bayraminiz olduğunu biliyor muydunuz?

    son amanlarda türkiye’nin gündemini yoğun biçimde meşgul eden avrupa birliği'ne uyum yasalarının önemli bir parçası olan insan haklarının iyileştirilmesine ilişkin tartışmalarda türkiye'nin tarihine yapılan atıfların eksikliği ciddi bir sorun olarak göze çarpmaktadır. bu tartışmalardaki tarihi sığlığa karşın, "siyasal liberalleşme"nin türkiye tarihinde gerilere uzanan bir geçmişinin olduğunun tekrar hatırlanması acil bir ihtiyaç olarak önümüzde durmaktadır.
    bu bağlamda, halkın geniş katılım gösterdiği bir bayram halinde kutlanmış olan 23 temmuz 1908’in önemli bir dönüm noktası olduğu fikrindeyiz. 2.meşrutiyet’in ilanı olarak bilinen olay selanik’ten erzurum’a kadar yürüyüşler, mitingler gibi yaygın, geniş katılımlı toplumsal olayların sonucunda gerçekleşmiştir. o dönemin tabiriyle şarkçılar ve garpçılar, mehmet akif’ten tevfik fikret’e kadar toplumun çok farklı kesimleri istibdada karşı hürriyet mücadelesinde birlikte hareket etmişlerdir. bu anlamda bir halk devrimi olarak tanımlanabilecek 23 temmuz, toplumumuzun demokratik bir yurttaşlık geleneğine sahip olduğuna önemli bir örnek teşkil etmektedir.
    uzun süren baskı yıllarından sonra hürriyetin ilanı, dönemin her türlü çalkantıları ve dönemle ilgili her türlü tartışmalara rağmen türkiye siyasal liberalleşme tarihinin önemli bir dönüm noktasıdır. 1908 devrimi sonrasında türkiye’de birçok parti kurulmuş, seçimler yapılmış, yüzlerce dergi ve gazete yayınlanmış, grevler gerçekleştirilmiş ve canlı bir demokratik tartışma ortamı yaşanmıştır.
    1934’e kadar hürriyet bayramı adında resmi bir bayram olarak geniş halk kitlelerince kutlanan 23 temmuz, 1935 yılında resmi bayram olmaktan çıkarılmıştır.
    posta idaresi’nin (ptt) 164, harp akademisi’nin 156, yargıtay’ın 136 ya da beşiktaş kulübü’nün 101 yaşında olduğu ülkemizde, toplumsal özgürlük mücadelesinin yaşının cumhuriyet’in yaşından büyük olmasının cumhuriyet’e uzanan yol açısından iftihar edici olduğu açıktır. bu günün kutlanmasıyla, toplumsal belleğin canlandırılması hem geçmişi algılayışımızı daha gerçekçi ve bilimsel bir düzleme taşıyacak hem de gelecekle ilgili öngörülerimizin daha sağlıklı olmasına yol açacaktır. bununla birlikte özgürlük bayramının gündeme getirilmesi türkiye’deki özgürlük tartışmalarının derinlik kazanması ve popülerleşmesi açısından da önemlidir.

    abide-i hürriyet neden bu halde?

    şişli belediyesi’nin ambleminde yer alan abide-i hürriyet, batı toplumlarındaki benzerleri ile yaşıt, türk toplumunun hürriyet ve demokrasi mücadelesinin en önemli sembol yapılarındandır. bunca yüklü anlamına rağmen anıtın ve çevresindeki alanın mevcut içler acısı durumu şaşkınlık vericidir ve acilen düzeltilmelidir. parkın yeniden düzenlenmesi ve cazibe merkezi haline getirilmesi, türkiye’nin son dönemdeki demokratikleşme çabalarına istanbul'un sosyal hayatı içinde yeni bir mekan kazandıracaktır.
    abide’nin yaşayan bir yer haline gelmesi, 23 temmuz’un yeniden hürriyet bayramı olarak kutlanması çalışmalarında önemli bir başlangıç olacaktır. ii.meşrutiyet’in ilanının 100. yıldönümü olan 2008’de 23 temmuz gününün resmi bayram haline getirilmesi ve bu kutlamaların merkezinin şişli ve abide-i hürriyet meydanı olması projemizin çıkış noktasıdır. diğer taraftan, londra hyde park’da olduğu gibi, abide-i hürriyet parkı’na özgür kürsü konulması parkın adını tamamlayıcı bir detay olacaktır.
    konuyla ilgili olarak şişli belediye başkanı ziyaret edilecek ve parkın yeniden düzenlenmesi talebinde bulunulacaktır."

    şeklindeki sağda solda sıklıkla görmeye başladığımız bir duyuruyla tekrar diriltilmeye çalışılan bayram. milli bayram/tatil zengini ülkemizde bir yenisine daha gerek var mı, kutlayacak coşkulu bir kitle var mı bilinmez.
  • 1935 yılında ismet inönü'nün talimatıyla kaldırılan , türkiye toplumunun en önemli demokrasi adımlarından biri olan 1908 devrimi'nin yarattığı coşkuyu yansıtması açısından devrimin hemen ertesinde konulmuş eski takvime göre 10 temmuz'a yeni takvime göre 23 temmuz'a tekabül eden demokrasi bayramı.
    bu toprakların aslında demokrasi'ye hiçte uzak olmadığını kanıtlayan bir bayramdır. tez elden geri getirilmesi dileğiyle. tabi tam anlamıyla demokratik bir toplumda olması ayrı bir güzellik ve hoşluk katacaktır elbet bu bayrama.
    (bkz: ikinci meşrutiyet)
  • 100. yılını kutladığımız bayram. yaşasın hürriyet!
  • insanlara meşrutiyeti ve padişahı hatırlattığı için kaldırılmıştır.ne de olsa 1935'te türkiye çok genç bir ülkeydi içinde hala padişah yanlısı kesim vardı.o yüzden bu osmanlı'dan kalan bayram kaldırılmıştır.bence çok da mantıklı bir karardır o günler için.zaten osmanlı'nın milli bayram'ı türkiye'nin nasıl milli bayram'ı olabilir?
  • (bkz: 1908 devrimi)
hesabın var mı? giriş yap