• tik tak -zamana kaçamak bir bakış- ve anarchipelago adlı kitapların yazarı.
  • "modernlik kasılmayı ve kaygıyı bilir" sözünün sahibi.
    tik tak (zamana kaçamak bir bakış) okunmalıdır.
  • bu kadının kalemi öyle kuvvetli, dili öyle sağlam ki, bilgi birikimi gölgede kalıyor. bana göre bu can sıkıcı bir durum, çünkü her konuda olduğu gibi bu konuda da coşkunluktan etkilenmeyi ya da şaşırıp kalmayı değil, öğrenmeyi veyahut öğrenmeye bağlı olarak fayda edinmeyi ön-plana alıyorum. bu kadının metinlerinden o kadar çok şey öğrenme imkânınız var ki, sonunda hepsinin nasıl bu kadar akıcı bir şekilde bir araya getirilebildiğini düşünüp merkeze bilgiyi değil, yazarın yazın kabiliyetini alma durumunda kalıyorsunuz. önemli olan bilgilerin bir şekilde dökümü değil, dökülen bilginin kendi içinde bir bütünlük arz etmesi, okuyucuyu tüketmemesidir. bu açıdan bakıldığında jay griffiths metinleri paragraf paragraf değil, ikişerli üçerli cümleler halinde okunmalıdır; nitekim kendisinin yazım tarzı da bu şekildedir.

    daha berbat bir şey söyleyeyim mi, böyle sık okuma fırsatını bulduğum bir yazarın "kadın" olduğunu öğrenmem biraz (bir hayli mi demek istedin yoksa?) geç oldu. tuhaf ama bu gerçek. metnini hep eril bir kalemden çıkmış gibi okudum. dahası kendisini hiç araştırma gereğini duymadım, o kadar emindim ki erkek olduğundan, sanki metni de bu eril gözle yazılmış gibi gelmişti. şimdi işin yoksa bir daha oku o kadar sayfayı, bir de bizzat onun gözünden oku. kadın-erkek eşitliği gibi bakarsan bağ, bakmazsan dağ olan bir söylemin, birçok alanda olduğu gibi "eser kaleme alma"da da geçerli olmadığını düşündüğüm için (evvelce bunu dile getirmiştim bir yerde daha, kadın-erkek eşitliği değil kadın-erkek adaleti öneriyorum; gerekçelerimin yeri burası değil) yeniden okumam gerek. "kadın" olduğunu nasıl keşfettiğimi de söyleyeyim de kas kafalılığımın boyutunu ölçebilin.

    yazar tik tak'ta (pip pip) adet dönemi ile zamanı kıyaslarken, zamanın erkek için farklı kadın için farklı aktığından bahsediyor ve çok kuvvetli bir adet dönemi incelemesi sunuyor. metnin bir yerinde şöyle diyor: "bir keresinde bir arkadaşımla oturup yarım saat boyunca adet öncesi belirtilerin listesini çıkartmıştık." bir erkeğin böyle bir liste yapamayacağını düşünüp, liste-sever iştirakçinin mutlaka kadın olması gerektiği sonucuna vardım. araştırdım ve gerçeğe ulaştım. "kadın eli değdi" deriz ya, metne kadın eli değdiğini sonra anlayabildim. şimdi demek istediğimi anlayabiliyor musunuz? "bir keresinde bir arkadaşımla oturup yarım saat boyunca adet öncesi belirtilerin listesini çıkartmıştık." cümlesini bir erkek başka, bir kadın başka yazar. bahsettiğim kadın-erkek eşitsizliği, böyle durumlarda kendini daha iyi belli ediyor. şu kadınsı yaklaşıma bakar mısınız:

    "olumsuz etkiler listesini kadınlar ve dinlemesini bilen erkekler iyi bilir; akıtılan gözyaşları, sakarlık ve çirkin yıkıcı eğilimler... bunları söylemeye dahi gerek yok. ama kimsenin söylemediği bir şey var: bu kurnaz gelgitlerin çok güçlü olduğu. şu pek dil uzatılan paramenstruum, sizi sezgiyle, içgüdüsel düşüncenin dalgalarıyla, talepkâr bir yoğunlukta, yanan bir içsellik ve sezgi dolu bir düşünüşle doldurur. dünyanın size doğru eğim kazandığı, yıldırımların elektriğiyle dolduğunuz bir zamandır."

    yazarın kadın olduğunu bilerek okumak başka, erkek olduğunu sanarak okumak başka. çünkü kadına ilişkin böyle bir bilginin nasıl edinilmiş olduğunu da kafanızda tartmanız gerekiyor okurken. okuma eylemi, sadece metne göz gezdirme ya da cümleleri arka arkaya anlamını özümseyerek okuma olarak görülemez. okuma aynı zamanda, okunan metnin kafada canlandırdığı şeyleri de içerir bünyesinde. bir parkta oturuyorsunuz, iki bank ötede bir kadın oturmasıyla bir erkek oturması arasında bir fark vardır. kişide, başta cinsî olmak üzere farklı tercih tiplerine göre birtakım pozlar belirir. metin karşısındaki okuyucunun durumu da benzer pozların etkisindedir. şimdi pozumu takınarak okuyacağım jay griffiths'i.

    terso durum olursa gizli seksist tavrıma yorun.

    sitesi de şu imiş:
    http://www.jaygriffiths.com/
hesabın var mı? giriş yap