• kanunen su anda zaten resmi kurum kuruluş ve bir cok kapalı mekanda sigara icimi yasak hatta cok agir para cezasi var ama ne yazikki bu etrafa uyarı asmaktan baska bir işe yaramadı cunku cezayı uygulacak mevki yoktu(oranın idari amiri aslında ama) umarım kanun cıkar ve uygulanır hepimiz saglıklı nefes almaya baslarız her yerde

    (bkz: duman alti)
    (bkz: duman alti muhabbetleri)
    (bkz: duman alti olmak)
  • öncelikle konulan yasaklara herkesin uydugu uygar bir memlekette yasadigimizi varsayarak konuyu bunun uzerine sekillendireyim:

    bu uygulama örnegin norvec'te uygulamaya konmus, ancak uygulamada bazi sikintilar yasanmasina neden olmustur. bara kafeye giden ve sigara icen insanlar allah'in sogugunda paltoyu gocugu giyip disarida oturup sigaralarini icmekte, iceri hic girmemekte, restoranlar yeterince yemek icki satamamaktan, sigara iciciler sogukta donmaktan, icmeyenler de sigara icen insanlarla yeterince kaynasamamaktan ve barin/kafe'nin bos olmasindan sikayet etmektedirler.

    sigara icmeyen birisi olarak her ne kadar dumandan rahatsiz olsam da sigara icen insanlarin da birtakim haklari oldugunu düsünüyorum. bazi ülkelerdeki gibi restoranlarda ic mekanin en az yüzde ellisinin dumansiz bölge olarak ayrilmasi sarti getirilebilir. isteyen restoran tamamini sigarasiz yapar, ama hicbir restoran yarisindan fazla yerini sigara icilebilir yapamaz. sigara icen de icmeyen de ayni cati altinda rahat rahat bulunur. tabii entry'nin basinda bahsettigim gibi her isletmenin ve her vatandasin buna uyacagini varsayiyoruz. yoksa ben atatürk havalimaninda sigara icilmez panosunun altinda sigara icen kac insan ve onun iki adim ötesinde bundan bihaber duran polis cok gördüm.
  • uygulamaya geçerse gayet yerinde olacak bir kanundur.

    sigara içenlere verilen en büyük hak, o zıkkımı açık mekanlarda içilebilme hakkıdır. zira daha once çıkan kanun toplumda uygulanmaya başlamıştır. tüm toplumu etkileyen bir kanun çıkartıp ertesi gun yasak tabelaları altında sigara icen insanları görüntüleyip haber yapmak magazindir. böyle seyler zamanla oturur ki bir çok yerde kanun uygulanmaktadır.

    bu kanunda ilk başlarda ondan bundan tepki alacaktır. ama yasalaşırsa içmeyen kesimin baskılarıyla paşa paşa uyulacaktır.

    ayrıca modern kentlerde gokdelenlerin dibinde soğuktan titreye titreye sigara içen arkadaslara bakmanızı oneririm.*
  • sigaranın, uyuşturucudan daha fazla insanın ölümüne neden olduğu göz önüne alındığında çok yerinde olan yasa. açık alanlarda sigaranın yasaklanmasını da bekliyoruz dört gözle. ` : keşke ciddi şekilde takibi yapılsa` ` : evet, fahri yeşilay mümessiliyim`
  • ulkemizde hakkiyla uygulanmasini diledigim yasaktir. restoranlarda, taksilerde, kantinlerinde duman alti oluyoruz. kimin ne hakki var ki diger insanlari pasif icici yapmaya? icin sigaranizi ama icmeyenleri boyle rahatsiz etmeyin lutfen. ozellikle astim gibi solunum hastalari ve cocuklar icin sigara dumani cok zararli. dilegim sigara yasaklarinin sulandirmadan meclisten gecmesi ve layikiyla uygulanmasi.
  • barlarda uygulanmasi halinde iki yudum icki icen sigara icmek icin disari cikacagindan yogun bir insan trafigine neden olmasi ve bazi terbiyesiz insanlarin sigara icme bahanesiyle disari cikip icki parasini odemeden kacarak barlari zarara ugratmasi gibi olumsuz yonleri olan yasak.
  • alanen ırkçılık kokan yasaktır, süre gelen gelişmelerde, çeşitli restorantlarda zaten bir kenara itelen sigara içen "çoğunluk" ikinci sınıf insan muamelesine maruz kalmıştır, bu da yetmezmiş gibi bahsi edilen yasakla birlikte daha da dışlanarak bu insanlar toplumdan nerdeyse soyutlanmak istenmektedir, saçma sapan bir şekilde özellikle türkiye'de sigara içen insanlar bilinçlendirmek yerine, kolaycılığa kaçılarak hakaretvari söylemlerle sigaradan soğutulmaya çalışılmaktadır, avrupanın her şeyi dört dörtlük ve mükemmel olmadığı gibi bu yasağıda teoride belki iyi olarak nitelendirilse dahi, pratikte ayrımcılıktan öteye gidimeyecektir, dördüncü murat zamanında gerçekleşen tütün yasağından ne farkı vardır bu yasağın, işin tepesindekiler olan büyük şirketlerle uğraşmaktansa halka ve ya halklara yüklenmek her zaman daha kolaydır koca götlü hantal kapitalist devletler için ve bu yasakta bu zihniyetin bir yansımasıdır. en ufak unsurlardan bile ayrımcılık payesi çıkaran modern yaşam bu işte de sigara içen ve içmeyin topluluklar olarak insaları ayırmaktadır, sonuç itibariyle saçma ve sapan bir uygulama olup uygulamaya koyulsa dahi ne boka yarıyacak diye düşündürür, mesela öznel olarak inadına içmezsem adam değilim diye bir hipotez geliştirdim bile ben, yasaklarla hiç bir yere varılamaz ve varılamayacak bu durumda da oluğu gibi... *

    zamanın ötesinden bildiriyorum: değil mi ama bana dokanmayan yılan bin yıl yaşasın değil mi?
  • ezici çoğunluğu, sigara dumanından rahatsızlık duyan ve pasif içici olarak tüm olumsuz etkilerine neredeyse aktif içiciler kadar maruz kalmak zorunda olan insanların varlığını asla düşünmeyen, bu tür "azınlık" insanlar tarafından herhangi bir sebeple bu konuda uyarıldığında "rahatsız olduysan siktir git", "burda sigara içmek yasak değil" (yasak olsa da çok iplediklerinden değil ya neyse), "rahatsız olduysan içeri git orda duman yok", "vatandaşın bir tek sigarası kaldı elinde, sigarama karışma suratında söndürürüm" türü, toplumun geneline yayılmış nadanlığa yaraşır, ama tiryakiliğin getirdiği agresiflikle bir kat daha güçlenmiş türde tepkiler veren bir kitlenin mensuplarının, toplumca neredeyse genel kabul görmüş bu ayrıcalıklarını kaybetmeye başladıklarını hissettikleri anda özgürlük, ayrımcılık, ikinci sınıf vatandaşlık diye dövünüp hönkürerek demokrasi havarisi kesilmesine sahne olmuş yasak.

    sigaranın ihtiva ettiği nikotin, katran ve benzeri zararlı maddelerin beyindeki tahribatını teşhis etmemize yardımcı olmuş bir yasaktır aynı zamanda (bkz: idrak yolları enfeksiyonu). yoksa insanları zehirleme, kanser etme özgürlüğü diye bir şeyin olmadığını o sararmış beyinleri idrak edebilirdi ama o beyni besleyen damarlar tıkanmış bir kere.
  • ingiltere de uygulamaya girmistir. buyrun buradan devam edin #11830986
hesabın var mı? giriş yap