• ülkeler arasında ticarette yer almayan, uluslararası ilişkilerde bulunmayarak kendi kendine yetmeye kasan ekonomi modeli.

    bu tarz ülke arandığında yok bişii pek denilebilecek çeşidinden...

    ayrıca (bkz: açık ekonomi)
  • giderek kuresellesen dunyada ayakta durmasi neredeyse imkansizlasan ekonomi...ha bizimkisi acık olmasına ragmen pek bisey farketmemektedir, o ayri...
  • bir zamanların ortadoğu kaleleri.
  • en guncel ve basarili ornegi kktc olmakla beraber, cin halk cumhuriyeti'nde artik uygulanmayan iktisad-i faraziyedir.
  • üreticilerin yalnız kendi gereksinimleri için üretimde bulundukları iktisadi sistemlerdir. gereksinimler basit olduğundan üretim tekniği de ilkeldir.
  • (bkz: autarky)
  • heritage vakfi'nin iktisadi aciklik endeksi'nin bilesenlerinden biri olan ticaret hurriyeti de bunun bir olcutu olarak degerlendirilebilir.

    ayrintili bilgi icin: http://www.heritage.org/…h/features/index/index.cfm

    abd, turkiye ve ortak pazar'a yeni dahil olmus diger eski komunist dogu bloku ulkelerinin siralamanin en ustlerinde yer almasi beklenen bir sonuc diyebilirim.

    hamis 1: kapali ekonomi, dogasi itibariyle uzmanlasmadan yararlanamayan, verimsiz isleyen bir ekonomidir. hastaliklidir.
    ticaret hurriyeti endeksinin en dip siralarinin cibuti, libya, burundi gibi cesitli afrika ulkeleriyle, kuzey kore, banglades ile ve rusya gibi ekonomisinin onemli bir kismi emtia varliklarina bagli ulkelerle dolu olmasi sasirtici olmamalidir.

    ote yandan, ayni iktisadi aciklik endeksi'nde, ticaret hurriyeti bakimindan zirvede gezinen eski komunist dogu bloku ulkelerinin ve turkiye'nin, yolsuzluklardan arinma/seffaflik endekslerinde dibi boylamasi da ilginctir.

    nitekim http://www.heritage.org/…wnloads/2008pastscores.xls adresindeki veriler incelendiginde, ticaret hurriyeti derecesi ile yolsuzluklardan arinma derecesi arasinda en fazla fark bulunan ulkelerin neredeyse hepsi bu kategoride:

    * kazakistan
    * kirgizistan
    * turkmenistan
    * makedonya
    * ermenistan
    * tacikistan
    * romanya
    * azerbaycan
    * ukrayna
    * hirvatistan
    * mogolistan
    ve tabii turkiye

    bu ulkelerdeki iktisadi gelismislik parametrelerinin (kalkinma, gelir dagilimi vb.) bu zitliktan nasil etkilendigini tespit etmek ilginc olabilir.

    mesela, skalanin tam tersinde bulunan, yani ticaret hurriyeti tam olmasa dahi yolsuzluk gibi konulari kulliyen bertaraf edebilmis olan ulkelere baktigimizda tablo degisir:

    * karayipler (bahamalar, barbados)
    * yeni zelanda
    * iskandinavya (izlanda, finlandiya, danimarka, isvec)

    bu sonuclara bakinca mesela yolsuzluk/seffaflik endeksi'nde nispeten daha ileri olan ulkelerin, ticaret hurriyeti'nde nispeten daha ileri olan ulkelere gelismislik acisindan fark attigini gorebiliriz.

    hamis 2: kapali ekonomi, ticaret hurriyeti olmayan ekonomidir ve neticesinde hastalikli olmasi pek muhtemel bir ekonomidir. ote yandan, tam ziddini iddia etmek, yani bir ekonomiyi kuresel ticarete acinca sak diye butun sorunlarin cozulecegini sanmak da pek dogru olmaz.
  • turkiyede özellikle 1930lu yıllardaki ikinci dünya savaşı etkisinde hissedilmesi olağan olan bir ekonomidir. özellikle birinci beş yıllık kalkınma planı sonrasında ikincinin uygulanacağı dönemin savaşa denk gelmesi ile vuku bulan talihsiz ekonomi diyebiliriz.
  • he canım seninkisi kapalı da ekonomi mi dedirten olay..bırak bu işleri bu global ve kapitalist dönemde, vur kendini yabancı pazara, döndür çarkını, kapalı mapalı yapamazsın. yapsa çin yapardı ki (bkz: çin dünya sömürgesi)
hesabın var mı? giriş yap