• at eğitimi ve bu eğitimin yapıldığı yer.
  • atlar ve biniciler için** çalışma alanları olmakta; açık manej, kapalı manej...yapımıyla ve bakımıyla ilgili biçok ayrıntının olmasının yanısıra bir de trafik kuralları vardır buranın...misal normal trafik sağdan işler..ama adeta giden binici sol yanda bile biniyor olsa ( ki bu sol tarafının manejin iç kısmına denk düşmesi), süratli ve dörtnala giden birinin yaklaştığını gördüğü anda manej yolunu terk etmesi ( süvari eğitimi.. nasıl terk edebilir, mesela atla birlikte kendini çitin üzerinden yandaki çalılıklara atabilir, hızlı davranmasında fayda vardır; sonra toparlanabilir ise hiçbişey olmamış gibi yoluna devam etsin mümkünse) icap eder ki onlar her daim geçiş üstünlüğüne sahiptir..
  • uyanik atlarin koseleri kullanmaktan kacinip icerden icerden kisa donuslerle turladiklari, bu yüzden binicilerin genelde azar yedigi, -bunu gözlemlemek, egitimcilere, binicinin atina soz geciremedigini düsündürür- antrenmandan sonra atin icinde yuvarlanip terini kurutmaktan hoslandigi*-ki üzerinde eger olup olmamasi genelde umrunda olmayabiliyor, dikkat etmek lazim-, antrenmandan sonra engel*lerin ve onlara ait her türlü detayin derli toplu birakilmasi tercih edildiginde yüzü gülen egitim ve bilumum zibidilik sahasi...
  • (bkz: manage)
    (bkz: management)

    gibi kelimeler burdan türemiştir.
  • "talebe ile meşgul olacağı yerde, fırsat buldukça rıhtıma çıkarak, baş önde ve eller arkada 'manej' yapıyor." (p. safa, biz insanlar, 89)
  • at antrenörlerinin, atlarını çalıştırdıkları alana denir.

    açık manej ya da kapalı manej olarak ikiye ayrılırlar,
    açık manej; adından da anlaşılacağı üzere, açık arazilerde doğa ve hava koşulları ile sürekli etkileşimde olan dairesel ya da köşeli alanlara verilen terimsel ifadedir.
    kapalı manej ise; üstü kapalı alanlar için kullanılan bir ifadedir. kapalı manejlerde yılın 12 ayı, hava şartlarından etkilenmeden antreman yapılabilinir.
hesabın var mı? giriş yap