• beyin ve omurilik zarlarinin tahrip edilmesine yol acan viral bir hastalik..olumcul olabiir..semptomlari arasinda yuksek ates, basagrisi, bulanti, kusma ve boyun tutulmasi sayilabilir..
  • en onemli semptomlarindan biri de vucutta cikan ve uzerine basinca kirmizilasmayan kucuk yaralar. ingilterede acaip bir salgini var su gunlerde; herkes asisini yaptiriyor, ama ufacik bir ignesi var, hissetmiyorsunuz bile.
  • uzun ismi "leptomenenjit" 'tir. beyin ve omuriliği çevreleyen zarların viral veya bakteriel ajanlarla enfekte olması olayıdır. en sık etken streptococcus pneumoniae olup, bu bakteri aynı zamanda bakteriel zaturrenin, orta kulak enfeksiyonlarının da en sık görülen sebebidir*.

    ancak özellikle menenjit salgınlarına yol açan bakteri neisseria menengitidis'tir. gram negatif bir kokobasil olup ciltte yaptığı döküntüler tanıya götürür. korkulan bir komplikasyonu da adrenal bez yetmezliğine (waterhouse-fredericksen sendromu) sebep olmasıdır.
  • hastayı 2-3 metre uzağa kadar kusturabilen bir hastalık..
  • santral sinir sistemi infeksiyonu.
  • bu aralar saglık sartları kötü olan okullarda salgın haline gelmesi muhtemel hastalık. insanı özürlü bırakabilir.
  • insanı karantinaya sokan hastalık.
  • sayesinde iki gün okuldan izinli olduğumuz, herkesi can derdine düşüren hastalık
  • yaklasik iki aydir sozlukten uzak kalmama neden olan ve "verilmis buyuk sadakam varmis" diyerek herhangi bir sakatlik kalmadan kurtulabildigim, oldukca ciddi bir hastalik..
    baska hastaliklara yol actigini bildigimiz bir cok virus ve bakterinin de dahil oldugu sayisiz mikrobun, beyin zarinda olusturdugu enfeksiyondur.. ornegin grip virusu ya da kuduz mikrobu, ya da dudaklarda ucuk olusmasina neden olan herpeks simpleks virusu bile menenjite yol acabilmektedir..
    en belirgin semptomlari ates, siddetli bas agrisi ve kusmadir.. tani icin tomografi, mr, mr anjiyo, eeg ve omurilikten alinan sivi orneginin test edilmesine ihtiyac vardir.. viral enfeksiyon olmasi durumunda bunlarin hic birinde menenjite yol acan virusun ne oldugu belirlenemeyebilir.. ancak semptomlarin yanisira protein miktarinin coklugu ve norolojik muayene sonuclari menenjit tanisini mumkun kilar..
    hastaligin daha da ilerlemesi durumunda semptomlara yurume, gorme, isitme,konusma ve hafiza kaybi da eklenir..
    cocuklarda cok daha agir gecirilen bu hastalik olume yol actigi gibi, korluk, sagirlik, dilsizlik, yurume ya da zeka ozuru gibi sonuclara da yol acabilir..
    tedavi sonrasinda da uzun suren bir nekahat donemi vardir.. bu donemde kisi surekli uyuma istegi ve asiri yorgunluk icindedir.. ciltte alerji benzeri kasintilar olusur.. bu donem bazi kisilerde aylarca surebilir..

    (menenjit nedeniyle yatmis oldugum hastaneden 20 gun once cikmis bulunuyorum.. siddetli bas agrisi, ates ve kusmanin yanisira olusan gorme kaybi beni fena halde korkutmustu.. arkasindan yurume kaybi, konusmada yavaslik ve hafiza kaybi da baslayinca odum iyiden iyiye bokuma karismisti.. neyse ki sapasaglam kurtulmus bulunuyorum..)
  • doktor:ahmet bey isminiz ne
    ahmet:bilmiyorum
    doktor:hadi ahmet bey soyleyin isminizi
    ahmet:bilmiyorum(bu arada surekli ismini hatırlamaya kasar).
    bi dergide menenjit gecirmis bi elemanın yazısından hatırladıgım kadarı.okuyunca inanamıyorsunuz ama harbidende boyle oluyosunuz.insanı kendisi yapan yasadıklarıysa,gecici olarak yoksunuz bu dunyada demek ki.
hesabın var mı? giriş yap