• mail database toplamak için yapıldığını anlamak için söz konusu maildeki şu cümle yeterince açıklayıcı olarak gözümüze çarpmaktadır.

    "bakalım bana bu mail kaç kere dönecek?"
  • e-mail beta test lafiyla geyik hayatima yeni bir soluk getiren maildir.

    tam anlamiyla gerzek beta test'tir kendisi.
  • hemen hemen yurt çapında herkese ulaşması ile etrafta ne kadar sazan insan olduğunu anlayabildiğimiz mail.
    (bkz: sazan avı)
  • buna inanıp gönderen malları msn listesinden silmek adına bahane yarattığı için birazda olsa hayırlara vesile olacak maildir.
  • şu mükemmel pazarlama cümlesine sahip olan maildir ayrıca:
    "intel için çalışan, yakın arkadaşlarımın teyzesi patricia teyze daha yeni bu mailin iletilmesi için 4543,23 euro'luk bir çek aldı"
    patricia teyze yapmışsa o zaman ben de yapmalıyım
  • "bu işin aslı nedir" diye microsoft'a mail gönderen bir arkadaşa gelen cevap aşağıdaki gibidir:

    "sayın ...,

    ilgili mesajın doğruluk payı yoktur. microsoft corporation gönderdiğiniz e-postada iddia edilen bir çalışma içerisinde kesinlikle değildir. bu mesajlar "yemleme" (phishing) olarak adlandırılır. yemleme (phishing) terimi, bilişim sözlüğü 2005''te (bülent sankur, pusula yayıncılık), "yasal bir kuruluş görüntüsü altında kullanıcılara sahte elektronik mesajlar yollayıp, daha sonra çalıntı kimlik olarak kullanma amacıyla kişisel özel bilgileri toplama." olarak tanımlanmaktadır. microsoft, yemleme ile küresel mücadele girişiminde tüketicileri eğitmek, suçluların yasal takibini sağlamak ve yemleme tehdidine karşı teknolojiler geliştirebilmek için yasal merciler, çok sayıda sektör ve hükümetle bir arada çalışmaktadır.

    aşağida belirtilen e-posta yasal kurum ve kuruluş görüntüsü altında geliyor gibi gözükerek mümkün olduğunca fazla e-posta adresine dağıtımın sağlanmasına ve bu yolla toplanan kişisel kimlik bilgilerinizden ana dağıtıcının kötü niyetle çıkar sağlamaya çalıştığı sahte zincir e-postalara bir örnektir.

    bu tür sahte e-postalar bir fırsattan mümkün olduğunca fazla yakınınızı faydalandırmaya yönelik insani içgüdünüzden faydalanıp sosyal ağları kullanarak mümkün olduğunca fazla e-postaya ulaşmaya çalışırlar. bu yolla toplanan e-postalar yığın e-posta (spam) göndermekte kullanılabileceği gibi kişisel bilgilerinizden biri olan e-postanızın farkında olmadan kötü niyetli kişilerin eline geçmesine neden olabilir.

    sizin bu konuda yapabilecekleriniz:

    * zincir e-postaları iletmeyin. e-posta adresinizin kimler tarafından görüleceğini denetleyemeyeceğiniz gibi, asılsız haberlerin veya virüslerin yayılmasına katkıda bulunabilirsiniz. ayrıca, istenmeyen posta gönderenlerin zincir e-postalar başlatarak e-posta adreslerini toplamaya çalıştıklarını bildiren raporlar bulunmaktadır. bir iletinin asılsız olup olmadığından emin değilseniz, http://hoaxbusters.ciac.org/ gibi bir siteden yararlanabilirsiniz.

    * internet güvenliği konusunda eğitim ve bilinçlenmenin önemine inanan microsoft, kullanıcılarını bu konu hakkında web siteleri üzerinden sürekli bilgilendirmeyi amaçlıyor. bilgi için http://www.microsoft.com/…ome/security/default.mspx veya http://www.microsoft.com/…iye/guvenlik/default.mspx sayfalarına göz atabilirsiniz.
    * yığın e-posta (spam) ve yemleme yöntemiyle dolandırıcılıklarda (phishing) e-posta kimlik tespitinin önemine inanan microsoft, bu doğrultuda sektör liderleri ve bağımsız kuruluşlar ile işbirliğine gidiyor. daha fazla bilgi için: http://www.microsoft.com/…scorp/safety/default.mspx ve http://www.truste.org/…ender_id_industry_letter.php

    * yazım ve gramer yanlışları ile biraz değiştirilmiş bir web adresi: aldatıcı yazım değişikliği yalnızca dikkatlice bakılarak görülebilir. örneğin, www.microsoft.com şu şekillerde görünebilir: www.micosoft.com, www.mircosoft.com ,www.microsoft-tr.com veya www.microsoft.com.
    * okuduklarınız gerçek olamayacak kadar iyi şeyler vaat ediyorsa, büyük olasılıkla gerçek değildir.
    * uyarıcı iletiler : suçlular, düşünmeden yanıt vermeniz için bir acil durum hissi oluşturmaya çalışır.

    * e-posta veya anlık ileti adresinizi paylaşırken dikkatli olun: birincil e-posta adresinizi yalnızca tanıdığınız kişilere verin. e-posta adresinizi büyük internet dizinlerinde ve iş bulmaya yönelik web sitelerinde listelemekten kaçının. hatta, aşağıda açıklandığı şekilde gizlemeden, web sitenizde bile yayımlamayın.

    * yalnızca web işlemleri için kullanmak üzere bir e-posta adresi oluşturun. birincil e-posta adresinizi gizli tutmak için ücretsiz bir e-posta hizmeti kullanmayı düşünün. bir hizmette çok fazla istemeyen posta almaya başladığınızda, bırakın ve yeni bir hizmete geçin.

    * çözülmesi zor bir e-posta adresi adı oluşturun. harf, rakam ve diğer karakterlerden oluşan bir birleşim kullanın. örneğin, can2etik9@example.com veya 0ya_k0c@example.com ("o" harfi yerine sıfır kullanılmış). araştırmalar, bu gibi adlar kullanan kişilerin daha az önemsiz e-posta aldığını göstermektedir.

    * e-posta adresinizi bir haber grubu, sohbet odası, bülten tahtası veya başka bir ortak web sayfasına gönderirken gizleyin. örneğin, canetikan @ example nokta com. bu şekilde, bir insan adresinizi anlayabilir ancak istenmeyen posta gönderenlerin kullandığı otomatik programlar genellikle anlayamaz.

    * önceden işaretlenmiş onay kutularına dikkat edin. çevrimiçi alışveriş yaptığınızda, şirketler bazen e-posta adresinizin diğer taraflara satılmasını veya verilmesini kabul ettiğinizi belirten onay kutularını önceden işaretlenmiş olarak gösterirler. sizinle iletişim kurulmasını istemiyorsanız onay kutusunu temizleyin.

    * banka, alışveriş, bülten gibi web tabanlı hizmetlere kayıt olurken, farkında olmadan gizli bilgileri paylaşmayı kabul etmediğinizden emin olmak için e-posta adresinizi vermeden önce gizlilik ilkesini dikkatle okuyun. gizlilik ilkesi, sitenin size ait bilgileri paylaşıp paylaşmayacağı veya nasıl paylaşacağı ile ilgili koşulları ve durumları açıklamalıdır. bir web sitesinde bir gizlilik bildirimi yoksa, işinizi başka bir siteyle yapmayı düşünün.

    saygılarımızla,

    microsoft iletişim hattı "

    tel: +90 212 336 6999
    e-posta: iletisim@microsoft.com
  • (bkz: #9448881)
  • çağımızda her şey gibi hurafe yaratmanın da ne denli hızlandığını ve buna karşın insanoğlunun hurafelere inanmak konusunda hiç bir ilerleme kaydedemediğini bir kere daha kanıtlayan haberdir. yarın ben de stok fotoğraf sitelerinden bulduğum fotoğrafları attach edip "bunlar suluboyayla çizildi,üstelik çizen bir türk ve hala keşfedilemedi!!!!" yahut da "vay efendim bunu forward etmezseniz bilgisayarınız 20 dk içinde kendini imha edecek, yer yarılacak, sular kararacak!!!" deyip n kişiye yollasam bana 20/n dakika içinde n tane bu mailden döneceğini ben bizzat hesapladım. kim demişti acaba "hayatta her şeyin bir sınırı var ama malesef aptallığın yok" diye..
  • yakın çevremdeki insanların ne kadar saf olduğunu anlamamı sağlayan hoax'lardan biri.iyi niyetli oldukları kadar inatçılar da üstelik.göndermeyin bunları bana dedikçe söz verip başka bir tane gönderiyorlar.
hesabın var mı? giriş yap