• herşey 1871 yada 1874 yılında diminishing marginal utility ile başladı. işte yaklaşık 130 yıldır aynı şeyler var iktisat hayatında. valras, jevıns, menger öncelikli olmakla birlikte, viksel, vikstiid, kurno(t), marşal, pareto falan ohoo sittin tane neoklasikçi vardır. ama bak bi tane marksist iktisatçı say desen, sayamam, neden? yok mu? yoo onlarda maşallah sürüsüyle ama, hangisi iktisat müfredatında var.
  • evrenin her yerinde -dünya hariç- mükemmel şekilde işleyen iktisadi kuralları bulup ortaya çıkartmış olan iktisat şeysi.
  • (bkz: walras) (bkz: jevons) (bkz: menger) (bkz: augustin cournot)
    (bkz: dupuit) (bkz: pareto) (bkz: alfred marshall) falan filan.
  • ilk kez thorstein veblen tarafından zikredilmiştir. ama ben bugüne kadar bir allahın kulunun çıkıpta bu adamın adını andığını görmedim bu konuyla ilgili olarak.
  • ondokuzuncu yuzyilda carl menger'in onculuk ettigi avusturya okulu ile ortak paydalari olan (ekonomik subjektivizm, marjinal deger kurami, marjinal fayda, firsat maliyeti) iktisat ekolu.

    http://en.wikipedia.org/…ki/neo-classical_economics

    not: neoklasik iktisat, klasik iktisat, keynesyen iktisat, neokeynesyen iktisat gibi yaklasimlarin sinirlari muglaktir, bu skolastik siniflandirmalari daha cok iktisat tarihini inceleyenler yapmaktadir. ekol tanimlamalari ex posttur. yeni iyi fikirler ve aydinlatici iktisadi analizler hicbir ekolun tekelinde degillerdir veya sadece tek bir ekolun daha onceki fikirsel katkilarindan yararlanmazlar; pek cok farkli kaynaklardan ve farkli yaklasimlarin yarattigi fikirsel tartismalardan beslenirler. misal oyun teorisi neoklasik degildir (tam rekabetin yerini stratejik etkilesim, simetrik bilgi paylasiminin yerini asimetrik bilgi paylasimi alir) ama neoklasik iktisatin analitik araclarindan, metodolojilerinden ve bazi ana varsayimlarindan (rasyonellik, fayda maksimizasyonu) yararlanmamis degildir. kisacasi skolastik tarihi siniflandirmalar indirgemecidirler ve sezar'in hakkini sezar'a teslim edemezler. yanlislanabilir ve ampirik olarak test edilebilir kuramsal modeller ortaya attigi icin neoklasik iktisat, metafizik kumesinde degildir. koru korune neoklasik ekole veya bir baska iktisat ogretisine bagli kalip yeni seyler dusunup ogrenmeyi reddedenler iktisatci degillerdir zaten, olsa olsa bagnaz ideologlardir.
  • (bkz: klasik marksist vs neoklasik iktisat okullari)

    neoklasik ve klasik iktisadin kisa bir karsilastirilmasi icin (bkz: #4264566)
  • kendisini bir ideoloji olarak tanımlamamakla birlikte bugünkü küreselleşme ile örtüşen, eşitsiz gelişmeyi ve emperyalizmi meşrulaştırmaya çalışan bir yaklaşım, bir şablondur.. (bir kuram diyemiyorum zira bilimsel normlara sahip değildir)
    bu iktisadi yaklaşımın referans noktası toplum değil bireysel aktivitelerdir.. iktisadi insan, kendi faydasını azamiye çıkarmaya çalışan bir yaratıktır.. buna göre sosyal olgular tek tek bireylerin eylem ve etkinliğine bağlanarak açıklanabilir.. ve emeğiyle geçinen milyonlarca insan sadece enflasyonun düşmesi veya dış borçların ödenmesi için kurulan denklemlerin değişkenidir..
    1980'lere gelindiğinde ise ekonomik ve siyasal yaşamdaki değişmelere cevap veremediği düşünülerek üzerine yüksek matematik giydirilmiş ve bu şekilde hegemonyasını sürdürmesi sağlanmaya çalışılmıştır.. bugün küreselleşme dediğimiz süreç içinde sürdürmektedir de..
  • ...
    -şimdi azizim, görünmez el her şeyi düzeltir. müdahale etmemek lazım piyasalara.
    -ne o klasik iktisat mı takılıyosun?
    -sorma baba ya, ne varsa klasikte var.
  • "sosyal bilimlerin veziri"ni "matematiğin piyonu" haline getirmeye çalışan iktisat ekolü.
hesabın var mı? giriş yap