• hristiyan halklarin memleketlerinde aralik ayi basinda kurulur. sehirlerin en eski merkezleri kurulum tercih yerlerindendir. bu panayir/pazarlarda mini atli karinca, sicak sarap, kisnisli, tarcinli ve anasonlu hamur isleri ve cikolata basta olmak üzere, tipik noel ivir ziviri fahis fiyattan tüketilebilir. dondurucu sogukta, noel sarkilari esliginde sicak sarap... üc bardaktan sonra panayir bayaa renklenmeye baslar.
  • hıristiyan memleketlerinde aralık ayının başında kurulan ve yeni yıla girene kadar devam eden muhteşem güzellikte pazarlardır. çoğu şehirde pazarın içine entegre edilmiş taşınabilir, geçici bir lunapark da bulunur, ki bu yüzden pazardan ziyade panayır ya da karnaval demek daha doğru aslında. hıristiyanların noel kokusu dedikleri şeyin en çok duyulduğu yerlerdir noel pazarları, aralık aylarında.
    açık havada kurulur bunlar. orta ve kuzey avrupa halklarına mensup değilseniz muhtemelen gezerken götünüz donar. sanırım bu nedenle başta sıcak şarap olmak üzere birçok sıcak ve ve güzel kokulu alkollü içecek ve her türlü tatlı, çikolatalı şekerli yiyecek satılır. o da yetmedi diyelim, soğuk problemini çözmek üzere, üşüyen insanların gelip 5-10 dakka içine girip rahatlaması için kalorifer üzerine monte edilmiş banklar ve bankın üzerinde havadaki askılıktan sarkan kabanların bulunduğu bir noel pazarı* görmüşlüğüm bile vardır.
  • kuruldugu yerin tarihi dokusu nedeniyle en guzellerinden biri prag'da olur.
    sicak sarap, kahve, yagda kizartilmakta olan envai cesit et ve krepler sayesinde kendine ozel nefis bir kokusu vardir.
    gezen insanlarin ellerinde hep yiyecek biseyler olur; yildiz, cam agaci ve noel baba seklindeki christmas cookie'ler mutlaka tuketilir.
    gezeni cok oldugu ve insanlar alisveris yapma modunda geldikleri icin fiyatlar genelde normalin biraz uzerindedir. ama alisveris yapmaya usenen biriyseniz, hediyelik esya filan toplamak icin bulunmaz firsattir.
    ozellikle yilbasindan onceki gece ile son cuma ve cumartesi aksamlari cidden cok keyifli olabilir.
    ama biraz aile isidir; insanlar coluk cocuk gezdiklerinden bir sure sonra sikilmak ve "aa surda bir bar varmis, girip bira deneyelim" moduna girmek gayet mumkundur.

    turistik sehirlerde yasayanlar daha kucuk ve halka hitap eden pazarlara gittiklerinden, buyuk pazarlarin cogu turistlerle doludur. prag, viyana, budapeste gibi kentlerdeki pazarlardaturkce en cok konusulan diller arasindadir. prag'taki pazarda fiyatlarin turkce yazildigini gormuslugum vardir.
  • (bkz: weihnachtsmarkt)
    almanyadaki versiyonları lezzet bakımından biraz zayıf, fakat görüntü bakımından muhteşemdir. yemek için sosisli*, kızarmış mantar, ve krep dışında pek bi alternatife rastlamadım. olayın keyifli tarafıysa; elde çorap şeklindeki bi fincanda sıcak şarap*, rengarenk ışıklar altında el yapımı mumlar, ahşap oyuncaklar ve gümüş takılarla dolu alanda gezmek, alışveriş yapmaktır.*
  • bu yıl 3.sü gerçekleşti alanya'da.yerleşik yabancılar meclisi ve yerli sivil toplum örgütlerinin katılımı ile elde edilen gelir engelsiz yaşam derneğine aktarılacak.
    sıcak şarap,waffle,ginger kurabiye cenneti.
  • 14 aralık 2013 cumartesi günü ankara fransız kültür merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinlik. fransa'daki gibi noel'den önce bir ay boyunca şehir meydanlarını şenlendiren boyutta olmayacak tabi ama sıcak şarap filan diyor, oyuncak standı diyor, heyecan yaptım valla ben.
    okuyalım bilgilenelim.
  • her yıl noel'in yaklaşması ile avrupa şehirlerini renk ve ışık şenliğine dönüştüren, daha kırsal daha yöresel ve bir o kadar da çocuksu bir hava katan neşeli ve renkli pazar yerleri. fransa'da en güzel noel pazarının strasbourg'ta kurulduğu söyleniyor ama henüz gidip görmek nasip olmadı.

    paris'te de şehrin dört bir yanına bu pazarlardan kurulmaya başlanmış olmakla birlikte en güzellerinden biri la défense'takidir:

    http://www.pariste.net/…che-de-noel-la-defense.html
  • aralık ayında avrupa'ya gitme sebebidir. bir ay boyunca çeşitli aktivitelerin olduğu, sıcak şarap kokan pazardır. pazar günleri gayet kalabalık ve hareketlidir. bizde küçük şehirlerde olan köylerden ve çevre küçük yerlerden pazara gelme burada da yaygındır.
  • 23 kasım günü genel olarak tüm avrupa'da faaliyete geçen yerlerdir. genel konsept sıcak şarap ve ayak üstü lokal lezzetlerdir. bu hafta stuttgart ve basel'dekini görme fırsatım oldu. ortak noktaları her şehrin kendine ait bir kupası olması ve sıcak şarap aldığınızda ödediğiniz depozito ile bu kupayı tutabilmeniz. bir aya yakın süren bu pazarlar noel zamanı açık olmayabiliyor, dikkat! fotoğraflar ve ek bilgiler için
hesabın var mı? giriş yap