*

  • ks. ing. non-disclosure agreement
    teknoloji sektöründe, prototip ürünleri test eden kişilere imzalatılan antlaşma. eğer tester bilgi sızdırırsa yasal yükümlülük altına girer.
  • turkcesi "tamam lan kimseye bisi anlatmiycam gostermiycem ekmek kuran carpsin" anlamina gelen yazili anlasmadir. proje oncesi ise tuzu girecek herkese imzalatilir, bu sayede yasal yaptirimi (aslinda daha onemlisi, ciddiyeti) olur.
  • gizlilik anlaşması olarak bilinen doküman. confidentiality agreement da denebilir.
    içinde temel olarak belirli bir amaç için bilgi alışverişi yapılacağı, bu bilgilerin belirli bir süre gizli tutulacağı, bu bilgilerin ancak değerlendirme amacıyla izin verilen kapsamda üçüncü kurum veya kişilere iletilebileceği, bunun dışında ancak kanun zoruyla açıklanmak zorunda kalınırsa açıklanabileceği, talep edildiğinde bu bilgilerin iade veya imha edileceği, yalnızca yasal olarak saklanmak zorunda olanların saklanabileceği ve sair hükümler bulunabilir.
  • buyuk teknoloji sirketlerine ve guvenlik alaninda calisan devlet kurumlarina ilk basladiginiz gunde imzalanan bir sey. sadece bununla kalinsa iyi ama ortamda cep telefonlarinin cekmemesi, yok faraday kafesi falan gibi teknik onlemler, bu konunun surekli dile getirilmesi gibi seyler varsa sikici olabiliyor.

    is arkadasimla ne uzerinde calistigimin geyigini yapamiycaksam ne anladim arkadas bundan.
  • imzalandığında insani çok ciddi bir gerginliğe sürükleyen belge. öyle bir gerginlik ki, işle alakalı hiç bir soruya cevap veremez oluyorsunuz, ulan annen baban soruyor ne yapıyorsun diye, çalışıyoruz işte fazla kurcalamayın diyosun. anan baban lan o.

    öyle ciddi bi belge.
  • genelde işe giriş sırasında değil, proje tabanlı olurlar. işe giriş sırasında imzalatılan sizinle şirket ve/ya msb ve/ya nato arasındadır. nda ise genellikle şirketler arası yapılır. a şirketi, b şirketinin ürettiği bir cihaz prototipini almış ve bunun datasheetlerini istiyor. b şirketi "hop orda dur bakalım, bunlar benim ticari sırlarım, ne bilcem senin bunları piyasaya sızdırmayacağını" der. a şirketi o ciddi ortamda "abi iki gözüm önüme aksın" diyemeyeceği için, "abi gel şu anlaşmayı yapalım, bişey olursa 7 sülalemi öpersin" der ve bir nda anlaşması hazırlanarak taraflarca imzalanır. işin burdan sonrası ise biraz değişir. ciddi şirketler arasında adamlar belgeleri kriptolu olarak dvdlere koyup gelip teslim ederler, arkadan anahtarlar gönderilir filan gibi işler olur. ciddi olduğunu sanan şirketlerde, karşı şirketin bi elemanına "tom, abi bana reaktörün aktivasyon kodu lazım, bu bilgiyi nda anlaşmamız kapsamında kullanıcam" diye mail atarsın, adam da "abi şuan tatildeyim ama bende vardı, al göndereyim işin görülsün" diye gmail hesabından mail atar.
  • sadece bir kurumun/şirketin diğer bir kuruma/şirkete iş yaptırması durumunda değil bir projede iki şirketin ortak iş yapması durumunda da imzalanabilir. şöyle ki; farzedelim ş1 şirketi a sistemini üretip devreye alacak olsun, ş2 şirketi de b sistemini üretip devreye alacak olsun. şayet a ve b sistemleri ko-operatif işleyecek sistemler ise ş1 ve ş2 kendilerine ait temel tasarım veyahut işletme konseptlerini karşılıklı olarak paylaşmak durumunda kalacaklardır.
    işte bu gibi durumlarda da taraflar arasında nda imzalanarak bazı haklar ve gizlilik teminat altına alınır.
  • çok sır tutamayan insanların imzalamaması gereken belge.
  • tanım olarak gizlilik anlaşması. taraflar iş konuşurlarken birbirlerine proje anlatırken gündeme gelir. misal benim bir projem var, ileri teknoloji bir cihaz üretimi. bununla ilgili diyelim ki yatırım arayışı içerisine girdim. yatırımcılarla görüşüyorum. yatırımcıların karşısına çıkarken dersin ki elimde böyle böyle bir iş var. karşı taraf da der ki? hayırdır hacım ne işi. ebenin amı işi, söyleyeyim de sen yap de mi? böyle diyemediğimiz için karşı tarafa. efendim, tabii ki biz de projemizin detay bilgilerini, finansal projeksiyonlarını, ve bununla birlikte aslında hiç önemi olmayan fakat sizin iş yapıyorum diye ortaya çıkan işgüzar embesil yöneticilerinizi tatmin etmek için gerekli detayları sizinle paylaşabiliriz. hatta bundan büyük de bir keyif alırız. ama takdir edersiniz ki, ticari sırlarımızın korunması açısından, projenin stratejik önemi açısından, projeyi geliştiren hocamızın obsesyon geliştirmemesi açısından, projenin ortaya düşüp milletin diline sakız olmaması açısından falan filan...bu bilgileri sizinle paylaşmadan önce bir "endiey" imzalayalım. karşıdaki mal da der ki...."endiey" de ne? sen de en-di-ey. nda. yani non disclosure agreement dersin. çünkü iş hayatının jargonu böyle. genelde karşındaki en-di-ey ne diye soruyorsa a) çok samimi bir insandır b) hacıağadır parayı bir yerden bulmuştur sıçıp sıvayacak yer arıyordur c) malın tekidir d) a ve b e) b ve c f) a ve c g) hepsi. ben genelde nda nedir? diyen insanla o işin yapılacağını, onun yerine nda'in ne olduğunu bilen fakat tamam ama binding mi olacak non binding mi bilmem ne diyen insanlarla hiç bir yere varılamayacağını düşünürüm. iş dediğin el sıkışırsın yapılır. .mına koim, tamam ama ben bunu imzalamadan önce şunu da görmek isterim, bunu da değerlendirmek isterim diyen adamdan hayır gelmez.

    uymamanın bir yaptırımı var mıdır o da tartışılır. insanlar genelde kendilerini iyi hissetmek için isterler. sonra o bilgiler sağda solda her yerde dolaşmaya başlar. millet de sağda solda konuşmaya başlar.
hesabın var mı? giriş yap