*

  • bilimsel bi prensip, karsi karsiya oldugunuz bi problemde hersey esitse, en basit aciklamanin dogru oldugu varsayilir. mesela basiniza kus pislediyse ve buna sebep olarak:
    1 devlet kusu basiniza konacagina delalet etmek icin verilmis ilahi bir isaret( hemen milli piyango bileti alin)
    2 pisleyen bi kusun altindan gectiniz
    benzeri iki sebep varsa bunlardan 2. olani kabul edilir
    yanlis hatirlamiyorsam contact isimli carl sagan senaryolu filmde bu konudan dem vurulmustu
  • kisaca "bir sorunun iki ayri teorik cozumu varsa bunlardan daha basit olani tercih edilir" diye aciklanabilecek bilimsel prensip.
  • occam'ın usturası olarak bilinen prensip şudur: şeyler gerekmedikçe çoğaltılmamalıdır...einstein da buna karsilik sunu dior
    karmaşık her sorunun basit, düzgün ve yanlış bir cevabı vardır.
    teorini mümkün olduğu kadar basit tut, ama daha basit değil.
  • contact filminde bilimsel olmasiyla jodie foster'i kalbinden vuran bir sorunun temelini olusturan kuram. soyle bir mantiga dayandigini hatirliyorum; "basit olan cevabin dogru olma olasiligi daha yuksektir".
  • mümkün olan en basit açıklamayla işe başlayıp ancak bu yetersiz kaldığında daha karmaşık olana geçmek.ayrıca öne sürülen varsayımlar daha iyi ve basit bir şekilde açıklanabiliyorsa yeni bulgular onların yanlış olduğunu ortaya koyuncaya kadar bunları doğru kabul etmek.
    tezler ve varsayımlar üzerinde ockham'ın usturasıyla gerçekleştirilen budama işlemi sonucu ayakta kalabilen kanıtların gerçekten taktire şayan ve aklı başında kanıtlar olduğu söylenir.
  • tıraş olmak için hem elektrikli tıraş makinesine hem de tıraş bıçağına sahip olmanın gereksiz olduğnu, bunlardan birisini atmak gerektiğini* ifade eden bir ilke.
  • en basitinden, "evreni n sayıda elemanla açıklayabiliyorsak n+1 unsurla açıklamaya çalışmamalıyız." şeklinde açıklanabilecek; bilimsel metodolojinin gelişiminde/içeriğinde önemli bir yere sahip kavramdır.
  • bir sekilde bana small is beautifulu hatirlatir bu prensip.
hesabın var mı? giriş yap