*

  • kadikoyde bir pasaj. bodrum disindaki tum magazalar dortgen spiral bir rampa uzerinde bulunur. bir nevi frank loyd wright guggenheim muzesi kurgusundadir. muzede olan dusuk tavan sorunu burada da dolasanlari bir tur being john malkovic ruh haline sokar. hayatimda gordugum ilk yuruyen merdiven buradadir. ama yurudugu nadir gorulur.
  • (bkz: l opera)
  • bahariye'deki eski opera sinemasi bozularak yapilmistir, hic bir basamak rihti bir digerini tutmaz, son derece havasizdir, basik tavanlari insani bogar genellikle lise ve universite gencliginin alisveris merkezidir. satilan mallar da pek kaliteli degildir.
  • taksim'de the marmara'nin bir arka binasinda bulunan bir pasaj.
  • kadıköy'de içinde inka gibi güzel bir incik boncukcuyu barındıran pasaj.
  • deli eder insanı bu pasaj. "şu üst katlara doğru bir gezineyim" dersin ve hiç merdiven çıkmadan kendini 10'uncu katta bulursun. tavanlar da hayli alçaktır. dükkanlarda da ahım şahım bir şey bulunmaz. geri dönüş artık sinir bozucu bir hal alır. koşarak uzaklaşmak ister insan, bağırmak ister. bir kere gittim, bir daha adımımı atmadım.
  • osmanlı tarihinde küçük opera paşa olarak tanınan prusya kökenli opera paşa jr. adına yapılmış anıt / alışveriş merkezidir. 19. yüzyılın ortalarında babası büyük opera paşa ile osmanlı ordusu'nu modernleştirme göreviyle istanbul'a gelen paşa saray ve ordu tarafından çok sevilmiş, o da bu sevgiye karşılık verip vefatına kadar istanbul'da yaşamıştır.
    altıyol'da bir boğanın boynuzlaması sonucu yaşama veda eden opera paşa jr. için bahsi geçen anıt yaptırılmış, yazık ki tabela bir typo sonucu opera paşaji olarak yazılmıştır.
    sıkıntıdan mezarında dönen paşanın ruhunun yürüyen merdivenlerde dolaştığı anlatılır.
  • su anki tam adi,opera onur carsisi dir.
    burada eskiden opera sahnelenirmis demisti mekanin eskilerinden biri.
    isin guzeli hemen ilerisinde yine eski bir opera sahnesi olan sureyya sinemasinin bulunmasi.
    yani bahariye caddesinde vakti zamaninda 100 m ara ile 2 opera binasi mevcut imis.ya simdi ?
  • yıllar önce kadıköy'de yürüyen merdiveni bulunan yegane bina olduğu için ara sıra gidip heyecanla bi yukarı bi aşağı gidip geldiğimiz eğlencelik bir pasajdı. verev kat düzeni ile döne döne yukarı aşağı yürümek de mümkündür katlar arasında. o zamanlar yürüyen merdivenle bir üst kata çıkar, oradan asansörle en üst kata ulaşıp sonra yürüye yürüye/döne döne en alta inerdik. en alta dediğim, asansöre bindiğimiz kata demek istedim, zira verev kat düzeni burada son bulurdu, bir alt kata inmek için bu kez döner merdiveni kullanmanız gerekirdi. şimdi yıllar oldu gidip görmeyeli.
hesabın var mı? giriş yap