• inegöl'ün (bursa) 17 km güneybatısındaki hilmiye köyü'nün 1 km güneyinde, oylat deresinin batı kenarında bulunan, toplam uzunluğu 665 m, kanyon yamacında askıda kalmış, yatay olarak gelişmiş, fosil bir mağara. içinde barındırdığı ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış türleri ile birlikte tüm uyarılarımıza rağmen turizm uğruna talan edilmekte olan mağara.

    mağara araştirma derneği oylat mağarasi ile ilgili sürecin kisa özeti:

    ankara üniversitesi mağara araştırma birimi'nin oylat mağarası'nın biyolojik çeşitlilik ve zoonoz hastalıklar açısından araştırma raporu, boğaziçi üniversitesi çevre bilimleri enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren ekolojik araştırma grubu ve boğaziçi üniversitesi mağara araştırma kulübünün oylat raporu, mağara araştırma derneği'nin oylat mağarası ile ilgili incelemeleri ve tavsiyelerini içeren raporları sonucunda oylat mağarası'nda, bern sözleşmesi (avrupa'nın yaban hayatı ve yaşama alanlarını koruma sözleşmesi) ek 2 ve ek 3 kapsamında korunması gereken kalabalık yarasa popülasyonu tespit edilmiş olup, yine bir tür sürüngen olan gastropada örneklerinin mağarada bulunduğu görülmüştür.

    boğaziçi üniversitesi çevre bilimleri enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren ekolojik araştırma grubu ve boğaziçi üniversitesi mağara araştırma kulübü, bursa'daki oylat mağarası'na yaptıkları araştırma gezisi sonucunda, mağaranın turizme açılması için çalışmalara başlanıldığı ve doğal ortamın tahrip edildiğine ilişkin gözlemlerini mağara araştırma derneği ile paylaşmışlardır.

    raporda adı geçen türler, ülkemizin de taraf olduğu bern sözleşmesi'nin listelerinde yer alan türler olup, mağaranın turizm için uygunluğunun bern sözleşmesi kriteleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği mağara araştırma derneği'nce çevre ve orman bakanlığı, kültür ve turizm bakanlığı'na duyurulmuş ve mağaranın turizme açılması faaliyetlerinin yeterli ve gerekli inceleme yapılana kadar derhal durdurulması istenmiştir.

    çevre ve orman bakanlığı doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü doğa koruma dairesi başkanlığı'nca 16 haziran tarihli cevabi yazısında dupnisa mağarası faciasına da değinilerek oylat mağarası'nın turizme açılma faaliyetlerinin ivedilikle durdurulması istenmiş, durum bursa valiliği'ne müdürlükçe duyurulmuş ve mağara araştırma derneği ile konu ile ilgili temas halinde olunmasına karar verilmiştir.

    durum mağara araştırma derneği'nce aynı gün yerel ve ulusal yazılı basına yazı ile duyurulmuştur.

    kültür ve turizm bakanlığı'na yapılan başvurumuza kültür ve tabiat varlıklarını koruma bölge kurulu müdürlüğü'nce 30.06.2005 tarihinde verilen cevabi yazıda mağaranın 2863 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu kapsamında korunması gerekli tabiat anıtı, doğal anıt olarak tescil edildiği, avan projenin prensipte kabul edildiği, uygulama projesi ile birlikte çevre ve orman bakanlığı'nın konu ile ilgili görüşünün beklendiği, bu görüş alinmadan uygulama projesinin değerlendirelemeyeceği; mağara ile ilgili kiralama işleminin sonuçlandırılmadığı henüz sonuçlanmadığı belirtilmiştir.

    16 nisan 2005 tarihinde türkiyeli mağaracıların buluşması ile bursa oylat mağarası girişindeki alanda yaralı kurtarma çalıştayı yapılmış ve çalıştayı izlemeye gelen basın mensuplarına çalıştay ve oylat mağarasi ile ilgili bilgi verilerek gelişmeler aktarılmış ve oylat mağarasi'nın korunmasında tüm hukuki yolların sonuna kadar kullanılacağı belirtilmiştir.

    24- 26 haziran 2005 tarihinde türkiye tabiatını koruma derneği tarafından beyşehir'de düzenlenen ulusal mağara günleri sempozyumu'nda türkiye mağaralarinin korunmasi ve kullanilmasinda uluslararasi ve ulusal mevzuatin yeri ve uygulamadaki sorumluluk odaklarinin rolleri başlıklı bir tebliğ sunan derneğimiz, mağaraların korunması ile ilgili her türlü teknik ve hukuki desteği vereceğini belirtmiş, çevre ve orman bakanlığı doğa koruma ve milli parklar genel müdürlüğü doğa koruma dairesi başkanlığı yetkililerince de oylat mağarası ve ekosisteminin korunması ile ilgili güvence verilmiştir.

    temmuz 2005 tarihinde mağara araştırma derneği'nce yapılan tespitte mağaranın ağzına kadar yol çalışması ile yetinilmeyip mağaranın içine yol döşemesine başlanıldığı, mağara ekosisteminin en zengin parçası guaonaların kamyonlar ile mağaradan dışarı çıkarıldığı görülmüş, insanlarla görüşmeler sonucunda mağaranın kiralama işleminin sona erdirildiği belirtilmiştir.

    hürriyet gazetesi bursa ekinde 27/7/2005 tarihinde çıkan haber ile bursa milletvekili sedat kızılcıklı, inegöl kaymakamı erdoğan bektaş, uludağ üniversitesi rektörü prof. dr. mustafa yurtkuran, uludağ üniversitesi rektör danışmanı recep yavuz karadeniz, dsp 1. bölge müdürü mehmet kılınç, akp inegöl ilçe başkanı burhan alıcı'nın oylat mağarası ziyaretinde bulunduğu ışıklandırma çalışmalarının bitirileceği ve mağaranın turizme açılacağı bilgisi verilmiştir.

    29/07/2005 tarihinde mağara araştırma derneği oylat sözcüsü emrah sınmaz tarafından inegöl kaymakamlığı'na dilekçe ile başvurularak inşaat çalışmalarının bir an önce durdurulması ve çevre ve orman bakanlığı'nın inşaatın durdurulmasına yönelik talimatına uyulması talep edilmiştir.

    29/07/2005 tarihinde araştırma derneği oylat sözcüsü emrah sınmaz tarafından bursa il çevre ve orman müdürlüğüne dilekçe ile başvurularak inşaat çalışmalarının bir an önce durdurulması ve çevre ve orman bakanlığı'nın inşaatın durdurulmasına yönelik talimatına uyulması talep edilmiştir.

    bursa olay gazetesinin 30/7/2005 tarihli inegöl mağara ile de anılacak haberi ile bursa milletvekili sedat kızılcıklı, inegöl kaymakamı erdoğan bektaş, uludağ üniversitesi rektörü prof. dr. mustafa yurtkuran, uludağ üniversitesi rektör danışmanı recep yamankaradeniz, inegöl meslek yüksekokulu müdürü yrd. doç dr. yahya işık, bursa eski milletvekili burhan orhan, akp inegöl ilçe başkanı burhan alıcı, hilmiye köyü muhtarı mustafa şen'in oylat mağarası'nı ziyarette bulunduğu ve gelişmeler ile bilgi alarak inşaatın bir an önce tamamlanması ve mağaranın 2006 senesinde turizme açılması talimatı verildiği, şu ana kadar 300.000 ytl harcama yapıldığı, harcamaların 500.000 ytl'i bulacağı, 665 m. uzunluğundaki mağaranın 550 m.lik bölümünün galvaniz yol ile kaplandığı öğrenilmiştir.

    04/08/2005 tarihinde mağara araştırma derneği adına yönetim kurulu başkanı av. emre baturay altınok tarafından çevre ve orman bakanlığı'na dilekçe verilerek talimatlara uymayanlar hakkında gerekli işlemlerin yapılması ve inşaat çalışmalarının bir an önce durdurulması için girişimde bulunulması talep edilmiştir.

    kaynak: mağara araştırma derneği, *baturay altınok
  • çok yüzeysel olacak belki ama hakkındaki izlenimlerim şöyle;

    ne kadar ilerlersen ilerle, her yer aynı, hani cem yılmaz reklamda diyor ya bu kuyruk bilgisayarla yapılmış aynı adamı ikinci görüşüm diye.

    öyle işte.
  • oylata gelmeden derin bir vadinin yamacında, orta dünyadan fırlamış gibi duran yemyeşil bir sarp kayalığın içinde olan, dağın içinde yürüdükçe yürüdüğünüz, her ne kadar yürüşüyüş yolları aydınlatılmış olsa da tepenizdeki karanlık yerlerden yarasa sesleri gelen, tepenize o koca kayalıktan süzülüp de şıp şıp diye su damlaları düşebilen, vayyy be dedirten mağara.

    edit: umarım o mağaraya ve içindeki canlılara zarar verecek bir şey yapılmamıştır umarım, zira binlerce yıldır onlar oradaydı.
  • giriş ücreti 7,5 tl olan mağaradır.

    7,5 lira iyi para fakat oraya kadar gidip de girmemek olmaz kaldıki o ihtişamlı doğal yapı gez gez bitmiyor.

    ayrıca daha önce yazıldığı gibi bursa'da falan değil inegöldedir. bırakın artık şu il sınırı saçmalıklarını milleti yanlış bilgilendirmeyin. söz konusu mağra bursa denen yere nerdeyse 100 km uzaklıkta.
  • gidip görülmesi gereken ender yerlerden birisi olan mağara.

    yalnız gitmeyi düşünenlere şunu söyleyeyim peşinen, kondisyonunuz yerinde ise girin oraya, mesafe uzun ve çok dik merdivenler var, ayrıca kapalı yere gelemeyenler için de ileride güzel süprizler onları bekliyor olacak.

    mağara yapı olarak genişçe ve yüksek, yani öyle daracık yerden falan sıkışa sıkışa geçmiyorsunuz, fakat içeride hava çok basık ve nemli, basamaklar metalden yapılmışlar ve nem ile birlikte ıslandıkları için dikkat edilmezse kayılıp düşülmesi riski var.

    yok ben tırmanırım nefesim kesilmez, kapalı her falan vız gelir diyorsanız mutlaka görün. çok ilginç dikitler ve sarkıtlar var içeride, bazı yerler tam korku filmi atmosferi havası veriyor. görülmeye değer yerlerden.
  • türkiye'de gezdiğim en muazzam mağara, yolunuz düşerse tavsiye ederim, sonrasında da oylat'a geçip oylat şelalesine yürüyüş yapabilirsiniz.
  • giriş fiyatının halen 7,5 tl olduğu, her yerde çöp ve pislik varlığının devam ettiği, kimi dikitlerin arap turistler tarafından kırıldığı, kırmadıklarına arapça bir şeyler karaladığı, bizim vatandaşımızın da onlardan geri kalmadığı, çocukların yarasaları taciz etmeye devam ettiği belediye tarafından kiraladığı şahsın, zerre bakım yapmadığı doğa harikası mağaradır.

    edit: imla
  • doğal yaşamın halen devam ettiği büyük mağara. umarım canlılar zarar görmez. inşaat durdurulmuş ama devamı gelecektir.
  • yarasa dolu çok dik merdivenlere sahip şahane bir mağara gidin görün.
  • taa kısa pantolonlu zamanlarımdan beri oylat’a gidip geldiğim için bana sıradan gözüken bir yerdi. bugün antalya’da adına hep okul kitaplarından aşina olduğum damlataş mağarasını gördükten sonra anladım ki kıç kadar damlataşın yanında oylat mağarası hem boyut hem mağara içindeki şekillerin çeşitliliği açısından fersah fersah önde. umarım oylat mağarasının adı da bir gün damlataş kadar meşhur olur.
hesabın var mı? giriş yap