• türk ortodoks kilisesi'nin kurucusu. keskin metropoliti iken fener rum patrikhanesi’ne karşı çıkarak onu tanımadığını ilan etmiştir. anadolu’nun çeşitli kentlerinde bulunan 72 ortodoks ruhban temsilcisini kayseri’de biraraya getirerek 30 kasım 1921’de bağımsız türk ortodoks patrikhanesi'ni kurmuştur.
  • (bkz: papa 1. eftim) (pavli erenerol) türkçe konuşan anadolu ortadokslarının merkezi olan bağımsız türk ortadoks patrikhanesinin kurucusu. (18 mart 1926) pavli erenerol kurtuluş savaşı sırasında fener rum patrikhanesinin ayrımcılığı kışkırtan politikalarına karşı çıktı.
  • atatürk'ün, hakkında "bu adam benden daha türk" yorumunu yaptığı din adamı.
  • 1884-1968 yılları arasında yaşamış olan din adamı. ankara'daki kiliselerde göreve başladı. pontus rum devleti'nin canlandırılmasına karşı çıktı. kayseri'de türk ortodoks patrikhanesi'ni kuran erenerol, papa 1. eftim adıyla papa oldu (1921). atatürk'ün izniyle istanbul'a yerleşti. fener patrikhanesi'nden cumhuriyete bağlılık sözü aldı. ancak daha sonra aforoz edilince 1926'da bağımsız türk ortodoks patrikhanesi'ni ilan etmiştir.
  • hicri 1300 akdagmadeninde dunyaya gelen, baras oglu, mariya dan dogma, kedisinin turk oglu turk oldugunu iddia eden asil adi pavri olan 1. turk ortodoks patrigi.
  • atatürk'ün hakkında "papa eftim bu memlekete bir ordu kadar hizmet etmiştir" dediği türk ortodoks kilisesi kurucusu. atatürk'ün emriyle kendisi ve ailesi türkiye'deki ortodokslarla yunanistan'daki müslümanların mübadelesini öngören mübadeleden muaf tutulmuşlardır. kabri şişli rum ortodoks mezarlığındadır.
  • türk ortodoks cemaatinin ilk patriği olup , rum ortodokslarından ayrışan grubun lideridir. adı selçuk erenol olup ergenekon davası sanıklarından türk ortodoks patrikhanesi sözcüsü sevgi erenerol ' un dedesidir.
  • ak parti kurucularındandır.
  • aynı zamanda kendisi büyük bir türkçüdür.
  • çocuklarının adlarını, kendi deyimiyle "öz türk adları" ile değiştiren türk din adamı.

    "15 yaşındaki oğlum yorgo bugün turgut olmuştur. 8 yaşındaki ikinci oğlum aris şimdi selçuk ismini taşıyor. marika ismindeki kızımın yıldız, kızım polina'nın adı da günaydın'dır. çocuklarıma öz türk adı koyarak diğer türk ortodokslarına örnek olmak istedim (cumhuriyet, 30 kasım 1934)."

    29 ağustos 1922'de ikdam gazetesi'nde yayımlanan mülakatında dinin millet için bir ayrım noktası sayılmaması gerektiğini savunmuştu.

    amerikalı gazeteci clair price, türkiye'nin yeniden doğuşu adlı kitabında papa eftim'i, hristiyan dünyası için mustafa kemal'den daha önemli biri olarak görüyor: "eski dayanışma, yanlış ya da doğru, son yıllarda türkler, ermeniler ve yunanlar üzerinde benzer bir korkuya neden olmuştu. fakat papa eftim'in yepyeni bir dayanışma anlayışı ortaya koyması mümkün. bu ihtimale dikkatle yaklaşmamız gerekiyor, çünkü bu durum batının, yakın ve orta doğu'ya yen yaklaşımını ortaya koyuyor. bu yaklaşım gerek islam gerek hristiyan dünyası için hesaplanamaz faydalar getirebilir. zaman geçtikçe papa eftim'in esas önemi ortaya çıkacak. türk'e düşmanlık hristiyan imanının bir parçası olduğundan o bugünün dünyasındaki en anlamlı figür. (the rebirth of turkey, 1923)"

    konuyla ilgili olarak foti benlisoy ve stefo benlisoy'un hazırladığı "türk milliyetçiliğinde katedilmemiş bir yol: hristiyan türkler ve papa eftim" (istos, 2016) kitabından faydalanılabilir.
hesabın var mı? giriş yap