• payas, kuzy yarım kürenin, ön asya kısmında, türkiyenin hatay ilinin dörtyol ilçesine bağlı, 35000 nüfuslu türkiyenin en büyük kasabasıdır.amanos dağlarının arsından gelen, ve gelirken de dağı yaran çayı sayesinde geceleri nispeten serindir.payası bilen pek az kişi, sokullu külliyesini, demirçeliği ve kirli havayı bilir.halbu ki payasın yaylaları a çok güzeldir.ayrıca payas çayı çok az insanın bildiği doğal güzelliklerle doludur.bunlar irili ufaklı şelaleler, küçük göleter ve çepeçevre ormandır.
  • (bkz: kutlu payasli)
  • demir çelik endüstrisinin kalbinin attığı iskenderun şehri.
  • sanayinin arttığı yaşamın zorlaştığı, yönetimin halkını koruyacak aksine sanayiciyi koruduğu yönetimlerden başını kurtaramayan bahtsız dumanaltı kasabası. her nekadar iskenderun demir çelik fabrikaları dense de payasın içerisinde olup o güzelim doğasına zehrini akıtan fabrikanın ve başka haddehanelerinde bulunduğu kasaba.

    her ne kadar yerli halkı olsa da sanayi şehri kasabası olması sebebiyle yurdun birçok köşesinden göç almış kozmopolit bir o kadar karışık bir emekçi kasabası.

    beğenmeyenleri çirkin yüzünü görür bilseler doğal güzelliklerini damla taş türevi mağralarını akarsularının vadideki ormanların güzelliklerini. sahildeki tarihi külliye ve kalelerini hoş görürler kozmopolitliğin insanlardaki olumsuz etkisini.

    keşke sanayi uzak kalsada doğal köy kalsaydı payas kasabası dediğimiz yer
  • icinden gecerken dev hurda yiginlarina, kutuklere rastlayabileceginiz, duman tuten bacalari eksik olmayan sanayi ilcesi.
  • isdemir'in evi.
  • elektirik kesintilerinin eksik olmadığı ilçe. dün öğleden akşama kadar yoktu, bugün de 1 saat kadar önce kesildi ve halen yok. ne zaman geleceği de belli değil. ramazan günü ayıp günahtır lan. insanın hafta sonunu zehir ediyorlar.
  • mevcut belediye baskani bekir altan olup kendisi ilkogretim ogretmenidir. kendisi son uc donemdir baskanlik gorevini yurutmektedir ve payas bu donem icerisinde ilce olmustur
  • sınırları dahilinde daha çok bilinen sokollu mehmet paşa külliyesine ek olarak bir de eski zamanlarda deniz trafiğini daha rahat kontrol edebilmek ve güvenliğini daha rahat sağlayabilmek adına yapılan cin kule'yi de barındıran hatay ilinin birkaç yıl önce ilçe olmuş bir yerleşim birimidir.
    külliyenin ve de kulenin restorasyon adı altında yapıların tarihi dokuları bozularak mermerlerinin tek tek değiştirildiği ve yeni mermerler ile eski mermerlerin ak ile kara gibi ayırt edilebildiği bilgisini de vermeden geçmek olmaz.
    adı sık sık ilçeyle birlikte anılan külliyenin yapılış amacı eski bir zamanlar oldukça işlek olan ipek yolunun bir kolunun da bu ilçeden geçmesidir.
    ipek yolunun bu topraklardan geçmesinin etkisi ise hala rahatlıkla gözlemlenebilmektedir: limanlar, gemiler, fabrikalar, tırlar ve kamyonlar. sadece payas ilçesi değil hatay ilinin oldukça büyük bir kısmı bu sebeple kaos ortamına sahiptir. her ne kadar bölgenin ekonomisinin bel kemiği olsa da bu ticari hareketlilik belirtileri aynı zamanda bölgeyi biraz da yaşanılamaz duruma getirmektedir. hava, su ve toprak kirliliği bu durumun en bariz örneğidir.
    ( artık fabrikaların bacalarına filtre takıldığı, katı ve sıvı atıklarını ise suya ve toprağa salmadığı söylense de ) ilçeye ve çevre ilçelere gelindiği anda fabrikaların atıklarını hala çevreye saldığı rahatlıkla söylenebilir. ve tabi ki fabrikaya ek olarak gemi, kamyon ve tırların bu kirliliğe katkısı da göz ardı edilemez.
  • (bkz: tıh)
hesabın var mı? giriş yap