• sanırım yunanistan'dan buraya göçenlere deniyor. bir yerden göçenlere dendiğine eminim ama.
    muhacır gibi.
  • pomakların, peçenek* ve kıpçak* türkleri'nden geldikleri ve 11. ile 13. yüzyıllar arasında şimdiki bulgaristan ve yunanistan topraklarına yerleştikleri görüşü genel olarak kabul görmektedir. bulgarca'ya yakın pomakça adıyla anılan bir dil konuşmaları; türkmenler'in veya kıpçak ve peçenek türkleri'nin slav etkisiyle hıristiyanlığı; 1350'li yıllarda ise osmanlı ile temasın ardından yeniden veya ilk defa müslümanlığı kabul etmeleriyle açıklanmaktadır.
    balkan ve kurtuluş savaşları ** ardından yapılan mübadele anlaşmaları sonucu yunanistan topraklarındaki pomaklar trakya'da boşaltılan rum köylerine yerleşmişlerdir. drama kenti kökenliler keşan çevresindeki köylerde yaşamlarını sürdürmüş, pomakça bu topraklarda 1960ların sonuna kadar anadil olarak varlığını korumuştur.
  • trakya'da bulunan sınır köylerinde pomak mahallerinde yaşarlar. yakın zamanda kadar amıcalar ve gacallar pomaklar ile o kadar bir anlaşmazlık içindelermiş ki birbirleriyle kesinlikle kız alış verişi yapmazlarmış.
  • bu topluluk, osmanlı dönemindeki ilk akınlarda müslümanlara yardım eden ve müslümanlığı seçen bulgar topluluğudur.isimlerinin, bulgarcada yardım etmek,destek çıkmak manasına gelen "pomagayne" fiilinden geldiği söylenir lakin etimolojik bir kesinliği yoktur.aynı topluluğun makedonya topraklarında yaşayan versiyonuna torbeş denir.
  • dikakana bey'in hala entry yazmamış olmasına şaşarak baktığım bir balkan etnik grubudur.. sonradan müslüman olmuş bulgarlara verilen isim.. bulgarcadan bozma ve türkçe kelimeler de serpiştirilen bir dil olan pomakça konuşurlar.. bulgarların da sonradan hıristiyan olmuş türkler olduğu varsayılırsa epey bir karışır durumlar..
  • sonradan müslüman olmus bulgarlara denir...dakikada 600 kelime gibi muazzam bir hızla konusurlar...(bizzat sahit oldum)ayrıca bulgaristan tarafından geldikleri icin ipsala tarafındaki koylerdedirler genellikle
  • kokenleri hakkinda kesin bir aciklama modeli yoksa da tartisma goturmez ozellikleri irk olarak slavik, din olarak islami bir toplum olduklaridir. bu millet uzerinde yine de degisik balkan ulkelerinde degisik tanimlamalar mevcuttur. cogunlukla bulgaristanda bulunmalarindan dolayi genelde musluman bulgarlar olarak anilirlar, ama bulgaristan tarafindan musluman olmalari hasebiyle turklerle ayni kefeye konmus ve komunist partiye entegre ettirme cabalari cercevesinde hayli zulme maruz kalmislardir. turkiyeye gelmeleri ozellikle 1877-78 rus harbinden sonraki buyuk goc dalgalari icerisinde turklerle birlikte sinirlarimiza dayanlamariyla gerceklesmistir. o donem turkiyenin kimi kabul edelim politikasi net olmamakla birlikte oncelik "turk soyu ve kulturu ne (bkz: turkish descent and culture) verilmis bunlardan da sunni hanefiolanlar tercih edilmistir. bu baglamda pomaklar turk soyundan olmasa da kulturundendir ve sunni hanefidir. netice itibariyle politika sahiplerinin yuzunu kara cikarmamis ve turkiyeye cuk diye entegre olmuslardir.
  • avrupa’nın yerli türklerindendirler. avrupa'ya karadenizin kuzeyinden göç etmiş atilla ile birlikte bölgeye yerleşmişlerdir. peçenek, kıpçaklar gibi bir türk koludur. osmanlı döneminde, yardımlarından dolayı yardımcı anlamına gelen "pomak" ismini almışlardır. osmanlı'da akıncılar olarak bilinen savaşçıların pomaklardan alınarak yetiştirildikleri bilinir. yunanlıların asimile politikasına göre ise pomaklar, büyük iskenderin torunlarıdır. pomaklar arasında konuşulan pomakça, 1900lerde yüzde 40 oranında türkçeleşmiştir. orjinal dildeki bu bozulma günümüzde de izlerini taşır. kültür zenginliği de bozulmaya başlamıştır. pomakçanın yazılı bir grameri yoktur.
  • esas çoğunluğu bulgaristan'da, bir kısmı ise batı trakya'da rodop dağları üzerinde "yasak bölge"de yaşamakta olan türk topluluğu. çeşitli dönemlerde, toplu katliamlara varan yöntemlerle bulgarlar tarafından asimile edilmek istenen bir halk kitlesidir. bulgarlar'ın "müslüman bulgarlar", yunanlılar'ın "müslüman grekler" olduğunu iddia ettikleri pomak türkleri; orta asya'dan kuzey göç yolunu (hazar denizi ve karadeniz'in kuzeyini) takip ederek ukrayna ile besarabya'ya giden, buradan da xi nci yüzyılda balkanlar'a inen ve
    peçenekler'in yardımıyla 1034'den itibaren rodoplar, batı trakya, pirin ve vardar makedonyası'nı hakimiyetleri altına alan kıpçaklar'ın veya avrupalıların kuman olarak adlandırdığı türk boylarının devamıdır.
  • istatistiki olarak balkanlarda yasayan en beyaz tenli, akca pakca topluluk oldugu sonucuna varilmis; ben varmadim istatistikler boyle buyuruyor ama yazar sabahin 3'unde piar-gallup ekolayzir gorunumlu pasta dilimli grafikler arayamiyor, hos gorule. buna baglantili olarak turkiye'de mermer tenli, sapsari sacli, rumeli kokenli kimselere "pomaktir" yakistirmasi yapildigini da duydum.

    hemen bir trivia da vereyim, meshur kel alico'nun (ki kendisi gaddar lakabiyla da bilinir) pomak oldugunu; davet edildigi saray gureslerinden ilkinde cok efendi bir insan olan makarnaci (evet arkadasim vaka-i nuvis oyle geciyor) ile guresinde sultan abdulaziz tarafindan "hay su ters pomak" diye lanetlendigini ama makarnacinin ve ardindan gelen yuzlercesinin de eline vererek saray baspehlivanligina yukseldigini biliyor muydunuz? esref sefik boyle buyuruyor.
hesabın var mı? giriş yap