• radikal tabanı mevcut, irticaya göz kırpan, ani alınmış bir kararla apar topar kapatılmış bir kitle partisidir.
  • her türlü insan hakkı ve temel özgürlükleri işine geldiği yerde, işine geldiği kadarıyla savunan partinin eski üyeleri ve kalmşörleri, söz konusu parti kapatıldıktan sonra,
    "demokrasilerde parti kapatmak bu kadar kolay olmamalı" diyerek ağlaşmışlardır.
    kendi parti içi disiplin cezaları ve diğer parti kapatmalarını, "ho eho eho" diyerek izleyen, her türlü demokratik hareket ve tepkiyi aşağılaması, ve ilahi bir hakimiyeti savunan partinin kapatma davası sırasında ve kapatmanın akabinde sergiledikleri demokrasi havariliği ve duayenliğini ciddiyetle kaale alanlar maalesef olmuştur.
  • refah partisi bu coğrafya insanın içten pazarlığının, kurnazlığının, danışıklı dövüşe yatkınlığının, samimiyetsizliğinin, kendi kuyruğuna basılana kadar ses çıkarmamasının en güzel örneklerinden biridir.türban mesele olduğunda, mini eteği, kuran kursları imam hatipler mevzu olduğunda köy enstitülerini hatırlayacak ve hatırlatacak kadar zavallıca bir takiyyenin parmağında oynayan kiralık fikir ve tavırların insanlarıdır.
  • işine geldiğinde geçmişini yalanlamak, işine geldiğinde sahip çıkmak, gibi bir genel tavır ile berbat politika ve sosyal etik önderliğinde ucuz politika ve kahramanlığı ülkemize kurumsal boyutta en güzel işleyen oluşumlardan olmuştur.
  • refah partisinin ardına saklandığı din ve vicdan özgürlüğü prensibinde ki oltaya gelen insanlar tarihte mevcuttur.
    iran devrimini inceleyen biri, humeyninin nasıl sol gösterip sağ vurduğunu, meydanlarda yeşil halatlı vinçlerle göklerde dalgalanan kafaların, yine bu;
    "düşünce özgürlüğü!" kandırmacasına düşenler olduğunu görmüşlerdir.
    tarih konfiçyus gibi;
    "öğrenmek istemeyene anlatacak şeyim yok benim" demektedir.
  • uzantisi fazilet partisi olan kapatilmis siyasi parti
  • (bkz: vural savas)
  • yakin tarihte tarih sayfamizdan silinmis, fazilet partisi olarak "biz yeniyiz superiz" soylemleriyle gelince de foyasi ortaya cikan parti ve ona bagli ruh. ucuz muhalefet, kacak pehlivan kahramanliklari ile, saadet, netafet, muruvet partisi gibi uzantilarla devam edecek isine geldigi yone dumen kirmis parti. sevmeyerek aniyoruz.
  • milli selamet partisi ekolünün 1983 yılında kurduğu parti, msp'nin tüm özelliklerini devam ettirmiş ancak doktrin partisi olmaktan ziyade kitle partisi olma yoluna gitmiş böylece radikal islamın yayılması yolunda organize ve bilinçli çalışmalar yapmıştır. necmettin erbakan ilk kez bu partinin çatısı altında başbakanlık yapmış ve türk siyasetine refahyol kavramını dahil etmiştir.
  • refah partisi necmettin erbakan tarafından değil ahmet tekdal tarafından kurulmuştur. zira o yıllarda erbakan siyasetten yasaklanmış idi. parti olarak ilk atılımını 91 seçimlerinde yapmış, yüzde onsekize yakın oy almıştır. temel ilkesi milli görüş üzerinedir. 91 seçimlerinden önce ittifak yaptığı mçp ve idp ile daha sonra ayrılmıştır. milli görüş ve refah partisi tabanında ümmetçilik anlayışı varken mçp ve idp milliyetçiliğe dayanıyordu. 91 seçimlerinde bu kadar büyük atılım yapmasının en büyük nedenini o yıllarda halkın siyasi partilerden yana umudunun kırılmasını gösterebiliriz. hatta o yıllarda yapılmış olan anketelerde halkın yüzde yirmisi şeriat istediğini, bu yüzde yirmilik kısmın çoğunluğunun da şeriatı normal hayatta adalet, eşitlik ve düzen için istediğini görüyoruz. yani dinin gereğinden dolayı şeriat istiyorum diyenler azınlıkta kalmıştır.
    refah partisinin yükselişinin diğer nedenleri olarak; 80lerin güçlü partisi anap'ın oy kaybetmesi, diğer partilerin halka ulaşmak için medyayı kullanırken refahın kurduğu derneklerle halkla yüzyüze temas kurup, diğer dünyaya yönelik vaatler yerine bu dünyaya yönelik(ekonomik kalkınma, istikrar,adelet gibi) vaatler verdiğini görürürüz. ayrıca refah partisinin gençlik kolları olan milli gençlik vakıfları ve kadın kolları çok iyi bir şekilde örgütlenmiş, kapı kapı dolaşarak oy istemişlerdir.
    94 yerel seçimlerinde refah partisi bütün büyükşehirlerde kazanarak, 95 seçimlerini kazanacağının sinyallarini vermiştir. 95 seçimlerinden sonraki süreçte, bütün ideolojik partilerin yaşadığı bir sorunu yaşamıştır refah partisi. kendisini gönülden destekleyen taban kesimiyle, refah'ın politikasını beğendiği ve ona umut bağladığı için oy veren merkez sağa yakın kesimin istekleri çakışmaya başlamıştır. ayrıca hasan mezarcı, şevki yılmaz gibi anti kemalist şahısların keskin söylemleri halkta ve askerde tepkiye yol açmıştır. daha sonra 28 şubat'da mgk'da alınan kararlarla refahyol koalisyonu bozulmuş erbakan bir kez daha siyasetten yasaklanmıştır. refah partisinden sonra fazilet partisi, onun kapatılmasından sonra kendini yenilikçi olarak adlandıranlar tarafından akp ve gelenekçiler tarafından saadet partisi kurulmuştur. özellikle akp'nin bugün aldığı yüksek oy oranın altında, refah partisi dönemindeki gibi, belediyelerin, sosyal yardım derneği gibi çalışması ve yine refah partsindeki gibi kadın kolları, gençlik kolları, özürlüler kollarının çok iyi örgütlenmiş olmasını gösterebiliriz.
hesabın var mı? giriş yap