• seminerleriyle unlu amerikali senarist, senaryo oykusu yazari ve oyku analisti. bildigimiz en onemli eseri "komser kolombo" dizisidir. story adindaki kitabi ve beminer dizisiyle unludur. adaptation filminde brian cox tarafindan canlandirilmistir.
  • hocaların hocasının hocası. spielberg dışında her kesin kaderi onun ışığı ile kesişmiştir. adaptation' olayı patlamadan avukatları; "burası hollywood, seni yok edecekler bob; bu filmde bahsin geçerse hepimiz dibe vururuz" şeklinde kendisini uyardıklarında; kendisini oynaması düşünülen 1o iskoçlu oyuncunun adına bakmaktaydı-duraksadı, oldukça sakin bir edayla "brian cox eksik, stüdyoya iletin" dedi. filmin gösterimine kuşak çatışması yaşadığı oğlunla gitti-çocuk filmin sonunda dayanamadı "baba; gerçekten-cool-muşsun bu yüz yıl için bile..." baba ve oğul yeni bir yaşama, önyargısız, tekrarsız benlikleri ile sarılırken, uzak gezegenlerde, uzak umutlar sönük yıldızlar misali uça...
  • dunyanin dort bir yaninda, gunlerce, saatlerce, genre'larca, bıkmadan, usanmadan ve hic yorulmadan sıtori* nedir, karakterizeyşın nası yapılır, turning point nedir, inciting incident nedir, citizen kane neden tum zamanlarin en iyi filmi degildir, "gercekleri ama yalnizca gercekleri yazdim" diyen yazara neden supheyle bakilmalidir, woody allen'in filmlerinden counterpoint narration'i cikarirsak nasil da buyuk bir hata etmis oluruz, kramer vs kramer'daki frenç tost sahnesi nasil da onemlidir, titanigin en guzel sahnesi neden butun tabaklarin kirildigi andir, chinatown'un sonunda ne olur, shakespeare neden buyuktur, senaryoda neden "as if" yazilmaz, empati neden onemlidir, fisher king kac genre'in leziz bir birlesiminden olusur, bu ve bunun gibi daha nice sorularimiza cevaplar bulmus, bildiklerimizi ve bilmediklerimizi ceylan intercontinental'in bosphorus salonunda sıkıstırılmıs bir 3 gun boyunca sanki bir kapsulun icine girmisiz gibi anlatan, hayattan 3 gunlugune bizi cekip alan, anlatan, dusunduren, degistiren, dinleten mckee amca. kanimca kendisini buyuk yapan, bilgisini, tecrubesini ve sezgisini inanilmaz bir sekilde sistematize etmis olmasindan kaynaklanir. kisisel fikrimce semineri izlensin-izlenmesin story: substance, structure, style and the principles of screenwriting adli kitabinin * senaryo ile hayati kesisen herkeste bulunmasi gerekir.
    http://mckeestory.com/
  • 27 kasım 2007 tarihinde ülker sponsorluğunda ve mediacat'in organizasyonuyla tekrar türkiye'ye gelecek deha.

    http://www.ulker.com.tr/…haberler/info.cfm?iid=1086

    fakat hiçbir yerde ne bir kayıt başvurusu, ne bu adamı dinlemek için ne kadar ödeneceği bilgisi vardır. bir hafta kala mı duyuracaksınız bunları? acaba sponsor ülker ücret almayacak mı izleyiciden? bi bilgilendirin ulan insanları demek istiyorum burdan!

    (bkz: devlet buna bir şey yapması lazım)
  • ceylan intercontinental'in bosphorus salonunda ilginç estantanelere neden olmuş yaşlıca bir amcamızdır. güney koreli 3. karısı en az kendisi kadar renksizdir.
    3 gün boyunca günde 10 saat 20 yıldır kitabında ne yazıyorsa onu anlatmıştır. sinan çetin semineri dinlemeye gelmiştir ve çivirmenlerin arkasında halının üstünde yatmak suretiyle uyumuştur.
    ali poyrazoğlu herşeye kafa sallayan ve "yeees you are right" diyen türk gençlerine (beyaz türklere) açık büfe yemek boyunca trip atmıştır.
    wanda adında bir balık filmi gösterilmiş ancak türkçe altyazılı cd bulamadıklarından çevirmenlere çevirtmişler, çevirmenler filmin komik sahnelerinde yarılmış bu yüzden ingilizce bilmeyenler olaylardan bir haber ekrana bakmıştır.
    kahve dışında bir şey içmeyen robert mckee senaryo seks yapmaya benzer diye başladığı konuşmasında yeterince geri dönüş alamadığı için "sanırım türkiye fazla muhafazakar" deyip, bu benzetmesini yarıda kesmiştir.
    iyi kazanan senaryo yazarları ve reklam yazarlarının dolduruğu konferans sanırım sadece reklamcılar için serdar erener'in baskıları ile tekrar yapılacaktır...
  • reklamla uzaktan yakından alakası olmadığına birinci elden şahit olmamızı sağlamış adam...
    üzüldüm kendisi için, zira tüm olay boyunca üzerinden referans verdiği ve "ben böyle reklam görmedim" diyerek dillediği reklamların tamamı, olaya sponsor olan ülker'in filmleri çıktı sonunda.
    olgunluk çağındaki insanların böyle abik gubik şeylere prim vermesi acı.
  • yılmaz erdoğan bu hocanın amerika daki seminerine katıldığında şu cümleyi söylemiş. " burada olduğunuza göre mutlaka iyi senaryo yazıyorsunuzdur ama bundan sonra çok iyi senaryo yazacaksınız" demiş.
  • ancak kurgunun ne olduğunu ve dramatik yapının nasıl geliştiğini bilen insanlar için yararlı olabilecek senaryo yazım tekniği kitabının (story) yazarıdır.
    kitabında film dilinde kullanılan sekansların nasıl bütünlüklü sahnelere dönüşeceğini anlatmış ve holivut yapımı pekçok filmden de alıntılarla desteklemiştir. iyi bir hikayenin mckee'ye göre en belirgin özelliği serimin başından sonuna kadar durmaksızın akması ve bunu da okurun-seyircinin gözüne sokmadan yapmasıdır. bu yüzden karakter oluştururken onların iradelerinin açığa çıkmasına izin verilmesinin gerektiğini söyler.
    memleketimizde baskısı yapılmadan önce de teksir nüshaları ortalarda dolanan kitabı alanındaki en yetkin kitaptır desek yanılmış olmayız
  • senaristler için kutsal kitap niteliğinde olduğu ifade edilen story isimli kitabını araştırırken beni dumurlara uğratan bir incelemesi mevcuttur.
  • nadirkitap, harmankitap, kitapyurdu, idefix ve d&r da dahil olmak üzere, neden hiç bir yerde öykü isimli kitabını bulamadığımı anlamadığım yazar. 2. el bile yok nan!
hesabın var mı? giriş yap