• savaş sonrası tazminat olarak fransa'nın ödediği 5 milyon frank sayesinde almanya'da kapitalizmin geliştiği de söylenir.
  • almanya'nın 1871 yılında birliğini oluşturmasında etkili olan savaş. fransa'nın ağır yenilgiye uğradığı savaş sonrasında güneydeki alman devletleri prusya'ya katılacaktır. avrupa tarihinde meşhur olan bu savaş alman dualizmine çözüm getirmeyecek, almanları birleştirmek işine girişilmesi için hitler zamanı beklenecektir. hitler de sikip atacaktır zaten, orası başka konu.
  • mercedes s serisi vs bmw 7 serisi vs audi a8
    mercedes e serisi vs bmw 5 serisi vs audi a6
    mercedes c serisi vs bmw 3 serisi vs audi a4

    şeklinde 3 cephede sürdürülen, almanya'nın kanayan yarası.
  • imparator 3. napolyon'un mareşal moltke'ye teslim olmasıyla sona eren muharebe. yanlız burada dikkat edilmesi gereken husus, fransa'da imparatorluk rejiminin çökmüş olması ancak cumhuriyetçilerin savaşı devam ettirmeleridir. bu muharebe sonucu ortaya çıkan diğer bir önemli gelişme de paris komünüdür.
  • 1870-1871 senesini kapsayan fransa-prusya savaşı'nın en kesin sonuçlu muharebesi. sedan muharebesinde köklü askeri geleneğe sahip almanlar fransız ordusunu sadece perişan etmekle kalmamış, üstüne üstlük fransa imparatoru iii. napoleon'u tutsak almışlardır. imparator tutsaklığı kaldıramamış ve 1873'te kahrından vefat etmiştir. son sözü yanındaki doktoruna hitaben kendisini onaylatırcasına "sedan'da korkakça davranmadık, değil mi?" olmuştur.

    sedan muharebesi sonunda alman kuvvetleri paris'e kadar yürüyerek ikinci fransa imparatorluğu'na son vermişlerdir. ayrıca lise kitaplarından hatırlanan "fransa'nın alsas-loren bölgesini almanlara kaptırması" ve "almanya'nın siyasi birliğini tamamlaması" bu savaş iledir.
  • savaşın sonunda küme düşürülen sedan, halen fransa ikinci futbol liginde bulunmaktadır.
  • 1 eylül- 2 eylül 1870 tarihinde fransız-prusya savaşının en önemli muhaberesidir. prusya'nın muhaberiyi kazanmasının ardından ııı. napolyon teslim olmuş, paris kuşatılmıştır.
  • (bkz: prusya ekolü)
  • 1. dünya savaşına giden süreci ele alırken seçilebilecek en iyi başlangıç noktası olan savaş.

    evet almanya (prusya) sanayi devriminde var olan bir imparatorluktu ve evet 1862'de bismarck'ın başbakanlığıyla birlikte alman kanından olan prenslikleri ve bölgeleri birleştirme stratejisi ile güçlenmişlerdi ama yine de 1870 kıta avrupa'sının hakim ülkesi fransa idi. almanlar demir çelik sanayisindeki gelişimlerinin savaşlarda kaderlerini değiştireceğinin farkındaydılar ama bu avantaj fransa'yı mağlup etmeye yetecek miydi?

    1870 eylül'ünde sedan'daki muharebede almanlar üstünlüklerini gösterdiler. fransa imparatoru 3. napoleon teslim oldu ve esir alındı. fransa'da 2. cumhuriyet yıkıldı.

    alman kuvvetleri durmadı paris'e yürüyerek şehri kuşattılar. 4 aylık kuşatma sonucunda paris de teslim oldu. zengin alsace - lorraine bölgesi almanlara geçti.

    bu savaş sonucu itibariyle; dünyanın iki süper gücü ingiltere ve fransanın hakim olduğu düzene sokulan büyük bir çomaktı. almanya bismarck'ın başbakanlığında sonraki 20 yıl boyunca barış siyaseti benimseyerek özellikle demir çelik sanayide ileriye gitti, kalkınmasını hızlandırdı. 1888 yılında 2. wilhelm in kral olması ve 2 yıl sonra bismarck' ı görevden uzaklaştırması ile almanya siyaseti savaş yönünde değişti. 1914'e gelindiğinde 40 yılı aşkın barış sürecinin acısını çıkarırcasına adeta tüm dünyaya karşı savaş vermek durumunda kalacaktı.
hesabın var mı? giriş yap